Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Eiro zonā pieaug riski; Latvijas biznesa vide stabila

Pasaules ekonomikā šobrīd iezīmējās plaisa starp trīs attīstītajām zonām - eiro zonā situācija pasliktinās (šobrīd 2012. gada prognoze ir -0,3% salīdzinājumā ar agrāk minēto -0,1%), kamēr Ziemeļamerikas izaugsme stabilizējās pie 2% atzīmes, un aktivitāte atgriežas arī Japānā, kura uzrāda 1,8% pieaugumu pēc 0,9% krituma 2011. gadā, liecina Starptautisko kredītrisku apdrošinātāju Coface vērtējums.

Šajā neviennozīmīgajā ekonomiskajā kontekstā Coface ir paaugstinājuši biznesa vides novērtējumus septiņām valstīm, to skaitā ASV un Japānai, bet samazinājuši izaugsmes prognozes deviņām valstīm, ieskaitot Portugāli un Argentīnu.

Starptautiskie biznesa risku apdrošinātāji Coface saglabājuši  nemainīgu Latvijas biznesa vides vērtējums – B līmenī.  Coface Latvia vadītāja Māra Lukina skatījumā,  turpinoties pozitīvajām ekonomikas tendencēm Latvijā, iespējams, ka Coface uzlabos Latvijas valsts riska novērtējumu vēl šajā gadā.

Ekonomikas atkopšanās pazīmes ir ļāvušas piešķirt ASV augsto A2 līmeni ar pozitīvu tendenci Coface biznesa vides stabilitātes reitingā, kā arī noņemt negatīvo tendenci no Japānas A1 novērtējuma.

Amerikas ekonomikā atgriežas stabilitāte  un aug patēriņš, par spīti augstajām degvielas cenām un ienākumu stagnācijai. Uzlabojumi darba tirgū tiek novēroti vairākos štatos, tomēr nevar runāt par strauju bezdarba samazināšanos. Pozitīva iezīmē ir tā, ka kopumā uzņēmumu parādsaistības ir ļoti zemas,  un tie ir spējīgi pelnīt. 2011. gadā uzņēmumu investīcijas pieauga, tomēr dēļ grūtībām iegūt aizdevumus ASV mazie un vidējie uzņēmumi joprojām ir jūtīgi pret ekonomikas svārstībām.

Pēc straujās lejupslīdes, ko izraisīja 2011.gada marta traģiskie notikumi, šobrīd Japānas ekonomikai tiek paredzēta izaugsme, pateicoties iekšējam pieprasījumam un labi attīstītajam eksportam. Eksportam, kas vienmēr  bijis galvenais dzinējspēks Japānas izaugsmē,  būtisks atbalsts ir ASV ekonomikas attīstība. Arī maksājumu disciplīna Japānas kompānijām joprojām ir pozitīva.

Ekonomikas lejupslīde eiro zonā joprojām turpinās, īpaši Itālijā, Spānijā un Portugālē. 2012.gada izaugsmes prognozes Itālijai un Spānijai ir mainītas uz attiecīgi -1,5% un -1,2%. 2012. gada janvārī Coface pazemināja šo divu lielo eiro zonas ekonomiku novērtējumus uz A4, un pieredze ar maksājumu disciplīnu turpina pasliktināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses