Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Lielbritānijā ceturtdaļmiljons ģimeņu dzīvo mājokļos, kuru vērtība ir zemāka par hipotekārā kredīta gala summu

Vai kāds vēlas iegādāties māju Lielbritānijā? Izvēle ir ārkārtīgi plaša, un iespēja nodiņģēt cenu — gluži kā arābu tirgū, jo Britu salās nekustamā īpašuma cenas krīt lejup pa meteorīta trajektoriju un informatīvas plāksnes ar uzrakstu "Pārdod" dažās pilsētās redzamas visas ielas garumā. Lielbritānijā mājokļu cenas sarūk jau visu gadu, un maijā privātmāja vidēji maksāja par pieciem tūkstošiem mārciņu mazāk nekā aprīlī. Pēdējos trīs mēnešos nekustamā īpašuma vērtība samazinājusies par 6,5 procentiem, un tas nozīmē, ka cenas kritums ir lielākais pēdējā ceturtdaļgadsimtā.

Tirgus sastindzis


"Lejupslīdes temps ir daudz baisāks nekā 1990.gadu sākumā. Arī citi nekustamā tirgus rādītāji izskatās tikpat drūmi," laikrakstam The Guardian stāstīja Citigroup bankas analītiķis Maikls Saunderss un piebilda, ka tik slikti rādītāji Halifax māju cenu indeksā nav redzēti kopš tā ieviešanas 1983.gadā.

Investīciju banka arī apstiprinājusi drūmākās aizdomas, ka vismaz 250 tūkstoši hipotēku ņēmēju pašlaik dzīvo mājās, kas ir lētākas par kredīta summu.

Tirgotājus visvairāk satrauc fakts, ka pēc piecus gadus ilga pirkšanas buma tirgus ir sastindzis un darījumu skaits ir niecīgs. Ceturtā lielākā tirdzniecības kompānija valstī Bellway paziņojusi, ka pieprasījums pēc jauniem mājokļiem krities teju par trešdaļu. Nekustamā īpašuma aģentūras kopš gada sākuma likvidējušas jau tūkstoš aģentu vietu, vēsta The Times.

Saskaņā ar Halifax datiem māja Lielbritānijā tagad vidēji maksā 184 tūkstošus sterliņa mārciņu. Gada sākumā par mājokļa iegādi bija jāšķiras no vairāk nekā 200 tūkstošiem nacionālās valūtas vienību. Tas nozīmē, ka šodien liela daļa britu namīpašnieku spiesti atdot par īpašuma vērtību daudz lielāku kredītu.

Aprīlī intervijā LD nekustamo īpašumu uzņēmuma Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns brīdināja, ka līdzīgs scenārijs gaida arī Latvijas kredītņēmējus. Viņš intervijā pieļāva, ka daļai no 200 tūkstošiem ģimeņu, kas māju nopirkušas, ņemot kredītu, īpašums būs mazāk vērtīgs nekā kredīta summa. Tas novedīšot pie pajumtes zaudēšanas un palikšanas parādā visu mūžu.

Citi savulaik Dienas aptaujātie Latvijas banku pārstāvji gan uzskata, ka kredītņēmējiem ir jāuztraucas nevis par to, ka samazinās ieķīlātā īpašuma tirgus vērtība, kā dēļ banka teorētiski var prasīt parāda papildu nodrošinājumu, bet gan par savu ienākumu stabilitāti, jo tieši tas ir noteicošais faktors, vai banka uzskata kredītu par riskantu.

Maksājumi pieaug


Lielbritānijā nekustamā īpašuma cenas lielāko pieaugumu piedzīvoja laikā no 2002.gada augusta līdz pērnā gada rudenim. Šajā posmā vidējā mājas cena pieauga par 88 tūkstošiem mārciņu. Prognozes rāda, ka jau nākamgad vērtība būs atgriezusies gadsimtu mijas līmenī.

"Tagad ir pilnīgi skaidrs, ka māju cena krītas pilnīgi vertikāli un mūsu pesimistiskākās prognozes apstiprinās katru mēnesi," secina Liberāldemokrātiskās partijas pārstāvis Vinss Keibls. "Tagad svarīgi nodrošināt, lai burbulis nepārsprāgst ar tādu iespaidīgu un postošu efektu, kas miljonus namīpašnieku iedzīs mīnusos, kā notika pēdējās konservatīvo valdīšanas krīzes laikā," politiķis brīdina, ka daudziem pavalstniekiem draud nopietnas nepatikšanas. Vispirms jau tāpēc, ka hipotekārā kredīta maksājumi pieauguši vidēji par 90 mārciņām mēnesī.

Ekonomistu apvienības Global Insight analītiķis Hovards Arčers prognozē, ka māju vērtība šogad nokritīsies par 12% un nākamgad vēl tikpat.

Tā dēļ māju cena vidēji nokritīsies par 50 tūkstošiem mārciņu. "Nenoliedzami, jaunākie dati par mājokļu tirgu ir satraucoši. Ja kritiens ir tik smags, tas neizbēgami ietekmē patērētāju tēriņus. Pavisam vienkārši: cilvēkiem šķiet, ka viņi nav pietiekami turīgi. Un tam var būt postošas sekas," H.?Arčers ar laikraksta Daily Telegraph starpniecību brīdina, ka māju cenas samazināšanās var negatīvi atsaukties uz visu valsts ekonomiku.

Līdzīgi notika ASV, kur nekustamā īpašuma krīze pamudināja cilvēkus taupīt un naudas aprite apsīka.

Bez pajumtes


Amerikāņu nedienas turpinās joprojām. Tur šīs krīzes laikā no mājām izlikti jau vairāk nekā miljons maksātnespējīgo kredītņēmēju. Tas ir lielākais jebkad reģistrētais daudzums tik īsā posmā, ziņo raidsabiedrība CNN. Šā gada pirmajā ceturksnī vien pajumti zaudējuši 448 tūkstoši cilvēku.

"Skaitļi nav pārsteidzoši, taču tie ir diezgan pretīgi," rezumē pētījumu centra Weiss Research nekustamo īpašumu analītiķis Maikls Larsons. Viņš paredz, ka īpašuma apķīlātāji masveidā turpinās ierasties pie kredītņēmējiem vēl vismaz līdz nākamajam gadam.

"Tas ir tas pats stāsts, kuru mēs dzirdam jau kādu laiku — mums ir pārāk daudz neapdomīgu aizņemšanās gadījumu un pircēju, kuri pārvērtējuši savas spējas," līdz apnikumam dzirdēto dramatiskās situācijas cēloni kārtējo reizi izklāsta M.Larsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses