Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Latvijā gaļa netiekot līmēta

Lai arī izskanējušas bažas par gaļas līmēšanu, Pārtikas un veterinārais (PVD) nav konstatējis šādus gadījumus Latvijā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Trombīnu jeb gaļas līmi iegūst no liellopu un cūku gaļas un var izmantot gaļas gabalu savienošanai. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti jau uzsvēruši, ka šādi gaļas produkti rada nepieļaujami augstu patērētāju maldināšanas risku. Tāpat pastāvētu augstāks infekcijas risks, jo gaļas gabalu savienošanas process ievērojami palielina virsmas platību, kas varētu būt inficēta ar baktērijām, tostarp, salmonellu. Turklāt savienošanas procesā ar trombīnu var izmantot auksto saistīšanu, nepievienojot sāli un pēc tam nekarsējot, tādējādi baktērijas šādā veidā var izdzīvot.

PVD Sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Meistere skaidro, ka šobrīd Latvijā trombīns nav iekļauts atļauto pārtikas piedevu sarakstā un tas nozīmē, ka saskaņā ar attiecīgajiem valdības noteikumiem Latvijas ražotāji to nedrīkst izmantot gaļas produktu ražošanā. Līdz šim, veicot uzraudzību, PVD nav konstatējis, ka uzņēmumi gaļas produktu ražošanā izmantotu trombīnu, lai gan neoficiāli ir izteiktas bažas, ka iepriekš šāda līme ir tikusi izmantota. Arī Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas izpilddirektors Jānis Zutis norādīja, ka pasaulē viss ir iespējams, bet Latvijā nav bijuši gadījumi, kad gaļas ražošanā tiktu pielietotas kādas nezināmas izcelsmes pārtikas līmes.

Diskusijas par trombīnu jeb gaļas līmi aktualizējās pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) bija ierosinājusi iekļaut liellopu un cūkgaļas trombīnu Eiropas Savienības (ES) pārtikas piedevu sarakstā. Tiesa, EP nesen ar nelielu balsu vairākumu šo lēmumu apturēja, skaidrojot, ka tas nenodrošinātu pietiekamu patērētāju aizsardzību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses