Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Valsts meži aktīvi turpina iepirkt meža zemi

Akciju sabiedrības Latvijas valsts meži (LVM) akcionāru sapulcē jūlija sākumā atbalstīts LVM nodoms pirkt meža zemi - 14 īpašumus 221,06 hektāru platībā par 188,3 tūkstošiem latu, portālu Diena.lv informēja Zemkopības ministrijā (ZM). 

Jau ziņots, ka 2012. gada sākumā Zemkopības ministrija uzdeva LVM palielināt meža īpašumu un meža zemes iepirkšanu no privātajiem meža īpašniekiem, kas to vēlas pārdot, lai nodrošinātu meža nonākšanu Latvijas valsts, nevis kāda ārzemnieka īpašumā.

Kopumā 2012. gadā Zemkopības ministrija ir saskaņojusi LVM meža zemes iegādi 394 hektāru apjomā par kopējo cenu 380,5 tūkstoši latu. Patlaban LVM izskatīšanas procesā ir 148 meža zemes īpašumi 2276 hektāru platībā par kopējo piedāvāto cenu 1,08 miljoni latu, taču sarunu procesā piedāvātas cenas var mainīties. Privāto mežu īpašnieku interese pārdot savus meža īpašumus LVM ir liela.

"Latvijā nereti zemi un mežu izpērk ārvalstu iedzīvotāji un investori. Uzdodot AS "Latvijas valsts meži" palielināt mežsaimniecībai piemērotas zemes iegādes apjomu, ir panākts, ka daļa privātā meža īpašnieku, kas mežu vēlas pārdot, pārdod to valstij piederošam uzņēmumam, kam ir ilggadīga pieredze meža apsaimniekošanā un kas to veiks ilgtspējīgi un - atbilstoši valsts ekonomiskajām, vides aizsardzības un sabiedrības interesēm. Tāpat tas nozīmē, ka mežs nonāks valsts īpašumā, kas, protams, arī ir ļoti nozīmīgs ieguvums šajā situācijā," atzina zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Īpašniekiem, kuri vēlas pārdot savu mežu, informācija par pirkšanas - pārdošanas procedūru pieejama LVM mājas lapā www.lvm.lv. LVM izskata visus meža zemes pārdošanas piedāvājumus, izvērtējot katru atsevišķi, tajā skaitā katra konkrētā īpašuma piedāvāto cenu. Procedūra noslēdzas ar akcionāra - Zemkopības ministrijas - lēmumu atļaut LVM pirkt novērtētos īpašumus par cenu, kas nepārsniedz to vērtību.

Pēdējos gados ir būtiski pieaugusi tā valsts meža platības daļa, kuras galvenais apsaimniekošanas mērķis ir vides vērtību saglabāšana un rekreācijas iespēju nodrošināšana iedzīvotājiem. LVM iepirkto meža zemju izmantošanas primārais mērķis būs intensīva meža audzēšana, veidojot kvalitatīvas mežaudzes ar augstu ikgadējo pieaugumu un apmežojot iepirktajiem meža īpašumiem piegulošās neizmantotās zemes, tādējādi gūstot pēc iespējas lielāku šo platību devumu tautsaimniecībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses