Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dienas starts: Jaunais uzņēmējs nav viens!

Mūsdienās jaunais uzņēmējs ar savu vēlēšanos un apņēmību veidot biznesu vairs nav viens. Atbalstu iespējams saņemt ne tikai no draugiem un ģimenes, bet arī no dažādām valstiskām un nevalstiskām iestādēm un organizācijām - gan finansējuma piesaistē, gan ar telpām un zināšanām, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Starp citu, arī projektu Dienas starts var uzskatīt par atbalsta pasākumu jaunajiem uzņēmējiem - mūsu projekta dalībnieki saņem bezmaksas atpazīstamību, atvērums nacionālajā laikrakstā reizi nedēļā ir būtisks atbalsts ne tikai iesācējam.

Bez atbalsta nebūtu iekārtu 

Ekskluzīvu mēbeļu ražošanas uzņēmuma Imelh īpašnieks Indulis Uškāns savu biznesu ir uzbūvējis, tikai pateicoties pieredzei un atbalsta programmām. Protams, pašam kaut kādi finansiālie uzkrājumi ir bijuši, tomēr, lai aprīkotu kokapstrādes darbnīcu, ar to būtu bijis daudz par maz. Tāpēc uzņēmējs nolēma lūgt palīdzību Lauku atbalsta dienestam - tika uzrakstīts projekts, kas vairākas reizes saskaņots, līdz visbeidzot apstiprināts. "Lauku atbalsta dienests atmaksā 80% no iekārtu iegādei ņemtā aizdevuma. Desmit procenti ir mans paša finansējums, vēl desmit aizņēmos no Altum finanšu atbalsta instrumenta," Indulis atklāj.

Uzņēmējs stāsta, ka kopā no lēmuma pieņemšanas brīža līdz uzņēmējdarbības sākumam esot pagājis gads. "Tas noteikti bija tā vērts, jo, ja nebūtu šī saņemtā atbalsta, man vienkārši nebūtu naudas, lai nopirktu kokapstrādes iekārtas."

Indulis ar prieku izmanto arī Dienas starta sniegtās iespējas un konsultējas par mājaslapas izveidi projekta patrona reklāmista Ģirta Ozoliņa uzņēmumā.

Izmanto LIAA finansējumu 

SIA Ambline attīstītājam Edgaram Dzalbem dzintara pavediena tekstila idejas attīstībai liels starta kapitāls nebija nepieciešams. Pēc atbalsta viņš vērsies Ventspils augsto tehnoloģiju parkā. Pēc projekta izskatīšanas un neilgas saskaņošanas uzņēmumam dota zaļā gaisma, un tas saņēmis gan telpas biznesa inkubatorā, gan arī līdzfinansējumu mārketinga aktivitātēm - līdz pat 75 procentiem no rēķina summas. "Lai nonāktu inkubatorā, bija jāuzraksta projekts. Nācās arī noslēgt stingrāku ilgtermiņa līgumu ar uzņēmumu, kas piegādā dzintara pavedienus, lai nebūtu tā, ka mēs attīstām šo produktu un pēc pāris gadiem paliekam pie sasistas siles," nianses stāsta uzņēmējs.

Ambline sadarbojas arī ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. "Tāda nopietna sadarbība vēl gan nav sākta. 30. oktobrī būs brauciens uz Oslo - uz kontaktbiržu ar potenciālajiem investoriem, un LIAA simtprocentīgi finansē šo braucienu. Bijām arī Vācijā uz izstādi, tur bija 50 procentu finansējums," Edgars klāsta.

Kredīts kā atbalsts 

Elīna Pļaveniece ņēmusi kredītu Altum sava topošā bērnudārza mēbeļu iegādei. "Nē, tas nebija sarežģīti, gadījās izpalīdzīgs konsultants. Palīdzēja rakstīt biznesa plānu. Altum izvēlējos, jo bija labākie nosacījumi - citur prasīja papildu ķīlas. Tagad vienkārši ir komercķīla uz uzņēmumu," Elīna skaidro. Citās jauno uzņēmēju atbalsta programmās Dūdiņdārza veidotāja nepiedalās, jo šobrīd īsti neesot laika. "Par kredītu jāmaksā 8,8% gadā, pašlaik maksāju tikai procentus. Šāda iespēja ir pirmos sešus mēnešus, pēc tam būs jāsāk atmaksāt pilna summa," Elīna stāsta. Viņa cer, ka līdz tam brīdim bērnudārzu būs izdevies atvērt - vēl joprojām kavējas ar celtniecību un birokrātiju saistītās lietas.

Neļauj laika trūkums 

Laika piedalīties biznesa sācēju atbalsta programmās nav arī Zanei Ruģēnai-Bojārei, kura kopā ar kompanjonēm attīsta bērnu ekokokvilnas drēbju zīmolu Linden&Oak. "Es jau, protams, ļoti, ļoti gribētu, tomēr bizness mums visu laiku paliek otrajā plānā, un nesanāk izdarīt pat vienkāršas un elementāras lietas," ar nožēlu atklāj uzņēmēja.

Aizņemta bez gala ir arī Diānas un Ulda Ozoliņu ģimene: ģimene, dalība dažādās biedrībās un divi biznesi - atrakciju noma un autonoma. "Sākotnēji mūsu doma bija ņemt aizņēmumu Altum trīsdesmit mašīnu iegādei. Tomēr viss sagāja grīstē, sevišķi jau ar nopirkto Hyundai, kas pašlaik ir pārbūves procesā." Diāna stāsta, ka arAltum palīdzību ir nopirktas četras automašīnas - trīs miniveni un vieglā automašīna. Nekādās citās atbalsta programmās uzņēmēji nav iesaistījušies.

Jāpapēta!

Savukārt Kristiāna Kalniņa savai Rīgas DJ skolai vairāk cenšas izmantot mārketinga un dažādu barteru iespējas. "Jā, mūsu uzņēmums ir tapis, pateicoties Altum izsniegtajam kredītam. Tomēr šobrīd mēs vairāk enerģijas veltām mārketingā balstītai sadarbībai ar medijiem un klubiem," Kristiāna teic. Šajā jomā uzņēmēja jūtas kā zivs ūdenī - kā nekā šai nozarē ir pavadīti gadi un uzkrāta pamatīga pieredze. "Nē, nu protams, ja jūs tā sakāt, varbūt apskatīšos, kāds ir piedāvājums un ko var iegūt. Varbūt kaut kas noderēs," uzņēmēja neizslēdz iespēju izmantot arī citas jauno uzņēmēju atbalsta iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses