Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Bauskas novadā iedzīvotāji joprojām cīnās pret cūku kompleksiem

Bauskas novadā iedzīvotāji vēlas jaunas darba vietas, bet nevēlas cūku kompleksus dzīvesvietu tuvumā, pirmdien ziņo Latvijas Avīze.

Laikraksts vēsta, ka pēdējo septiņu gadu laikā jaunu cūku kompleksu būvniecībai vai esošo pārbūvei ir veikti 12 ietekmes uz vidi novērtējumi (IVN). Piecos no šiem 12 gadījumiem Valsts vides pārraudzības biroja (VVPB) pozitīvais lēmums neļāva sākt vai pabeigt fermu būvniecību. Latvijas likumos paredzēts, ka IVN jāveic gadījumos, kad cūku kompleksā ir vietas vismaz 3000 nobarojamajām cūkām vai 900 sivēnmātēm. Ja vietu ir nedaudz mazāk – 2000 nobarojamajām cūkām vai 750 sivēnmātēm, tad par IVN nepieciešamību lemj reģionālā vides pārvalde, informē avīze.

Pagājušā nedēļā Grenctālē 70 Bauskas novada Brunavas iedzīvotāji nolēma sākt aktīvi darboties, lai nepieļautu liela nobarojamo cūku kompleksa būvniecību Brunavas pagastā. Šajā kompleksā gada laikā iecerēts nobarot aptuveni 55 000 cūku, informē Latvijas Avīze.

Jau vēstīts, ka pirms vairākiem gadiem arī novada deputāti atbalstīja būvniecības ieceri un notika arī sabiedriskā apspriešana. "Apspriešanas un lēmuma pieņemšana par būvniecību notika ļoti klusi, uz tikšanos uzaicināja vien cilvēkus, kas ieceri atbalsta. Mēs patlaban atklājām, ka ir viltoti paraksti par piekrišanu mēslu kliedēšanai uz kaimiņu zemes," laikrakstam norādīja Brunavas pagasta lauksaimniece Daiga Macesa. Zemniece avīzei atklāja, ka pagastā ir jau uzbūvēti divi lieli liellopu kompleksi.

"Nav labi skatīties citu maciņā, bet novada deputāts no mūsu pagasta Gintauts Tarvids nopirka zemi un vēlāk izdevīgi to pārdeva kompleksa būvniecībai," tā D. Macesa. Projektu attīsta SIA "Tunkūni", kura īpašnieki ir iepriekš nosauktais G. Tarvids, vairāku citu kompleksu un SIA "Gaižēni" līdzīpašnieks dānis Alekss Rasmusens un SIA "Gaižēni" direktora vietniece Daiga Stungaine. Vietējo cilvēku mērķis ir pārskatīt Bauskas novada domes lēmumu un vēlreiz veikt IVN ar mērķi, "lai mazajā Brunavā nebūvētu tik lielu monstru". 28. februārī brunavieši ar savām prasībām došoties uz Bauskas novada domes sēdi.

Būvniecības ieceres autors Alekss Rasmusens, kuram Latvijā patlaban jau pieder divi cūku kompleksi, Latvijas Avīzei teic, ka Brunava izvēlēta tāpēc, ka "tā ir nomaļa vieta pierobežā".

Tiesāšanās ar Satversmes tiesas 2008. gada 12. novembra lēmumu par atļauju paplašināt dāņu uzņēmējam piederošās SIA Nygaard International cūku kompleksus Lažas pagastā patlaban ir pabeigta. Nygaard International Satversmes tiesā uzvarēja, tomēr pagasts izmainīja teritoriālo plānojumu, atcēla kartes, kur bija iecerēts paplašināt kompleksus, tika rīkota sabiedriskā apspriešana, bet Aizputes novada dome nobalsoja pret kompleksu paplašināšanu. Nygaard International šo lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā tiesā, ziņo laikraksts. Patlaban no Dānijas uzņēmējam piederošā SIA Nygaard International nekādu darbību neesot.

Avīze ziņo, ka tiesāšanās notiek arī starp Ogres novada Lauberes pagasta cilvēkiem un SIA Lauberes bekons. Šā iemesla dēļ kompleksa būvniecība patlaban ir iekonservēta. SIA Lauberes bekons direktors Kārlis Splite  uzskata, ka patlaban lauberieši "vilcinot laiku". Kad komplekss ar 12 000 cūkām darbošoties, tas nodrošināšot darbu aptuveni 20 darbiniekiem, zemnieki bez maksas saņemšot mēslu substrātu un tikšot nodarbināti arī saistīto nozaru uzņēmēji. Savukārt Maiga Livčāne, kas pārstāv 41 pret kompleksa būvniecību nostājušos lauberieti, uzskata, ka kompleksa būvniecība ir nelikumīga. "Šim kompleksam nav būvatļaujas kā vienotam objektam – tas ir prettiesiski," tā M. Livčāne.

Bez tiesas darbiem neiztiek arī Kandavas novada Zantes pagastā, kur SIA Starteris ir iecerējis būvēt savu kompleksu. Tikai šajā gadījumā prasības pieteicējs ir Dānijas investoriem piederošais uzņēmums, kas apstrīd novada deputātu balsojumu aizliegt būvēt kompleksu, informē Latvijas Avīze. SIA Starteris patlaban pirmās instances tiesu pret Kandavas novada domi ir uzvarējis. Notiek tiesāšanās otrās instances tiesā.

Savukārt Mālpilī iedzīvotāji nesen noraidīja SIA Baltic Pork ieceri būvēt kompleksu šajā pašvaldībā. Patlaban cits uzņēmums, kas sevi pozicionē kā Latvijas ražotāju un kurā darbojas vien divi darbinieki, šo projektu ir pārņēmis, uzlabojis un vēlas četru kilometru attālumā no Mālpils būvēt gan atšķirto sivēnu novietni 5000 sivēniem, gan arī nobarojamo cūku kompleksu 12 000 cūkām. Iecerēta arī biogāzes stacijas būvniecība, ziņo avīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses