Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Cenas mājokļu tirgū krīt straujāk

Mājokļu tirgus, nesagaidījis agrāk ierasto pavasara aktivitātes uzplaukumu, maijā piedzīvojis straujāku cenu kritumu - sērijveida dzīvokļu cenas sarukušas par 2,6%, liecina kompāniju Arco Real Estate un Ober Haus dati. Aprīlī kritums, pēc vairāku tirgus dalībnieku aplēsēm, nepārsniedza 2% robežu.

Pārdevēji gan mudina potenciālos pircējus ilgāk nevilcināties, lai nepalaistu garām iespējami zemāko cenu, tomēr vairākumu jauna mājokļa meklētāju kavē nevis psiholoģiskas turpmāka cenu krituma gaidas, bet gan augstā pašizmaksa, kas nesenā būvniecības buma apstākļos vairs īsti neatbilda ne kvalitātei, ne iedzīvotāju pirktspējai.

Arvien krasāk


Maijā sērijveida dzīvokļu cenu krituma temps pieaudzis, secina Arco Real Estate eksperti. Vidējā sērijveida dzīvokļa cena 1.jūnijā bija 1276 eiro par kvadrātmetru, tas ir - vidēji par 9,2% mazāk nekā šā gada sākumā. Pēc Ober Haus datiem, maija beigās sērijveida dzīvokļa vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1357 eiro par kvadrātmetru, kas ir par 18% mazāk nekā pirms gada.

Maijā jūtami palielinājies dzīvokļu piedāvājums nekustamā īpašuma portālos, turklāt joprojām dominē piedāvājumi ierasti aktīvākajos rajonos - Purvciemā, Pļavniekos, Imantā un Ķengaraga, secina Arco speciālisti. Pēc Ober Haus novērotā, arī pircēji kļuvuši aktīvāki - zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits fiksēts aprīļa līmenī, kas šogad bija lielākais.

Ārpus Rīgas cenu kritums bijis vēl straujāks, ziņo Arco Real Estate. Jelgavā sērijveida dzīvokļu cenas samazinājušās par 3% vidēji līdz 1003 eiro par kvadrātmetru, Jūrmalā - par 4% līdz 1117 par eiro kvadrātmetru, Ogrē - par 5% līdz 1179 eiro par kvadrātmetru, Salaspilī - par 6% līdz 1150 eiro par kvadrātmetru.

Pārdevēji pielāgojas


Samērā aktīvs ir privātmāju tirgus, kur pircēji labprātāk reaģē uz lielo piedāvājumu, tomēr noslēgto darījumu skaits būtiski nav mainījies, norāda Ober Haus eksperti. Pārdevēji gan kļūst pretimnākošāki attiecībā uz cenu, kā arī ir gatavi veikt īpašumam papildu uzlabojumus, lai tikai pabeigtu darījumu veiksmīgi. Lai tas notiktu ātri, cena jāsamazina pat līdz 20%, salīdzinot ar vidējo piedāvājumu, novērojuši speciālisti.

Lielākās kompānijas, kas vēl nesen skeptiski izturējās pret mazāko tirgus dalībnieku ieviestajiem pārdošanas jauninājumiem - divu īpašnieku savstarpēju dzīvokļu apmaiņu, krasu cenas pazeminājumu līdz pat 25% noteiktā periodā, ko Diena aprakstīja iepriekš, - tagad pašas izmēģina jaunas metodes. Latio kā veiksmīgu jauninājumu regulāri izmanto interneta izsoles, kur izdevies pārdot gan dzīvokļus, gan mājas. Savukārt Balsts Latvijā ievieš ārzemēs plaši pielietoto "atvērtā mājokļa" metodi. Tas nozīmē, ka īpašums, pie kura uzstādīta šāda norāde, ir atvērts jebkura apmeklētāja apskatei. Pagaidām šo metodi izmanto tikai jaunajos projektos, bet to plānots ieviest arī sekundārajā tirgū, informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Jauno mazāk


Ober Haus speciālisti uzsver, ka patlaban pieteiktais jauno projektu skaits Rīgā mēneša laikā samazinājies uz pusi, salīdzinot ar pagājušā gada sākuma rādītājiem. Rīgas rajonā tas sarucis par 75%, citās Latvijas pilsētās - par 80%. Tiek iesaldēta arī iesākto projektu celtniecība, līdz ar to piedāvājums samazināsies un tas pie nozīmīgā jaunu mājokļu pieprasījuma varētu piebremzēt cenu kritumu. Vidējā cena dzīvokļiem jaunbūvēs maijā bija 1993 eiro par kvadrātmetru - par 5% mazāka nekā aprīlī. Daži jauno projektu attīstītāji mājokļus atklāti piedāvāja par 1300-1400 eiro kvadrātmetrā.

Maijā lielāks piedāvājums novērots arī mājokļu īres tirgū, secina Rent in Riga eksperti. Pavasarī tas palielinājies par 52%, salīdzinot ar to pašu laikposmu pērn, bet salīdzinājumā ar aizvadīto ziemu - par 17%. Turpinājies arī neliels īres maksu kritums - gan sērijveida, gan jauno projektu segmentā cenas samazinājās vidēji par 3%. Arī komerctelpu nomas tirgū novērots cenu kritums līdz pat 25%. Visos segmentos dominē pircēju prasības telpu kvalitātei un attīstītai infrastruktūrai.

EKSPERTI VĒRTĒ

Vadims Markovs, NIRA Fonds


Nekustamā īpašuma tirgu nāksies ārstēt, ja vien mēs negribam sagaidīt nepatīkamu recesijas un ilgstošas stagnācijas ciklu ekonomikā. Ņemot vērā rietumvalstu pieredzi un situāciju globālajā finanšu un nekustamo īpašumu tirgū, esam nonākuši situācijā, kad tikai ar tirgus regulēšanas mehānismiem nav iespējams atrisināt visas problēmas, nodrošinot vairāk vai mazāk stabilu nekustamā īpašuma tirgus un Latvijas ekonomikas attīstību. Tas prasa kvalitatīvi citāda līmeņa valdības iejaukšanos, lai radītu efektīvus priekšnoteikumus valsts ekonomikas attīstībai.

Aija Klauža, Ober Haus izpilddirektore


Samazinājies piedāvāto īpašumu skaits Rīgas centrā, toties pieaugusi interese par to pirkšanu. Centrā praktiski netiek piedāvāti pievilcīgi objekti - īpašnieki, kuri nolēmuši savus īpašumus pārdot, tos jau izlikuši, vēl var iegādāties dzīvokļus labā vietā par labu cenu. Maijā, salīdzinot ar aprīli, novērojama neliela cenu samazināšanās galvaspilsētas centra dzīvokļiem, taču kopumā kritums nebija straujš, izņemot atsevišķus gadījumus, kad īpašnieki spiesti steidzami pārdot dzīvokļus. Pārdevēji, kuri var atļauties, turpina nogaidīt un atliek dzīvokļu pārdošanu uz vēlāku laiku. Palielinās arī tendence dzīvokļus izīrēt.

Māris Grīnbergs, Latio analītiķis


Mājokļu cenu kritums ir turpinājies veselu gadu, kopumā cenas samazinājās vairāk nekā par ceturtdaļu, kas ir ievērojams apjoms. Aizvien vairāk ir pārdevēju, kuri, novērtējot tirgus lejupslīdi, gatavi vienoties par pircējam piemērotu darījuma summu. Savukārt pircēji, kuri ilgi gaidījuši un uzskata šo kritumu par pietiekamu, sāk iegādāties nekustamo īpašumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses