Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Amazon kļūst par vērtīgāko privātuzņēmumu pasaulē

ASV interneta tirdzniecības milzis Amazon pirmdien pirmoreiz kļuva par pasaulē vērtīgāko privātuzņēmumu pēc tirgus kapitalizācijas, pārspējot Microsoft un citas tehnoloģiju kompānijas.

Biržas tirdzniecības sesijas beigās Amazon akcijas cena bija pieaugusi par 3,4% un uzņēmuma tirgus kapitalizācija sasniedza 796,8 miljardus ASV dolāru – par 13,2 miljardiem dolāru vairāk nekā Microsoft.

Džefa Bezosa vadībā kompānija Amazon ir piedzīvojusi ievērojamu pieaugumu, tās uzņēmējdarbībai no sākotnējās jomas – grāmatu tirdzniecības internetā – paplašinoties uz daudzām citām mazumtirdzniecības kategorijām.

Amazon ieņēmumi pieauga no 74,5 miljardiem dolāru 2013.gadā līdz 177,9 miljardiem dolāru 2017.gadā, un tiek prognozēts, ka 2018.gada ienākumi sasniegs 232,3 miljardus dolāru.

Neraugoties uz izvirzīšanos pirmajā vietā, Amazon tagadējā tirgus kapitalizācija tomēr ir ievērojami mazāka par septembrī sasniegto virsotni, kad tā šķērsoja viena triljona dolāru robežu, bet pēc tam kritās. Šis kritums tomēr bija mazāk straujš nekā citiem tehnoloģiju uzņēmumiem.

Apple, kas ilgi bija pirmajā vietā pēc tirgus kapitalizācijas, zaudēja šo godu novembra beigās un ar tagadējo vērtību 702 miljardi dolāru atpaliek no Amazon, Microsoft un Google māteskompānijas Alphabet, kuras vērtība ir 745,2 miljardi dolāru.

Amazon, kas tika izveidota garāžā Sietlas piepilsētā ar sākotnējo nosaukumu Cadabra, pārdeva pirmo grāmatu 1995.gada vidū, bet jau tā paša gada beigās tirgoja grāmatas internetā visā ASV teritorijā. No 1997.gada šī uzņēmuma akcijas tiek kotētas biržā.

Kompānija vairāk nekā 10 gadus koncentrējās uz izaugsmi, nevis peļņu, daudz ieguldot noliktavu, izplatīšanas tīklu un datu centru veidošanā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses