Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latvijā sievietes pelna par 17,6% mazāk nekā vīrieši

Latvijā sievietes vidēji pelna par 17,6% mazāk nekā vīrieši, liecina Labklājības ministrijas apkopotie dati.

Gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā (ES) sievietes vidēji saņem zemāku atalgojumu nekā vīrieši. Tā, piemēram, sievietes ES dalībvalstīs vidēji pelna par 17% mazāk nekā vīrieši. Vislielākās darba samaksas atšķirības 2009.gadā ir konstatētas Igaunijā - 30,9%, Čehijā - 25,9%, Austrijā - 25,4%, Vācijā - 23%, Grieķijā - 22%, Slovākijā - 21,9%, Kiprā - 21%, Somijā - 20,4%, Lielbritānijā - 20,4%. Savukārt vismazākās darba samaksas atšķirības pastāv Slovēnijā - 3,2% Itālijā - 5,5%, Maltā - 6,9%, Rumānijā - 8,1%, Beļģijā - 9%, Portugālē - 10%.

"Sievietes, saņemot mazākas algas nekā vīrieši, vecumdienās ir pakļautas lielākam nabadzības riskam, jo viņas nākotnē attiecīgi saņems zemākas pensijas. Darba samaksu atšķirība negatīvi ietekmē arī tās sievietes, kas vienas pašas apgādā bērnus, jo, saņemot zemākus ienākumus, gan pašas, gan bērni ir pakļauti nabadzības riskam," norāda LM speciālisti.

Galvenie iemesli atšķirībām darba samaksā ir atšķirīgi darbi, ko veic sievietes un vīrieši, atšķirīgās nozarēs, piemēram, veselības un sociālā darba nozarē ne tikai Latvijā, bet vidēji arī ES strādā 80% sieviešu.

Nozares, kurās koncentrējas sievietes, ir zemāk apmaksātas, sievietes retāk ieņem vadošus amatus, jo sabiedrībā valda stereotipi par vīrieti kā labāku vadītāju. Sievietēm pārsvarā ir pārrāvumi karjerā bērnu piedzimšanas dēļ un atgriežoties darbā - grūtības saskaņot darba un ģimenes dzīvi, kas liecina par nevienlīdzīgu bērnu aprūpes un mājsaimniecības darbu sadali starp sievietēm un vīriešiem.

Par vienas un tās pašas vērtības darbu sievietes nereti saņem zemāku atalgojumu nekā vīrieši, piemēram, finanšu sektorā, bankās utt., Latvijā sievietes par vienādas vērtības darbu ar vīriešiem saņem tikai 61% no vīriešu algas.

Ir novērota tendence - jo vairāk kādā jomā sieviešu, jo zemāks atalgojums, piemēram, pirmsskolas skolotājas, medmāsas, kultūras darbinieces u.c., savukārt vīriešiem - pretēji, jo vairāk kādā jomā vīriešu, jo augstāks atalgojums.

Šogad 2.marts ir noteikts par ES darba samaksas starp sievietēm un vīriešiem atšķirību dienu. Šādu dienu ES oficiāli atzīmē otro gadu. Pirmā ES valsts, kura jau 2005.gadā ieviesa darba atšķirību samaksas dienu ir Beļģija. Šādas dienas ieviestas arī Igaunijā, Polijā, Grieķijā, Zviedrijā, Francijā, Šveicē, Vācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses