Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ERGO: Lielākā daļa OCTA atlīdzību vēlas saņemt skaidrā naudā

Vairāk nekā 50% gadījumu klienti OCTA apdrošināšanas atlīdzību izvēlas saņemt skaidrā naudā, liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO dati.

Savukārt KASKO segmentā atlīdzības skaidrā naudā izvēlas saņemt aptuveni 30% gadījumos.

ERGO speciālisti vērtē, ka atlīdzību skaidrā naudā visbiežāk izvēlas saņemt privātpersonas, savukārt juridiskās personas šādu iespēju izmanto tikai retos gadījumos (15%), galvenokārt nelielu transportlīdzeklim radītu bojājumu novēršanai.

Pērn veiktie grozījumi OCTA likumā un ERGO noteikumi KASKO segmentā paredz, ka gadījumos, ja pēc apdrošināšanas atlīdzības saņemšanas transportlīdzekļa īpašnieks izvēlas veikt transportlīdzekļa remontu autoservisā, tad Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summa tiek atmaksāta tikai pēc īpašnieka iesniegtiem maksājuma veikšanu apliecinošiem dokumentiem, ka šāds remonts patiešām ir veikts un ir veikta PVN samaksa.

OCTA likumā veiktās izmaiņas, lai mainītu esošo situāciju un motivētu transportlīdzekļu īpašniekus veikt remontu servisā, nevis saņemt atlīdzību skaidrā naudā, nav vēl attaisnojušās.

Saskaņā ar ERGO datiem apdrošināšanas atlīdzības saņemšanai skaidrā naudā ir sezonāla tendence, un visvairāk šādi gadījumi notiek tieši ziemas mēnešos.

"Tendence apdrošināšanas atlīdzību saņemt skaidrā naudā vērtējama kā sezonāla. Proti, ziemas mēnešos, kad ceļus klāj sniega kārta un nereti tie ir arī apledojuši, transportlīdzekļu vadītāji brauc daudz uzmanīgāk un lēnāk, līdz ar to ceļu satiksmes negadījumi un transportlīdzeklim nodarītie bojājumi visbiežāk ir nelieli, zaudējumu apmērs vērtējams kā neliels.

Savukārt vasarā negadījumi visbiežāk notiek izvēloties nepiemērotu braukšanas ātrumu un stilu, kā rezultātā transportlīdzeklim nodarītie bojājumi ir daudz lielāki, un to novēršanai nepieciešams nopietns remonts servisā.

Protams, jaunām vai garantijas laika automašīnām bojājumu novēršanai gandrīz vienmēr izvēlas remonta servisā, skaidro ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Ivars Vismanis norāda, ka ne tikai ERGO praksē, bet kopumā 90% gadījumos KASKO atlīdzību pieteikumu iemesls ir bojājumi, kas gūti ceļu satiksmes negadījumu rezultātā, nevis, piemēram, auto nozagšanas rezultātā.

ERGO praksē ir bijuši gadījumi, kad vienus un tos pašus transportlīdzeklim radītos bojājumus piesaka atkārtoti, uzdodot tos par jauniem. Tāpat ir gadījumi, kad iepriekš gūtus transportlīdzekļa bojājumus vēlas novērst, pamatojoties uz KASKO polisi, kas iegādāta tikai pēc notikušā. Šāda rīcība tiek uzskatīta kā apdrošināšanas krāpšana un ir vērtējama kā kriminālnoziegums.

Savukārt attiecībā uz gadījumiem, kad atlīdzību par transportlīdzeklim radītajiem bojājumiem izvēlas saņemt skaidrā naudā, jāmin, ka nereti tas darīts ar nolūku atlīdzību izmantot ne tikai bojājumu novēršanai, bet arī sadzīviskiem tēriņiem.

ERGO eksperti norāda, ka visbiežāk atlīdzību skaidrā naudā izvēlas saņemt par tādiem bojājumiem kā virsbūves skrāpējumi, kā arī par detaļu zādzībām.

Transportlīdzekļu detaļu zādzību gadījumu līderi nemainīgi ir BMW markas transportlīdzekļi - šīs markas automašīnas ir gan pieprasītas, gan to detaļas ir vērtīgas, turklāt pēdējā laikā arvien biežāk tiek konstatēti to bojājumu vai zādzību gadījumi.

Top komentāri

TomsD
T
Esmu viens no tiem, kas ņem lētāko OCTA, jo domāju, ka īsti pārmaksāt nav nepieciešamība - tā kā tā ir uzspiesta lieta. Meklēju lētākos caur https://www.manapolise.lv ja Jums ir izdevīgāki piedāvājumi labrāt uzklausītu. Labrāt saņemtu skaidrā naudā atlīdzību, bet šobrīd liekas, ka apdrošinātāji ciešākā sadarbībā ar servisiem, tāpēc nav tik izdevīgi ņemt naudu ārā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses