Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Dombrovskis: Ielikts pamats ekonomiskajam izrāvienam ar arābu valstīm

Kopā ar Latvijas uzņēmējiem apmeklējot arābu valstis Apvienotos Arābu Emirātus un Kataru, un tiekoties ar šo valstu augstākajām amatpersonām un uzņēmējiem, izdevies ielikt pamatu ekonomisko attiecību uzplaukumam starp Latviju un abām Līča valstīm. Taču, lai tas notiktu, gan uzņēmējiem, gan valsts institūcijām jāpievērš liela uzmanība iegūto kontaktu attīstīšanai, ceturtdien noslēdzoties vizītei uzsver Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

"AAE un Katara investē līdzekļus visā pasaulē, bet Austrumeiropas reģions šīm valstīm līdz šim ir bijis tikpat mazpazīstams kā mums Līča valstis. Latvijai ir visas iespējas piesaistīt arābu valstu investīcijas un paplašināt eksportu uz šīm valstīm. Šī vizīte ir būtiski uzlabojusi Latvijas valsts un tās uzņēmēju atpazīstamību Līča reģionā un tas palīdzēs šīs iespējas izmantot efektīvāk. Latvijas tirdzniecības apjomiem ar Kataru un AAE tuvākajos gados ir jāpieaug vairākkārt," norāda V.Dombrovskis.

Abu Dabi, Dubaijā un Dohā notikušajos biznesa forumos Latvijas uzņēmējiem izdevies radīt arābu interesi par sadarbības iespējām ar Latviju kokapstrādes, transporta un loģistikas, finanšu, pārtikas ražošanas, lauksaimniecības, nekustamo īpašumu un citās jomās. Katarā un AAE Latvijas pārstāvji daudzkārt dzirdēja apliecinājumus, ka arābu partneri ir gatavi runāt par konkrētiem sadarbības projektiem ar Latviju, un ir ieinteresēti caur Latviju piekļūt ES un Krievijas tirgiem.

Kataras valsts investīciju kompānijas Qatar Holding, kas pārvalda Kataras investīcijas vairāk nekā 30 pasaules valstīs, valdes priekšsēdētājs Ahmads Muhameds Alsaīds pauda vēlmi detalizēti iepazīties ar Latvijas nekustamo īpašumu un finanšu sektoros pieejamajām investīciju iespējām. Tiekoties ar kompānijām Qatar Petroleum un pasaules lielāko sašķidrinātās dabasgāzes piegādātāju Qatargas, uzsāktas sarunas par iespējamo sadarbību Baltijas reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa projektā. Savukārt kompānijas Hassad Food, kas investē lauksaimniecības un lopkopības produktu ražošanā, vadītājs Nasers Muhameds Alfuhaids Alhadžri apliecināja gatavību nosūtīt uz Latviju speciālistu komandu, kas klātienē iepazīsies ar Latvijā pieejamajām iespējām.

Gan AAE premjerministrs šeihs Mohameds bin Rašids Almaktums, gan Kataras emīrs šeihs Hamads bin Halifs Altani un premjerministrs šeihs Hamads bin Džasims Altani, tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu, pauda atbalstu ciešāku diplomātisko un ekonomisko saišu veidošanai. Vizītes laikā Latvija un AAE noslēdza līgumu par izvairīšanos no dubultās nodokļu uzlikšanas un darbs pie šāda līguma uzsākts arī starp Latviju un Kataru, un Latvija plāno šajā valstī nozīmēt nerezidējošo vēstnieku. 

V.Dombrovskis arī uzaicināja AAE un Kataras augstākās amatpersonas apmeklēt Latviju.

Tāpat vizītes laikā notika tikšanās starp Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic pārstāvjiem un aviokompānijām Etihad Airways, Fly Emirates un Qatar Airways, un ar visām kompānijām panākta vienošanās turpināt divpusējās konsultācijas, lai analizētu savstarpējās sadarbības iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses