Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

"Latio": gada laikā vidējā sērijveida dzīvokļu cena samazinājusies par 40%

Janvārī vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā ir samazinājusies par 7,9%, sasniedzot 820 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2). Salīdzinot ar pērnā gada janvāri, šī cena ir par 40% zemāka, liecina Latio tirgus pārskata dati.Kompānija norāda, ka turpina samazināties dzīvokļu kopējais piedāvājums, palielinās lētāku dzīvokļu īpatsvars.

Pretēji līdzšinējai tendencei samazināties īres piedāvājumam, janvārī īres dzīvokļu skaits palielinās.Tāpat _Latio_ eksperti novērojuši, ka arvien biežāk notiek darījumi ar skaidras naudas līdzekļiem - pircēji ir gan ārzemēs strādājoši latvieši, gan vietējie iedzīvotāji, kuri izvēlas naudu ieguldīt nekustamajā īpašumā. Tiesa, nekustamais īpašums tiek pirkts arī ar kredītiem, ja kredītņēmējs atbilst banku noteikumiem.

"Ja iepriekšējā periodā pirmie drosmīgie pārdevēji cenu nolaišanā bija privātpersonas, tad tagad stafeti ir pārņēmuši arī attīstītāji," secina Vija Gailīte, Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības daļas vadītāja. 

Tirgū sāk parādīties paziņojumi par būtisku cenu pazeminājumu kādam jaunajam projektam, kam seko reāli pārdošanas darījumi īsā laika posmā.

Atsevišķas bankas turpina piedāvāt kredītus zemes iegādei privātmājas būvniecībai, ja zemes gabalā veikti uzlabojumi un ierīkoti inženiertīkli. Pavasarim tuvojoties un turpinoties tendencei samazināties būvizmaksām, tas varētu veicināt māju būvniecību, uzskata Latio. Lai arī privātmāju darījumi patlaban notiek retāk, tomēr tie notiek gan mikrorajonos, gan ekskluzīvās vietās, piebilst V.Gailīte.

Tāpat palielinās interese par nekustamā īpašuma maiņas iespējām, lai gan, pēc Latio norāditā, varbūtība satikties tirgus dalībniekiem, kuru prasības maiņai sakrīt, ir nelielas. Maiņai tiek piedāvāta gan nekustamā, gan kustamā manta. Piemēram, mājas pircējs piedāvā apmaiņai dzīvokli un mašīnu. Tomēr gadījumā, ja īpašumi ir ieķīlāti, pircējam jārēķinās, ka kredītu nosacījumi pie maiņas nesaglabājas iepriekšējie, bet tiek piemēroti šobrīd spēkā esošie noteikumi un prasības, uzsver Latio.

Janvārī turpinājās īres maksu samazināšanās, kas tiek skaidrots ar īres un komunālo maksājumu proporciju izmaiņām. Pēc Latio decembra pārskata datiem, gada laikā īres maksas bija samazinājušās par 25-40%, tai pat laikā komunāliem maksājumiem pieaugot par apmēram 50%. Kompānijas eksperti uzskata, ka īres cenām ir jākompensē komunālo maksājumu pieaugums.

Uzņēmuma pārstāvji arī secina, ka savu pārākumu tirgū atgūst restaurētas pirmskara mājas vēsturiskajā centrā, kur cenu kritums ir mazāks kā pārējā dzīvokļu segmentā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses