Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ošlejs: Jābūt trakam, lai neizmantotu iespēju būvēt vilcienus Latvijā

Jābūt trakam, lai neizmantotu iespēju par Eiropas Savienības (ES) naudu būvēt vilcienus Latvijā, biznesa portālam Nozare.lv sacīja ekonomists Jānis Ošlejs.

Jau ziņots, ka Iepirkumu uzraudzības birojs oktobra nogalē atļāva AS Pasažieru vilciens slēgt līgumu ar Spānijas uzņēmumu Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu. CAF kā savu apakšuzņēmēju vilcienu piegādes līguma izpildei norādījis Rīgas Vagonbūves rūpnīcu (RVR).

Ošlejs norādīja, ka vilcienu iepirkumam paredzētā ES nauda var paslīdēt garām, tāpēc valdība nedrīkst liegt šo pasūtījumu veikt CAF, sadarbojoties ar RVR, kas veicinātu Latvijas ekonomiku.

"Valsts nedrīkst uz šo iepirkumu lūkoties tik šaurā kategorijā, kā iepirkt lētākos vilcienus. Pasūtot vilcienus RVR, nauda tiks iztērēta, bet tā caur nodokļiem un darba vietām tiks atgūta. Es pārspīlēšu, bet valstij būtu izdevīgāk vilcienus iegādāties divreiz dārgāk no RVR, nekā pasūtot ārvalstīs," norādīja Ošlejs.

Jau ziņots, ka pēc Jaunā gada lemt par jauno vilcienu iepirkumu vairs nebūs jēgas, jo CAF izteiktā piedāvājuma termiņš beidzas 26.decembrī, un viss liecina, ka to pagarināt CAF neplāno, iepriekš sacīja CAF Latvijas partnera - Rīgas Vagonbūves rūpnīcas - pārstāvji.

Tādējādi Latvija zaudēs Eiropas Savienības piešķirto 100 miljonu latu līdzfinansējumu un pēc pāris gadiem tērēs daudz lielākas summas no valsts budžeta, lai iegādātos ārzemēs ražotus vilcienus.

Savukārt satiksmes ministrs Aivis Ronis apgalvoja, ka vērienīgajam pasažieru vilcienu iepirkumu konkursam paredzētos 100 miljonus latu Eiropas Savienības fondu līdzekļus valdība var paspēt pārdalīt arī citiem projektiem.

Ronis informēja, ka CAF tiks aicināta pagarināt konkursa pieteikuma termiņu. Valdība cer, ka spāņu uzņēmums labi saprot pašreizējo situāciju un ir informēts par Ministru kabineta dotajiem uzdevumiem Pasažieru vilcienam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses