Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

NVS un Latvijas zinātnieki Latvijā meklēs savu ideju īstenotājus

15. un 16. maijā Rīgā norisināsies starptautisko tehnoloģiju attīstības projekts Komercializācijas reaktors, kurā tradicionāli tiekas zinātnieki un potenciālie zinātnes sasniegumu ieviesēji jau esoša un ražotāji.

Komercializācijas reaktora mērķis ir veidot Latvijā strauji augošus, starptautiski konkurētspējīgus tehnoloģiju uzņēmumus, komercializējot Latvijā un NVS valstīs radītas tehnoloģiskās izstrādnes, tāpēc pasākuma mērķauditorija ir cilvēki, kuri meklē jaunus, perspektīvus virzienus biznesa attīstībai.

Šī būs jau piektā organizētā uzņēmēju un zinātnieku klātienes tikšanās, un tās laikā ir iecerēts prezentēt divpadsmit rūpīgi atlasītas zinātnieku izstrādāts tehnoloģijas, kurām ir visas iespējas kļūt par veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatu.

Dažas no zinātnieku idejām ir, piemēram, vāju signālu reģistrācija, kas dod iespēju nolasīt informāciju par vairāku tūkstošu kilometru attālumā notiekošo, dabas masīvu monitorings, kas ļauj brīdināt par ugunsgrēku iespēju un specifisku atkritumu utilizācijas tehnoloģija.

Vienas dienas laikā būs iespējams personiski iepazīties ar izciliem zinātniekiem no Latvijas, Krievijas, Armēnijas, Kazahstānas un Ukrainas un pārrunāt kopīga uzņēmuma izveidošanu.

Tikšanās rezultātā izveidotajiem uzņēmumiem būs iespēja saņemt finansējumu izstrādāto projektu realizācijai no tādām Latvijas un starptautiskajām kompānijām kā Imprimatur Capital, Seed Fund of Russiuan Venture Company, Amber Sea Business Angel Club un citiem.

Projekti var pretendēt arī uz „paātrinājumu” – 25000 dolāru saņemšanu tūlītējai projekta realizācijai.

Iepriekšējo tikšanos rezultātā ir izveidoti 17 jauni uzņēmumi, un seši no tiem jau ir guvuši finansējumu.

"Lai izveidotu veiksmīgu uzņēmējdarbību, parasti visilgākais laiks paiet, lai atrastu īsto biznesa ideju. Reaktors man deva iespēju atrast īsto darbības virzienu divu dienu laikā, turklāt piedāvājot lielu ideju izvēli," stāsta uzņēmējs Aleksandrs Parfinovičs. Viņa pārstāvētais SIA Naco Technologies ir viens no tiem uzņēmumiem, kas ne tikai spēja transformēt zinātnes potenciālu jaunā un konkurētspējīgā biznesā, bet jau otrajā reaktora darbības dienā atrada potenciālo investoru.

Savukārt uzņēmējs Mārtiņš Prūsis kopā ar kolēģi un zinātnieku no Krievijas trešajā Komercializācijas reaktorā izstrādāja inovatīvu pulveru apstrādes metodi, ko varētu plaši izmantot visdažādākajās ražošanas nozarēs, sākot no autobūves un enerģētikas un beidzot ar krāsu un laku ražošanu. Par viņu uzņēmumu SIA Pogritech ieinteresējās gan kāds privāts investors, gan investīciju fonds no Krievijas. "Ja investora atbilde būs pozitīva, varēsim būvēt ražotni," teic Mārtiņš Prūsis.

"Komercializācijas reaktors ir daļa no rūpīga un ilga sagatavošanas procesa. Nav noslēpums, ka izcili zinātnieki  ne vienmēr ir talantīgi uzņēmēji. Savukārt uzņēmējiem, tiecoties pēc biznesa virsotnēm, nav laika strādāt laboratorijās. Projekts ļauj abām šīm pusēm satikties, sniedzot zinātniekam iespēju ieraudzīt izstrādāto tehnoloģiju ne tikai atskaitē vai šauram lasītāju lokam paredzētā publikācijā zinātniskā izdevumā, bet arī realizēt savu ideju peļņu un sabiedrisko labumu nesošā biznesā. Savukārt uzņēmējam tā ir iespēja izveidot biznesu uz jauniem pamatiem, balstītu uz zināšanām un jaunām tehnoloģijām,” skaidro pasākuma organizētāja  SIA Virtual CEO valdes loceklis Nikolajs Adamovičs.

Dalība pasākumā ir bez maksas.

Patlaban Latvija inovāciju ieviešanas jomā trīsdesmit trīs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un asociēto valstu starpā ierindojas tikai 30. vietā, turklāt Latvijā ir arī viens no zemākajiem valsts un privātā sektora investīciju apjomiem pētniecībā un attīstībā ES, kas būtiski kavē lietišķās pētniecības attīstību, pētniecības rezultātu komercializāciju un inovatīvu komercdarbību, informē pasākuma rīkotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses