Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vendon ar telemetriju našķu automātos cer iekarot Eiropu

Ar telemetrijas ierīcēm, kuras ievieto saldumu tirdzniecības automātos, lai uzraudzītu to darbību, SIA Vendon cer iekarot Eiropas tirgu, šim mērķim daļēji izmantojot 500 000 eiro (350 000 latu) investīciju no riska kapitāla kompānijas BaltCap'', stāsta Vendon vadītājs Mārtiņš Grandāns.

Piedāvājot ierīces, kas ar interneta palīdzību var sniegt datus par jebkura ražotāja tirdzniecības automāta stāvokli, veicinot tā efektīvāku uzpildīšanu, apkopi un ienākumu uzskaiti, Grandāns uzskata, ka Vendon spēs iekarot tirgus nišu svarīgākajos Eiropas tirgos. Viņaprāt, ar Vendon telemetrijas ierīcēm tirdzniecības iekārtu īpašnieks var ietaupīt līdz pat 30% iekārtu apkalpošanas izmaksu.

"Pēdējos desmit gados ir bijuši vairāki mēģinājumi ieviest telemetrijas risinājumus. Šis tas ir sanācis, cits nav sanācis. Uzskatām, ka patlaban ir īstais brīdis. Datu pārraide mobilo sakaru tīklos ir kļuvusi uzticamāka, ātrāka un lētāka. Tas ir viens no galvenajiem faktoriem. Otra lieta – tirdzniecība ar automātiem jeb tā sauktais ''vending'' ir bijis ļoti rentabls bizness. Nav dzirdēts, ka kāda šīs nozares kompānija būtu bankrotējusi," teica Grandāns.

Galvenais ieguvums tirdzniecības iekārtu īpašniekiem no informācijas ieguves ir viņu darba efektivizācija, mazāk tukšu iekārtu dīkstāvju un drošāka iekārtās uzkrātas skaidrās naudas aprite, skaidroja Vendon vadītājs.

"Telemetrija var palīdzēt, jo sniedz informāciju reālā laikā, ziņo par notikumiem, līdzko tos pamana. Vai mašīna strādā? Ko pārdot? Vai jāuzpilda? Nozarē arī meklē alternatīvu samaksai ar skaidru naudu. Darbošanās ar skaidru naudu ir fiziski smags darbs, un tas arī ir riskants darbs, jo iekārtas ir pakļautas gan ārējam vandalismam – uzlaušanai –, gan iekšējam vandalismam – ka darbinieki piesavinās daļu naudas. Skaidras naudas uzskaite ir neprecīza, un apkalpojošam personālam var paslīdēt roka," sacīja Grandāns.

Kā citu piemēru, kā telemetrija uzlabo tirdzniecības iekārtu apkalpošanas procesu, Grandāns skaidroja: "Patlaban ir tā, ja, teiksim, slimnīcā ir izvietoti vairāki tirdzniecības automāti, apkopes mašīnas šoferis vispirms apstaigās visus automātus un pierakstīs, kā kuram trūkst. Tad darbinieks nokāps lejā pie mašīnas, saliks somā visu vajadzīgo un atkal apstaigās visus automātus, tos uzpildot. Ar telemetrijas datiem apkopes darbinieks jau precīzi zinās, kas jāņem līdzi kurām iekārtām, un savu darbu veiks vienā reizē."

Par pērn dibinātā uzņēmuma līdzšinējiem panākumiem Grandāns izsakās piesardzīgi. "Instalētās ierīces ir skaitāmas simtos – gan Latvijā, gan ārzemēs. Plānojam, ka piecu gadu laikā instalāciju skaits būs desmitos tūkstošu," viņš sacīja, kā iecerētos tirgus nosaucot Rietumeiropas valstis, tostarp Itāliju, Franciju, Vāciju, Austriju.

Vendon ir 2011.gadā dibināts uzņēmums, kura 50% daļu pieder Mārtiņam Labānam un Grandānam un 50% - SIA Draugiem, kas ir sociālā tīkla draugiem.lv īpašnieks. Vendon attīsta un ražo tirdzniecības automātu telemetrijas sistēmu Vbox, kas ievāc un pārraida datus par pārdošanas automātu darbību. Vendon arī izstrādā programmatūras risinājumus, kurus izmanto, lai racionalizētu tirdzniecības automātu uzpildīšanu, apkopi un ieņēmumu uzskaiti.

Grandāns 1998.gadā beidzis Rīgas Ekonomikas augstskolu. No 2001.gada strādājis vadošos amatos vairākos ar informācijas tehnoloģijām un jauniem medijiem saistītos uzņēmumos, tostarp Modern Times Group jauno mediju kompānijā MTG New Media un mobilā satura uzņēmumā Aspiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses