Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Strašuna: Patēriņš pieaug uz turīgās sabiedrības daļas rēķina

Diena jau rakstīja, ka janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums mēneša laikā audzis par 6.4%. SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis to nodēvēja par acīmredzamio - neticamo.

Swedbank ekonomiste Lija Strašuna norāda, ka salīdzinājumā ar 2011.g. janvāri mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par gandrīz 17%. Visstraujāk auguši pārdošanas apjomi datoriem, programmatūras un telekomunikācijas iekārtām ­– par 80% gada laikā. Kāpums ir arī mājas precēm - elektrotehnikai, audio un video aparatūrai, mēbelēm, grīdas segumiem ­­– kopā par aptuveni 37%, kā arī sporta precēm – par 54%. No Centrālās statistikas pārvaldes publicētajiem datiem sanāk, ka gandrīz visām šīm produktu grupām cenas ir bijušas mazākas nekā pirms gada.

"Iedzīvotāju ienākumu kāpums gada sākumā diez vai ir bijis liels, turklāt ienākumi palielinājās tikai noteiktai daļai sabiedrības. Bet zemākas cenas kopā ar lielāku iedzīvotāju optimismu varētu motivēt pirkt vairāk ilglietošanas preču. Mājsaimniecību kredītslogs arī kļuvis mazāks. Patērētāju noskaņojums šī gada sākumā turpināja uzlaboties.

Tomēr mazliet paradoksāli, ka diezgan būtisks optimisma kāpums februāra sākuma noticis vien tādēļ, ka vairāk iedzīvotāju ieplānoja kaut ko iekrāt nākamajos 12 mēnešos. Savukārt mājsaimniecību finanšu stāvokļa novērtējums turpmākiem mēnešiem nav tik daudz uzlabojies. Tas varētu norādīt uz to, ka iedzīvotāji plāno  tā saucamos „piesardzības” uzkrājumus un turpmāk varētu tērēt apdomīgāk," skaidro L. Strašuna.

Viņa vienlaikus norāda, ka diemžēl Latvijā joprojām ir daudz tādu mājsaimniecību, kas nevar atļauties veikt lielākus pirkumus, pat neskatoties uz izdevīgām cenām, jo piemēram, 14.3% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem meklē darbu, turklāt iedzīvotāju skaits turpina mazināties.

"Visticamāk, mazumtirdzniecības apgrozījuma izaugsmi galvenokārt virza turīgākā sabiedrības daļa. Iespējams, tā vietā, lai priecātos par šo patēriņa pieaugumu un attiecīgi nodokļu ieņēmumu kāpumu, būtu nepieciešams steidzami ķerties pie ienākumu nevienlīdzības problēmu risināšanas," norāda ekonomiste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses