Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

"BaltHaus": īres dzīvokļu piedāvājums audzis par 70%, cena kritusi par 20%

Kopš pagājušā gada vasaras īres dzīvokļu piedāvājuma apjoms pieaudzis par gandrīz 70%, savukārt cenas otrreizējā tirgū vidēji samazinājušās par 20%, liecina kompānijas _BaltHaus _dati.

Īres tirgū ieplūduši tie dzīvokļi, kuri sākotnēji tirgū bija izlikti pārdošanā, bet tā arī neatrada savu pircēju. Analoģiski notikumi attīstījās arī aiz Rīgas robežām, norāda BaltHaus.

Kompānija secina, ka izīrētāju vidū ir aizvien vairāk cilvēku, kuriem ir radušās problēmas ar kredīta atmaksu. Ar dzīvokļu īres palīdzību viņi var vismaz daļēji segt kredīta maksājuma summu. Ar ziemas sākumu parādījusies jauna tendence - palielinās to gadījumu skaits, kad ģimenes, kuras ir nokļuvušas grūtā finansiālā situācijā un kurām nav iespēju pilnībā atbrīvot dzīvokli, piedāvā kādam īrēt tikai vienu istabu dzīvoklī.

Pēc BaltHaus novērojumiem, izīrētājs viegli piekrīt atlaidei 10-20 latu apmērā no sludinājumā norādītās cenas. Tāpat arī pašreizējie īrnieki dzīvokļu īpašniekiem prasa pārskatīt īres cenu. Uzņēmuma speciālistu skaitījumā gadījumos, kad izīrētāji nevēlas kaut vai nedaudz piekāpties potenciālo klientu prasībām, zaudētāja lomā atradīsies paši izīrētāji. Pirmkārt, jauna īrnieka meklējumi var ieilgt pat līdz diviem mēnešiem, bet tas jau nozīmē, ka netiek gūti ienākumi no īres. Otrkārt, pašreizējā situācijā, kad cenas nekustamā īpašuma tirgū tupina krist, pēc mēneša vai diviem iepriekš noteiktā īres cena noteikti būs zemāka, pārliecināti BaltHaus pārstāvji.

Rīgā kopš 2008.gada vasaras dzīvokļu īres cenas otrreizējā tirgū ir vidēji samazinājušās par 20%, un patlaban raksturīgākās īres cenas ir sekojošas: vienistabas dzīvoklim - robežās no 110-120 latiem, divistabu dzīvoklim - no 140-150 latiem, bet trīs istabu dzīvoklim - no 170-180 latiem.

Vēl pērnā gada vasarā lielākā daļa cilvēku meklēja dzīvokli, kura īres cena būtu robežās no 150 līdz 200 latiem, savukārt tagad, ņemot vērā bezdarba un komunālo maksājumu pieaugumu, par piemērotāku variantu tiek uzskatīta īre 100 līdz 150 latu apmērā, un vairāk nekā puse otrreizējā tirgus īres piedāvājumu atrodas šajā cenu intervālā.

Vienistabas dzīvokļi vēl joprojām ir pieprasītākie, lai gan kopumā pieprasījums nav pārāk liels, norāda BaltHaus, piebilstot, ka krīze ir skārusi arī tos, kuriem iepriekš ienākumu līmenis bija virs vidējā līmeņa. Līdzīgi kā citi, arī šie cilvēki meklē lētākus dzīvokļu īres variantus.

Galvaspilsētas īres tirgus patlaban ir pārpildīts, un stabilizācija tuvākajā laikā nav gaidāma, ko apstiprina arī banku paziņojumi attiecībā uz to nodomiem izīrēt parādnieku dzīvokļus, uzskata uzņēmuma pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Konkurējot par darbiniekiem

Darbinieku prioritātes un vajadzības pēdējā laikā ir strauji mainījušās, tāpēc tradicionāls "labumu grozs", kur ietilpst tikai standartizēti ieguvumi, kā, piemēram, veselības apdro...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses