Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Čiža bizness Latvijā - biodegviela, alus

Iespējamo baltkrievu uzņēmēju un viņu uzņēmumu saraksts, kas pietuvināti Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un pret ko varētu tikt vērstas ES ekonomiskās sankcijas, nav publisks. Taču līdz šim neoficiāli izskanējuši divi uzņēmēji - baltkrievu oligarhs Jurijs Čižs un ar Aleksandra Lukašenko režīmu cieši saistītais miljardieris Vladimirs Peftijevs, kuri, kā vēsta izdevums EUobserver, sākuši nepieredzēta mēroga lobēšanas aktivitātes. Kas viņiem pieder Latvijā?

«Viens no bagātākajiem un ietekmīgākajiem oligarhiem Baltkrievijā. Savus aktīvus Latvijā kontrolē caur kompāniju Neonafta Kopuzņēmums, kas ietilpst naftas un gāzes holdingā Traipl,» tā par J. Čiža aktivitātēm Latvijā ziņo Baltkrievijas interneta portāls ej.by. Holdings Traipl ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Baltkrievijā, kur tas nodarbojas ar naftas produktu tranzītu, celtniecības materiālu ražošanu, bezalkoholisko dzērienu ražošanu. Tiesa, Latvijā ar J. Čiža vārdu saistīti vienīgi uzņēmumi Latgales Alus D un Mamas D (abi pieder Neonaftai, atrodas Daugavpilī) - pēdējais ir viens no Latvijas biodegvielas ražotājiem, 2010. gadā tas saņēma valsts atbalstu 0,5 miljonu latu apmērā.

«Tās būtu mūsu uzņēmumu beigas,» par sankciju ieviešanu saka Mamas D vadītāja Lilija Maskaļūne. Viņas vadītais uzņēmums pērn strādājis ar 40 miljonu latu apgrozījumu un ir pilnībā atkarīgs no Baltkrievijas akcionāriem, zem jautājuma zīmes šobrīd nonākusi arī nesen uzsāktā alus ražotnes rekonstrukcija. Neoficiāla informācija liecina, ka agrāk J. Čiža biznesa intereses bijušas saistītas arī ar naftas produktu tranzītu caur Latvijas ostām, bet nu viņa uzņēmumi aktīvi strādā Lietuvā un Slovēnijā.

Otram minētajam - Baltkrievijas ieroču ražošanas uzņēmuma Beltechexport īpašniekam V. Peftijevam, pret kuru un trim viņa uzņēmumiem jau ir spēkā ES vīzas aizliegums un līdzekļu iesaldēšana, tieša sakara ar Latviju nav. V. Peftijeva uzņēmumi ir cieši saistīti ar A. Lukašenko ģimeni - viņam ir kopīgs bizness ar Baltkrievijas prezidenta vidējo dēlu Dmitriju, bet Latvijā pērn plaši izskanēja viņa partnera Aleksandra Sadovoja vārds saistībā ar cīņu par ietekmi lidmašīnu apkopes uzņēmumā Konkors. EUobserver vēsta, ka V. Peftijevs pat izsludinājis viena miljona dolāru lielu atlīdzību ikvienam, kurš panāks viņa izslēgšanu no ES sankcijām.

V. Peftijevs un J. Čižs dala attiecīgi pirmo un otro vietu 200 veiksmīgāko un ietekmīgāko Baltkrievijas uzņēmēju reitingā (avots: ej.by).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses