Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Londonas "Silīcija ielejas" mikroversija Rīgā

Jau nedēļu Rīgā darbojas Riga Tech Hub (RTH) - kārtējais Latvijas informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmēju mēģinājums izlauzties starptautiskā uzņēmējdarbības vidē. Oficiāli tā durvis paredzēts vērt tikai janvārī, kad būs izremontētas telpas, bet uzņēmēji jau strādā. Uzņēmējs Kaspars Dancis norāda, ka Latvijā IT uzņēmēji viens otru puslīdz zina, taču RTH ir veids, kā citam citu atbalstīt, kā arī iegūt informāciju par nozares jaunumiem operatīvāk nekā strādājot savrupus.

Tech Hub kā privāta tādu globālu korporāciju kā Google, Pearson un BlueVia iniciatīva IT uzņēmēju atbalstam Londonā, Lielbritānijā radās tikai pirms aptuveni gada. Tā ir kļuvusi par daļu no London High Tech City - Londonas kvartālu, kurš cenšas sekot Silīcija ielejai. «Tas ir centrs, kas burtiski koncentrē ar internetu komunikāciju un tehniskajām ierīcēm saistītos uzņēmējus, kā arī investorus. Līdz ar to, piemēram, veidojot telefona aplikāciju, blakus atradīsies kāds, kas orientējas alternatīvos risinājumos, bet cits būs zinošāks «dzelžos»,» skaidro Oobelisk vadītājs Kristaps Pētersons. Viņš stāsta, ka, vienkopus atrodoties vairākiem uzņēmumiem, vieglāk piesaistīt arī investīcijas. Korporāciju ieinteresētība finansēt Tech Hub savukārt skaidrojama ar iespēju gan pirmajiem pārtvert sevi interesējošus start up uzņēmumus, gan evanģelizēt par viņu produktu lietošanu.

RTH ir pirmā Tech Hub filiāle ārpus Londonas. «Viņi grib iziet plašāk gan ASV virzienā, gan būt lielākajos Eiropas ekonomikas centros, tāpēc varam būt laimīgi, ka esam pirmie,» saka Pētersons. Jautāts, kāpēc pirmā filiāle atvērta Rīgā, nevis Tallinā, RTH vadītājs Andris Bērziņš stāsta, tikko padzirdējuši, ka Tech Hub gatavojas ekspansijai, sazinājušies ar Londonu paši un uzaicinājuši. «Viņi atbrauca, redzēja, cik mums attīstīta start up kultūra, un ātri piekrita te atvērt pirmo filiāli.» Tech Hub ir gan kā savējo sociālais tīkls, gan fiziskas telpas, kur vismaz Londonā iespējams strādāt lētāk nekā īrēt biroju.

Latvijā gan telpu īre RTH lielākajai daļai no tā sākotnējiem deviņiem biedriem izmaksās dārgāk nekā to pašreizējie biroji. «Ofisa nozīme būs simboliska, līdz šim strādājām mājās un arī pieredze ir pierādījusi, ka vietai nav nozīmes,» stāsta Kaspars Dancis. Viņš piekrīt kolēģiem, ka galvenais ieguvums ir kontakti un iespēja būt radošā vidē, kurā citam citu zināšanas palīdz attīstīties. A. Bērziņš atzīmē, ka tieši Tech Hub filiāles devums ir starptautiskās saiknes - saistība ar Londonu, kas ir labākais centrs, kurp doties IT uzņēmējam Eiropā. «London Tech Hub ir pielīdzināms Silīcija ielejai, jo uzņēmējiem draudzīgā vide un izpalīdzības kultūra ir līdzīga, nu arī Rīgā no tā būs mikroversija,» viņš skaidro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses