Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Slakteris: Nekādas parādu verdzības Latvijai nav

Ja pasaulē nebūtu ekonomiskās krīzes un banku sektora nestabilitātes, Latvijas parāds būtu pavisam niecīgs, tomēr arī tagad tas nav pārāk liels, intervijā biznesa portālam Nozare.lv sacīja kādreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris.

"Nekādas parādu verdzības nav. Latvijai joprojām ir viens no mazākajiem ārējiem parādiem Eiropas Savienībā (ES). Ja pasaulē nebūtu kritiena ekonomikā un banku sektora nestabilitātes, parāds būtu pavisam niecīgs, tomēr arī tagad tas nav pārāk liels. Latvija dzīvo labi, daudzviet iet ievērojami sliktāk. Īstenībā esam izglābušies un krīze aiz muguras, galvenais, lai pārējā pasaules ekonomika noturas stabili," sacīja ekspolitiķis.

Jautāts, kad Latvija atkal varētu piedzīvos līdzīgus laikus kā 2004.-2007.gadā, kad iekšzemes kopprodukts (IKP) auga vairāk nekā par 10% gadā, Slakteris sacīja, ka cer uz nekustamā īpašuma burbuļa neatgriešanos.

"Pasaules kontekstā Latvija straujos izaugsmes gadus piedzīvoja salīdzinoši īsā laikā. Ārējais parāds bija niecīgs, apmēram 10% no IKP, bet cilvēki ņēma kredītus, balstoties uz mistisku nereālu izaugsmi. Valdīja pārāk liels optimisms visos līmeņos - bankās, politikā, katram personīgi. Šķita, ka tas ir taisnīgi, jo dzīves līmenis tolaik bija daudz zemāks nekā Eiropā, tomēr optimisms nebija pamatots un balstījās uz nekustamā īpašuma burbuli. Ceru, ka tāda eiforija vairs neatgriezīsies tuvākajos 20 gados. Ja atgriezīsies, tad būs vēl viens "plīsiens"," atzina Slakteris.

Viņš arī norādīja, ka, neraugoties uz sarežģīto situāciju ES ekonomikā, uz eirozonu tomēr jāvirzās un finanses jāvada tā, lai Mārstrihtas kritēriji tiek izpildīti.

"Protams, nav jāstājas eirozonā brīdī, ja tā grūst. Tomēr ekonomika jāveido tā, lai Eiropa vēlētos, ka Latvija iekļaujas eirozonā," sacīja ekspolitiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses