Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas ostas uzņēmumā ražo pasaulē pieprasītas alumīnija ātrgaitas laivas

Rīgas brīvostas desmitgades darbības stratēģija paredz attīstīt ostu par "gudrās" loģistikas centru ar augstas pievienotās vērtības pakalpojumiem un ražotnēm. Jau šobrīd Rīgas ostā darbojas veiksmīgi uzņēmumi, kas pasūtītājus visā pasaulē nodrošina ar augstas pievienotās vērības un augsto tehnoloģiju produktiem.

Viens no šādiem uzņēmumiem - SIA Anytec Productions ostas teritorijā, Bolderājā, ražo pasaulē pieprasītas, premium klases alumīnija laivas. Uzņēmuma cehos katru gadu tiek saražots ap 250 laivu vienību.

Lielākais noieta tirgus - Zviedrija un Skandināvijas valstis, bet Rīgā ražotās laivas var sastapt arī Panamā, Taizemē un citās valstīs.

Pēdējos gados aizvien vairāk laivu tiek eksportēts uz Krieviju.

SIA Anytec Productions ražotnē top vairāku zīmolu laivas, taču galvenais uzsvars ir likts uz elegantajiem un ātrajiem Anytec zīmola kuteriem. Tiem raksturīga izturība, laba manevrētspēja, jauda un, protams, ātrums. Lielākie un ekskluzīvākie modeļi ir 12 metrus gari un aprīkoti ar četriem 400 z/s motoriem.

''Kvalitātes un veiktspējas ziņā šīs laivas var salīdzināt ar ekskluzīviem auto. Uzņēmuma Anytec mērķis ir tiekties uz pasaulē labāko alumīnija laivu ražošanu, tādēļ materiālu un konstrukcijas kvalitātes ziņā netiek pieļauti nekādi kompromisi, '' tā SIA Anytec Productions ražošanas vadītājs Edmunds Krastiņš. ''Mūsu ražotnē laivas ražojam individuāli katram pasūtītājam. Tās top no ražotnē ienākošām alumīnija loksnēm, līdz pilnīgi aprīkotai laivai.

Tāpat kā ekskluzīviem auto - lai nodrošinātu labāko kvalitāti, nepieciešami labākie speciālisti un progresīvākās tehnoloģijas, bet daudz tiek izmantots arī roku darbs.

Laivas korpusa ražošana, interjera ierīkošana, aprīkošana ar elektroniku un elektrību – viss notiek šeit, un caur mūsu ražotnes vārtiem laiva dodas tieši pie klienta,” turpina uzņēmuma pārstāvis.

SIA Anytec Productions darbību Bolderājā uzsāka 2004. gadā, kad Zviedrijas kompānija Anytec laivu ražošanu pilnībā pārcēla uz Rīgu. Sākotnēji Rīgā bija tikai kvalitatīva un izmaksu ziņā konkurētspējīga ražotne, kurā tapa Zviedrijā, Somijā un Nīderlandē projektētās laivas. Taču šobrīd uzņēmumā tiek ražoti nu jau divi laivu modeļi, kurus pilnībā ir izstrādājuši Latvijas dizaineri. ''Mēs paši ar Latvijas konstruktoriem pilnībā izstrādājām šo laivu dizainu un konstrukciju. Latvijā notiek pilnīgi viss process - no nulles līdz gatavai produkcijai, '' ar pamatotu lepnumu piebilst uzņēmuma ražošanas vadītājs.

Anytec piemērs parāda pozitīvo tendenci, kas saistīta ar ārvalstu investīcijām un ārvalstu kapitāla uzņēmumiem - laiki, kad Latvija bija saistoša tikai lētāku izmaksu un, galvenokārt, lētāka darbaspēka dēļ, ir pagājuši.

''Tie ārvalstu kapitāla uzņēmumi – vācu, dāņu, zviedru uzņēmumi, kas savulaik ienāca Latvijā, lai optimizētu izmaksas, turpina attīstīties un pamazām pārceļ uz Latviju ne tikai darbietilpīgus procesus, bet daudzos gadījumos pārnes arī pētījumu sadaļu un produktu izstrādes komponenti,'' apstiprina Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Toms Grīnfelds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses