Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Cēsu Jaunajā pilī noslēgušies vairāk nekā 700 000 latu vērti restaurācijas darbi

Cēsu Jaunajā pilī noslēgušies restaurācijas darbi. Tos par 632 452 latiem, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, veica SIA Re&Re.

Cēsu Jaunās pils interjera restaurācija bija pēdējais posms novadam nozīmīgajā Cēsu pils atjaunošanas projektā pirms Cēsu Vēstures un mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas izvietošanas atjaunotajās pils telpās.

Cēsu Jaunās pils 18.-19.gadsimta interjera restaurācijas darbi bija sarežģīts process, jo apvienoja kultūras un arhitektūras mantojuma saglabāšanu, zināšanas par seno meistaru darba paņēmieniem, pils un atbilstošā laika perioda vēsturi, izpratni par muzeju darbības specifiku, kā arī lielu pieredzi un profesionālismu restaurācijas procesā.

Re&Re ir pieteicis Cēsu Jauno pili konkursam Gada labākā būve Latvijā 2011 nominācijā Restaurācijas objekts. Uzvarētāji tiks sumināti šī gada 30. martā, bet jau pašlaik konkursa žūrija apbraukā pieteiktos objektus, lai izvērtētu veikumu.

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja apmeklētāji drīzumā varēs iepazīties ar vēsturisko interjeru ekspozīciju - redzēt, kāds 19.gadsimtā varētu būt izskatījies grāfa Zīversa kabinets, Kafijas istaba, kā arī pils bibliotēka Lademahera torņa divos stāvos. Rožu salons, kur atjaunoti pils sienu gleznojumi ar rožu motīviem no 1801.gada, kalpos kā lieliska vieta novada svinīgām norisēm.

Pašlaik pils restaurētajās telpās notiek muzeja pastāvīgās ekspozīcijas par Cēsīm kā Latvijas vēstures simbolu uzstādīšanas darbi, kas būs interaktīvs, vēsturiski hronoloģisks stāsts par novada vēsturi un atspoguļos Cēsu pilsētas būtisko lomu visas Latvijas vēsturē.

Cēsu Jaunā pils apmeklētājiem pilnībā tiks atvērta 2012.gada maijā. Pašvaldība iecerējusi, ka pils ar savu piedāvājumu veicinās Vidzemes kā tūrisma galamērķa atpazīstamību un būs pilsētas vizītkarte - tikšanās vieta, kur organizēt apspriedes, konferences un sanāksmes vietējā, reģionālā un valsts līmenī.

Projektu realizē Cēsu novada pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Latvijas valsts atbalstu. Projekta kopējās izmaksas ir 1 720 580 lati, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 85% apmērā - 1 414 787 lati un valsts budžeta dotācija 4,5% apmērā - 74 901 lats.

SIA Re&Re restaurācijas darbus sāka 2009.gada nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses