Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Premjers: Līdz 2014.gada beigām Citadele banka ir jāpārdod

Bezgalīgi atlikt AS Citadele banka (Citadele) pārdošanu nevar, līdz 2014.gada nogalei tā ir jāpārdod, - komentējot valdības lēmumu pagaidām atlikt šīs bankas pārdošanu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Pēc Dombrovska teiktā, patlaban nav piemērotākais brīdis bankas pārdošanai, jo nelabvēlīga situācija ir gan Eiropas, gan pasaules finanšu tirgos. Pozitīvu iespaidu neradot arī nesenie notikumi ap banku sistēmu Latvijā.

Viņš norādīja, ka Citadeles bankas pārdošanas process tika sākts pirms pusgada, kad eirozonā bija daudz labvēlīgāka situācija, arī Latvijā nebija tik daudz problēmu ar bankām. Pie jautājuma par bankas pārdošanu valdība varētu atgriezties nākamā gada otrā pusē.

Valdība uzdevusi uzlabot piedāvājumu arī AS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) komercdaļas pārdošanai. Nākamā gada 17. janvārī valdība varētu izlemt, vai un kam to pārdot.

Jau ziņots, ka valdība nolēmusi vismaz uz deviņiem mēnešiem atlikt Citadeles pārdošanu. Šāds ierosinājums saņemts no iepriekš piesaistītā konsultanta Nomura International plc.

Kopumā par Citadeles pārdošanu uzrunāti vairāk nekā 100 investori. Saņemts arī noteikts skaits piedāvājumu, tomēr pirkšanas piedāvājums nav bijis par tādu cenu, kādu valdība cerēja saņemt. Noprotams, ka cenu ietekmējusi neskaidrība ap turpmāko pasaules finanšu tirgu.

Līdz nākamā gada septembrim "Privatizācijas aģentūrai" (PA) kopā ar "Nomura International plc" būs jānāk ar attiecīgu ziņojumu par iespējamo bankas pārdošanu.

Valdības iepriekš atbalstītais Parex bankas restrukturizācijas plāns, kurš saskaņots arī ar Eiropas Komisiju, paredz, ka Citadele tiek pārdota līdz 2014. gada nogalei. Tomēr banka varētu tikt pārdota arī ātrāk, ja tiks saņemts attiecīgs piedāvājums.

Nomura International plc pārstāvis Pjotrs Čudziks žurnālistiem uzsvēra, ka lēmums piedāvāt atlikt bankas pārdošanu pieņemts, ņemot vērā situāciju finanšu tirgos, un patlaban tas esot gan bankas, gan valdības interesēs. Patlaban esot izdevīgāk nedaudz nogaidīt, līdz situācija uzlabojas. Centrāleiropā un Austrumeiropā patlaban esot virkne projektu, kas ir iesaldēti.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina, ka patlaban nav piemērotākais brīdis bankas pārdošanai, jo nelabvēlīga situācija ir gan Eiropas, gan pasaules finanšu tirgos. Tāpat pozitīvu iespaidu neradot nesenie notikumi ap banku sistēmu Latvijā.

2008. gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo Parex banku un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi. Vēlāk banka tika sadalīta, no tās atdalot vērtīgos aktīvus un izveidojot AS Citadele banka.

Parex bankas glābšanā valsts kopš 2008.gada nogales kopumā ir ieguldījusi aptuveni 800 miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Konkurējot par darbiniekiem

Darbinieku prioritātes un vajadzības pēdējā laikā ir strauji mainījušās, tāpēc tradicionāls "labumu grozs", kur ietilpst tikai standartizēti ieguvumi, kā, piemēram, veselības apdro...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses