Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ST vērtēs zemes atsavināšanu Terehovas kontroles punkta vajadzībām

Satversmes tiesa (ST) nolēmusi izvērtēt, vai nekustamā īpašuma atsavināšana Terehovas robežkontroles punkta vajadzībām, atbilst Satversmei, informēja ST.

Tiks vērtēta šīs rīcības atbilstība Satversmes 105.pantam, kas nosaka: "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību."

Savukārt saskaņā ar apstrīdēto normu Terehovas robežkontroles punkta vajadzībām valsts atsavina nekustamo īpašumu Robežnieki - zemes vienību 6,15 hektāru platībā - Ludzas rajona Zilupes novada Zaļesjes pagastā.

Lieta ierosināta pēc SIA Ziemeļu-Rietumu Tranzīts un Andra Līpača konstitucionālās sūdzības, kurā norādīts, ka valsts esot atsavinājusi lielāku zemes platību, nekā esot nepieciešams Terehovas robežkontroles punkta modernizācijai. Nepieciešamā platība esot ne vairāk kā 1,8 hektāri, turklāt no vairākiem dokumentiem izrietot, ka modernizācijai esot nepieciešams zemes gabals, kas robežojas ar pievedceļu, nevis ar pašu robežpunktu. Tādējādi īpašums nav atsavināts sabiedrības vajadzībām un ir pārkāpts Satversmes 105.pants, uzskata sūdzības iesniedzēji.

Saeima ir aicināta līdz 2009.gada 13.februārim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2009.gada 13.aprīlis.

Diena jau rakstīja, ka valsts mēģināja vienoties ar privātīpašniekiem par zemju atpirkšanu pierobežā, lai izveidotu stāvlaukumus kravas automašīnām, tomēr pusēm neizdevās vienoties. Tika noskatīti kopumā trīs Terehovas robežpunktam vistuvāk esošie īpašumi abās ceļa pusēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Konkurējot par darbiniekiem

Darbinieku prioritātes un vajadzības pēdējā laikā ir strauji mainījušās, tāpēc tradicionāls "labumu grozs", kur ietilpst tikai standartizēti ieguvumi, kā, piemēram, veselības apdro...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses