Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pārtrauks ražot pasaulē lielāko pasažieru aviolaineri

Eiropas aviobūves gigants Airbus paziņojis, ka tiks pārtraukta pasaulē lielākā pasažieru aviolainera - Airbus A380 - ražošana. Lēmums vairs neražot lidmašīnu, kura aviokompāniju flotēs pirmo reizi nonāca vien pirms 12 gadiem, pieņemts saistībā ar nepietiekamo pieprasījumu pēc A380. Nupat par pasūtījuma apjoma samazināšanu paziņoja Emirates, kas bija lielākais Airbus klients A380 lidmašīnu iepirkumos.

Airbus informēja, ka pēdējie pasūtījumi, par kuriem līgumi jau noslēgti, tiks izpildīti līdz 2021. gadam. 

Aviolainera, kura atsevišķas modifikācijas spēj uzņemt pat 850 pasažieru, nākotne tika apšaubīta jau vairākus gadus - milzīgajam gaisa kuģim konkurenci sastādīja mazākas un izmaksu ziņā daudz efektīvākas lidmašīnas.

Pēdējais piliens esot bijis Emirates paziņojums, ka tā pirks mazāk šī modeļa lidaparātu, nekā iepriekš pieteikts. Emirates savā flotē plāno uzturēt tikai 123 A380 lidmašīnu, samazinot skaitu no 162. Floti Emirates grasās papildināt ar izmēros krietni mazākajām A330 un A350 lidmašīnām.

Samazinātā pasūtījumu apjoma dēļ Airbus A380 ražošana vairs nebūtu izdevīga. "Par spīti visiem mūsu pēdējo gadu pūliņiem pārdot šī modeļa lidmašīnas citām aviokompānijām, turpināt ražošanu vairs nav pamata," atzina Airbus vadītājs Toms Enderss, kurš aprīlī šo amatu atstās.

Airbus A380 ražošanas apturēšana arī varētu nozīmēt, ka vairāki tūkstoši cilvēku zaudēs darbu, tomēr aviobūves kompānija solīja lielu daļu cilvēkresursu, kas šobrīd iesaistīti A380 ražošanā, nevis atlaist, bet piesaistīt citiem projektiem.

Top komentāri

VVZ
V
Boeing un ASV tomēr nokoda airbusu...
Ideja
I
Vai Mūsu TūdalAirways negrib pasūtīt vismaz vienu a380 -lai resnos komunistu cūkas un parādu piedzinējus var izvizināt uz Somāliju un tur atstāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses