Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Straujuma: Latvijā arvien par daudz mazo saimniecību

Starp nozarēm gribu izdalīt tikai vienu, un tā ir piena lopkopība, saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma, taujāta par Latvijas lauksaimniecības nākotnes perspektīvāko jomu. Viņa ir pārliecināta, ka arī pārējās var attīstīties veiksmīgi, turklāt pastāv dažādi atbalsta instrumenti, piemēram, ciltsdarba maksājumi, tos iespējas saņemt ir visiem lopkopjiem.

Darbs pie valsts prioritātēm lauksaimniecības sektorā vēl priekšā - notiek darbs pie lauku attīstības plāna nākamajam finanšu periodam no 2014. līdz 2020. gadam, tas tiek saskaņots arī ar Nacionālajā attīstības plānā noteiktajām prioritātēm.

Galvenais, kas nepieciešams Latvijas lauksaimniecības attīstībai, - jāveido klastera tipa attīstība, kas ļautu sadarboties ražotājiem ar pārstrādātājiem un zinātniekiem gan horizontālā, gan vertikālā līmenī. «Piemēram, ja mēs veidojam bioloģisko lauksaimniecību, uz vietas tiek radīta bioloģiskā pārstrāde, zinātnieki izmēģina dažādus bioloģisko produktu veidus,» vīziju zīmē ministre.

Vēl viens no priekšnoteikumiem veiksmīgai attīstībai ir optimizācija. «Mums ir ap pieciem tūkstošiem vidēji lielo saimniecību, mazās saimniecības ir 79 tūkstoši, ir jādomā, kā palielināt vidēji lielo saimniecību skaitu un radīt darbvietas ārpus lauksaimniecības, jo mazās saimniecības nevar uzturēt ģimenes bez blakus ienākumiem,» bažas pauž ministre. Mazajiem zemniekiem arī vajadzētu kooperēties produkcijas realizācijā, kas arī būtu sava veida kompleksais risinājums.

Iestrādes Eiropas kopējās lauksaimniecības politikai nākamajam finanšu periodam gan paredz, ka īpaši atvieglojumi būs paredzēti tieši mazajiem zemniekiem, taču L. Straujuma norāda - ES dod rāmi, kurā valstis pašas var izvēlēties zināmu politiku.

Viņa arī uzsver - nevajadzētu iedomāties, ka Latvijā ilgstoši 9% iedzīvotāju varēs strādāt lauksaimniecībā, kas, salīdzinot ar Eiropas valstu zemnieku īpatsvaru, ir gandrīz divas reizes vairāk, tāpēc zemniekiem vajadzētu domāt par alternatīvām - uzņēmējdarbību vai pakalpojumiem, kas ar lauksaimniecību saistīti tikai pastarpināti. Satraukums ir arī par atbalsta maksājumu atdevi - priekšā esot liels darbs, lai samazinātu izmaksas visās lauksaimniecības nozarēs, saka L. Straujuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses