Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvenergo palielina kaimiņvalstīs realizētās elektroenerģijas apjomus

Pērn Latvenergo realizēja 8 980 GWh elektroenerģijas, kas ir par 18% vairāk nekā 2010. gadā, un tas ir pēdējo gadu laikā lielākais realizētās elektroenerģijas apjoms, īpaši palielinot realizātās elektroenerģijas apjomu Lietuvā un Igaunijā, ziņo uzņēmuma pārstāvji. Kompānijas peļņa pērn bijusi 43,8 miljoni latu.

Līdz ar realizētās elektroenerģijas apjoma kāpumu Latvenergo koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijas valstīs, kas piegādā elektroenerģiju vienai trešdaļai no Baltijas klientu apjoma. Lielāko daļu no realizētās elektroenerģijas, koncerns ir pārdevis konkurences apstākļos par neregulētām cenām.

2011. gadā Latvenergo Baltijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū realizējis 5 330 GWh, kas atbilst 47% no kopējās Baltijas atvērtās tirgus daļas un liecina par ļoti veiksmīgu koncerna darbību jaunajos tirgus apstākļos.

Lielākais Latvenergo realizētās elektroenerģijas apjoma pieaugums 2011. gadā ir Lietuvā un Igaunijā, kur kopumā tika realizētas 2 296 GWh, kas vairāk nekā 3 reizes pārsniedza 2010. gadā realizēto apjomu (700 GWh). Līdz ar to ir palielinājusies arī uzņēmuma tirgus daļa Lietuvā, sasniedzot 18%  (2010. gadā – 5%), savukārt Igaunijā – 7%  (2010. gadā – 2%) no kopējā patēriņa. Latvijā realizētais elektroenerģijas apjoms ir 6 685 GWh (2010. gadā – 6 920 GWh), kas atbilst 94% no kopējā Latvijā elektroenerģijas patēriņa.

2011. gadā 2 823 GWh jeb 53% no kopējā Latvenergo izstrādātās elektroenerģijas apjoma saražoja Daugavas HES (hidroelektrostacijas) kaskādē, ierindojot Latvenergo pirmajā vietā starp atjaunīgo energoresursu ražotājiem Baltijā un nodrošinot Latvijai kopumā vienu no vadošajām pozīcijām enerģijas no videi draudzīgajiem energoresursiem ražotāju valstu vidū visā Eiropā.

Latvenergo koncerna 2011. gada ieņēmumi ir 681,8 miljoni latu, kas ir par 20% vairāk nekā 2010. gadā.

Latvenergo koncerna 2011. gada peļņa ir 43,8 miljoni latu (2010. gadā – 44,3 miljoni), no tiem 39,9 miljoni tiks izmaksāti dividendēs (2010. gadā – 35 miljoni latu).

Tajā pašā laikā 2011. gadā veikti kapitālieguldījumi 198,7 miljonu latu apmērā, no kuriem 57% ir ieguldīti Rīgas TEC–2 energobloka rekonstrukcijas projektā, kas uzsāks darbību 2013. gadā. Līdz ar Rīgas TEC–2 energobloka rekonstrukcijas pabeigšanu Latvenergo būs vienīgais ražotājs Baltijā, kura ražošanas iekārtas ir atjaunotas.

Nozīmīgs Latvenergo koncerna biznesa virziens ir elektroenerģijas sadale. Kapitālieguldījumi sadales sistēmas tīklu rekonstrukcijā un attīstībā 2011.gadā pieauga līdz 45,8 miljoniem (2010. gadā – 26,2 miljoni). Ar mērķi samazināt elektroenerģijas atslēgumu skaitu 2011. gadā ir uzsākta kapitālieguldījumu programma gaisvadu līniju pārbūvei kabeļu līnijās.

AS Sadales tīkls 2011. gadā kopumā ir atjaunoti 323 km vidsprieguma līniju, 666 km zemsprieguma līniju, kā arī veikta rekonstrukcija 617 transformatoru apakšstacijās. Uzlabota sprieguma kvalitāte 2 640 klientu objektiem. 2012. gadā plānots turpināt palielināt kapitālieguldījumu apjomu sadales aktīvos, lai uzlabotu sadales pakalpojuma kvalitāti un tehnisko rādītājus (atslēgumu biežums, sprieguma kvalitātes rādītāji, elektrolīniju tehniskais stāvoklis u.c.).

2011.gada beigās pārvades sistēmas operatora AS Augstsprieguma tīkls akcijas ir pārdotas Finanšu ministrijai un kā pārvades sistēmas aktīvu īpašnieks ir nodibināta AS Latvijas elektriskie tīkli.

2011. gadā Latvenergo biznesa žurnāla „Kapitāls”, investīciju baņķieru sabiedrības IBS Prudentia un biržas NASDAQ OMX Riga veidotajā pētījumā ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Savukārt 2012. gadā Dienas Bizness veiktajā pētījumā Latvenergo pēc apgrozījuma Baltijā ir atzīts par trešo lielāko uzņēmumu un par pirmo lielāko starp enerģētikas uzņēmumiem.

Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes komersants Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu, elektroenerģijas tirdzniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses