Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Februārī rīdziniekiem par siltumu jāmaksā par 16% vairāk nekā janvārī

Rīdziniekiem par februārī patērēto siltumu būs jāmaksā vidēji par 16% vairāk nekā janvārī, liecina AS Rīgas siltums izrakstīto rēķinu par patērēto siltumenerģiju 2012. gada janvāra un februāra analīze.

Rēķinu pieaugumu galvenokārt ietekmēja āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 5,3 grādiem. Rīgā februārī vidējā āra gaisa temperatūra bija mīnus 7,6 grādi, savukārt janvārī tā bija mīnus 2,3 grādi. Āra gaisa temperatūras pazemināšanās rezultātā patērētais siltumenerģijas daudzums un izrakstīto rēķinu summa vidēji palielinājās par 16%.

Februārī šāds aukstums Latvijas galvaspilsētā nav bijis pēdējos 16 gadus kopš 1996.gada, kad vidējā āra gaisa temperatūra februārī bija mīnus deviņi grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Savukārt Latvijas būvnormatīvu norādītā februāra vidējā āra gaisa temperatūras norma ir mīnus 4,3 grādi.

Siltumenerģijas cena februārī bija tāda pati kā janvārī - 42,16 lati par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 210 lati par 1000 nanokubikmetru. Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2008.gada 10.septembra lēmumam Rīgas siltuma siltumenerģijas cena var gan samazināties, gan palielināties, mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai.

Salīdzinājumā ar Baltijas valstu galvaspilsētām februārī siltumenerģijas cena Rīgā bija viszemākā, norāda Rīgas siltums. Tā bija par 3% mazāka nekā Tallinā un par 23% zemāka, salīdzinot ar siltumenerģijas cenu Viļņā.

Diena.lv jau ziņoja, ka janvārī rīdziniekiem par siltumu bija jāmaksā vidēji par 19% vairāk nekā par pērnā gada janvāri.

Rīgas siltums vērš papildu uzmanību, ka iedzīvotājiem rēķini var atšķirties dažādā siltumenerģijas patēriņa katrā ēkā dēļ. Siltuma patēriņu ietekmē katras mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji - mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī pēc apsaimniekotāju ieregulētā režīma modernajos individuālajos siltummezglos.

Apkures izmaksas ir līdz pat 50% zemākas tajās mājās, kurās veikti energotaupīšanas pasākumi. Lai mājoklī nodrošinātu komfortablu temperatūru un reizē arī efektīvi izmantotu siltumenerģiju, Rīgas siltums aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus plašāk izmantot modernizēto individuālo siltummezglu iespējas, kas ir izbūvēti teju 100% namos. Apkures temperatūras samazināšana individuālajos siltummezglos par vienu grādu ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksām.

AS Rīgas siltums ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometri, no kuriem 74% atrodas Rīgas siltuma īpašumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses