Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Stirāns: Tieši ES ir lielā degvielas cenu kāpuma katalizators

Vienīgais veids, kā Latvija no savas puses varētu ietekmēt straujo degvielas cenu kāpumu, ir nodokļu politikas pārskatīšana, laikrakstam Dienas bizness sacījis Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

"Jāuzsver, ka gadījumā, ja 95. markas beznīns maksā vienu latu litrā, apmēram pusi no šīs summas - 48 līdz 49 santīmus - veido mūsu valsts noteiktie nodokļi. Runa ir par akcīzes nodokli, degvielas rezervju glabāšanas nodevu, kā arī PVN," uzsvēris M.Stirāns.

Pagājušajā gadā valsts budžeta konsolidācijas vārdā tika palielināts akcīzes nodoklis benzīnam par diviem santīmiem litrā, tādējādi sadārdzinot šo produktu, uzsver M.Stirāns. "Nesen Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs Latvijas Televīzijas raidījumā izteicās, ka gadījumā, ja naftas cenas pasaulē strauji augs, šo akcīzes nodokli varētu atkal pārskatīt, it īpaši ņemot vērā, ka pašreiz šā nodokļa likme benzīnam mūsu valstī ir augstāka par ES prasīto minimālo līmeni," atgādina M.Stirāns. 

"Uzskatu, ka nu ir pienācis laiks šo nodokļa samazinājumu veikt. Protams, ja tas tiks izdarīts, katrs patērētājs, pērkot degvielu, šo samazinājumu īpaši neizjutīs, taču kopumā valsts ekonomikai šāds solis varētu dot ietaupījumu līdz pat deviņu miljonu latu apmērā," norāda M.Stirāns. 

Viņaprāt, jautājumu par degvielas akcīzes nodokļa samazināšanu būtu vērts aktualizēt ES līmenī. "Pirmkārt, lielo naftas produktu sadārdzinājumu izjūt ne tikai Latvija, bet visa Eiropa. Otrkārt, tieši ES ir lielā degvielas cenu kāpuma katalizators. Vispirms, kā zināms, ES paziņoja par lēmumu pārtraukt naftas importu no Irānas, un ir tikai loģiski, ka tas izraisīja konkrētu pretreakciju, sadārdzinot cenas. Turklāt eksperti arī neslēpj, ka gadījumā, ja Irānas kontekstā izraisīsies karadarbība, degvielas cenas var pat dubultoties," norāda M.Stirāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses