Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lauksaimnieki masveidā uzsāk kulšanu; aicina autobraucējus būt uzmanīgus

Latvijas laukos sākusies rapšu un graudaugu ražas novākšana, tāpēc uz ceļiem bieži sastopama smagā lauksaimniecības tehnika, kādēļ autobraucējiem vajadzētu būt uzmanīgākiem kā parasti, aicina Zemnieku saeima.

"Laika apstākļi šogad graudu un rapšu audzētājus nav īpaši lutinājuši – vēss un slapjš pavasaris, šīs vasaras stiprās lietavas, daudzviet raža ir sagūlusi veldrē, tādēļ kulšana norisināsies lēni. Tuvākās nedēļas Zemnieku Saeimas biedri solās strādāt intensīvā režīmā, lai nokultu uz laukiem izaugušo. Taču tas, protams, var radīt arī papildus neērtības autobraucējiem, kas nedēļas nogalē apceļos Latviju, vai vienkārši dosies pie dabas, tādēļ mēs lūdzam autobraucējus būt uzmanīgiem un iecietīgiem uz ceļa,” stāsta Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Lauksaimnieki ir prognozējuši, ka ziemāju raža kopumā varētu būt vairāk kā 1,15 miljoni tonnu, par 60% pārsniedzot 2011.gadā nokulto apjomu.

Lai gan lielās lietavas pabojājušas ražas prognozes lauksaimnieki ir optimistiski un tic, ka rādītāji būs labi.

"Tuvākās nedēļas graudkopjiem ir gada saspringtākais, bet tajā pašā laikā skaistākais laiks, kad ir redzams un novērtējams paveiktais. Sajūta, stāvot pie pilnajiem apcirkņiem, ir neaprakstāma. Pēc pēdējo divu gadu salīdzinoši zemajām ražām, šogad ir izaugusi laba raža, kuru ir jānovāc, kamēr kārtējās lietavas nav sabojājušas tās kvalitāti.

Ceram, ka iedzīvotāji kopā ar mums priecāsies vērojot ražas novākšanu un būs lepni par to, ka mūsu zemnieki var pabarot Latvijas iedzīvotājus un labās kvalitātes graudi un rapsis ir pieprasīti arī eksporta tirgos," skaidro Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs un Zemgales graudaudzētājs Juris Lazdiņš.

Pašlaik intensīva ražas novākšana ir sākusies Zemgales reģionā, kur tiek pļauts ziemas rapsis un kvieši, pārējos reģionos šajās dienās tiek vākti nelielajās platībās esošie ziemas mieži, Latgalē vietām iemēģina kviešu pļauju.

Vidzemes lauksaimnieki šobrīd aktīvi kuļ rapsi un cer uz labiem laika apstākļiem nākamnedēļ, kad visticamāk masveidā uzsāks graudu kulšanu.

„Salīdzinot ar citiem gadiem šogad arī Vidzemē sagaidām ļoti labu ražu. Lietavas ir nedaudz sagāzušas veldrē laukus, bet salīdzinot ar citiem novadiem mūsu pusē tomēr salīdzinoši maz. Ļoti ceram, ka laiks būs labvēlīgs un varēsim strādāt nepārtraukti, visticamāk kulšana notiks līdz rasai un pārējā tehnika kursēs visu nakti,” stāsta Jēkabpils puses lauksaimnieks, z/s Laši īpašnieks Arturs Akmens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses