Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Izdevniecības: Grāmatu pirkšanas tendences bieži vien ir neaprēķināmas un neparedzamas

Pēdējā laikā latviešu lasītāji vairāk iecienījuši vēsturiska žanra grāmatas, latviešu un ārzemju personību biogrāfijas, praktisko literatūru, kā arī detektīvus, portālam Diena.lv pastāstīja Latvijas lielāko izdevniecību pārstāvji. 

No apgāda Jumava izdotajām grāmatām lasītājiem saistošākās šobrīd ir vēsturiska žanra grāmatas un dažādas biogrāfijas. “Izdodam veselu sēriju, kas stāsta par Pasaules kariem un ar tiem saistītiem notikumiem un personībām - Visvaldis Lācis, Ilgvars Butulis, arī tulkojumi Nikolajs Ņikuļins, Aleksandrs Ņikonovs,” portālu Diena.lv informēja apgāda Jumava mārketinga projektu vadītāja Līga Loļa.

Savukārt apgāda Zvaigzne ABC lasītāji parasti pērk to žanru grāmatas, kuras ir bestselleri un pavelk līdzi arī pārējos. “Piemēram šobrīd iznākušais Ph brīnums ir izraisījis papildu interesi arī par pārējām veselīga dzīvesveida grāmatām. Aizpērn modē bija rokdarbi, bet šis vilnis pamazām ir noplacis,” norādīja Zvaigzne ABC pārstāvis Gints Balodis.

Viņš skaidroja, ka grāmatu pirkšana nav atkarīga no grāmatas iekšējām vai ārējām kvalitātēm – bieži vien tā ir absolūti neaprēķināma un neparedzama. Tāpat grāmatām mēdzot būt arī modes viļņi – vampīru vilnis, burvju vilnis, eņģeļu vilnis. “Šobrīd ļoti daudz un labprāt pērk detektīvus,” sacīja G. Balodis.

Jāņa Rozes apgāda izdoto grāmatu pircēji vairāk iecienījuši grāmatas, kuras iespējams praktiski pielietot un vienas no tām ir pavārgrāmatas. Apkopojot 2012. gada rezultātus pirktāko grāmatu sarakstā, izteikta līdere ir Ilzes Jurkānes grāmata Dzīves garša, kura tikusi izdota atkārtoti un tās kopējais metiens vairākkārt pārsniedzis latviešu grāmatu vidējo tirāžu, portālam Diena.lv skaidroja apgāda direktore Renāte Punka.

Viņa gan uzsvēra, ka Jāņa Rozes apgāda izdoto grāmatu klāstā latviešu autoru īpatsvars nav ļoti liels, jo apgāds izdod dažādas grāmatas un tulko labāko, ko piedāvā dažādu zemju izdevniecības, lai paplašinātu latviešu lasītāja redzesloku. No latviešu rakstniekiem viena no vispieprasītākajām grāmatām izrādījusies Antoņinas Masiļūnes pavārgrāmata Lielā pavārgrāmata, kā arī viņas grāmata Ikdienai un svētku galdam

“Kopumā četrus izdevumus piedzīvojis Ilmāra Knaģa lieliskais autobiogrāfiskais darbs Bij tādi laiki, ko biedrība Sibīrijas bērni izdevusi arī angļu un krievu valodā. Lasītāji iecienījuši mūsu sēriju Vēju roze: Lato Lapsas, Aleksandra Tauriņa, Artura Skrodera grāmatas par ceļojumos un tālās zemēs pieredzēto,” portālam Diena.lv pastāstīja R. Punka. 

Apgāds Jumava kā veiksmīgākos latviešu autorus min Ēriku Hānbergu, Līgu Blauu, Annu Žīguri. L. Loļa uzsver, ka vērts pieminēt arī Laimu Muktupāvelu, kā arī praktiskās literatūras nozarē – Jāni Arvīdu Plaudi.

Savukārt apgāda Zvaigzne ABC visveiksmīgāk pirkti ir Jura Rubeņa un Māra Subača kopdarbi. Otro vietu dala rakstnieces Monika Zīle un Anna Skaidrīte Gailīte, kuru romāni vairākkārt ieguvuši arī Lielo lasītāju balvu bibliotēku organizētajā aptaujā. “Trešajā vietā pēc pārdošanas rādītājiem ir rakstnieku tandēms – Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla,” pastāstīja G. Balodis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses