Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Citadele pirmajā ceturksnī nopelnījusi 1,02 miljonus latu

Šā gada pirmo ceturksni banka Citadele noslēdza ar peļņu pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas 4,1 miljona latu apjomā, bet pēc uzkrājumu veidošanas un nodokļu nomaksas peļņa bija 1,02 miljoni latu, informēja bankā.

Grupas peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija 5,2 miljoni latu, bet pēc uzkrājumiem un nodokļu samaksas - 2,28 miljoni latu.

31.martā bankas Citadele kopējie aktīvi bija 1,32 miljardi latu, grupas kopējie aktīvi - 1,54 miljardi latu. Bankas kredītu portfelis bija 614,8 miljoni latu, grupas kredītu portfelis - 707,2 miljoni latu. Bankas kapitāla un rezervju apjoms pirmā ceturkšņa beigās bija 87,5 miljoni latu, bet grupai šis rādītājs bija 86,1 miljons latu.

Kopējais noguldījumu apjoms bankā pirmajā ceturksnī sasniedza 1,1 miljardus latu, bet grupas rādītājs ir 1,34 miljardi latu.

Pirmā ceturkšņa laikā Citadele piesaistīja jaunus klientus, palielinot noguldījumu apjomus. Bankas klientu noguldījumu portfelis pirmajā ceturksnī pieaudzis par 3% jeb 31,4 miljoniem latu.

Bankā informēja, ka ļoti veiksmīgi noguldījumu piesaistē darbojās arī AB Citadele bankas Lietuvā, pirmajā ceturksnī palielinot noguldījumu apjomu par 7,2% jeb 10,3 miljoniem latu.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis atzīmē, ka pirmajā ceturksnī banka turpināja stabilu attīstību, strādājot kā peļņu nesoša banka ar veselīgu kredītportfeļa un noguldījumu attiecību. Pateicoties veiksmīgajiem bankas darbības rezultātiem, Citadele februārī varēja ātrāk par iepriekš plānoto termiņu Latvijas valstij atmaksāt pēdējo valsts termiņnoguldījuma maksājumu 46,94 miljonu eiro (32,9 miljonu latu) apmērā.

2012.gada sākumā Citadele arī dzēsa emitētos vērtspapīrus ar nominālvērtību 20,6 miljoni latu. Pēc vērtspapīru dzēšanas un Latvijas valsts noguldījumu atmaksas Citadele kļuvusi par klasisku, noguldījumu finansētu banku, ievērojami samazinot atkarību no valsts atbalsta un starptautiskiem finanšu tirgiem.

Gada sākumā banka Citadele turpināja attīstīt tās stratēģijā noteiktos trīs darbības pamatvirzienus: privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanu filiāļu tīklā, lielo uzņēmumu apkalpošanu un privātā kapitāla pārvaldīšanu.

Banku Citadele šā gada pirmā ceturkšņa laikā izvēlējušies vairāk nekā 7800 jauni klienti. Privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu, un korporatīvo uzņēmumu apkalpošanas segmentos Latvijā Citadele ieguvusi vairāk nekā 7100 jaunu klientu, bet privātā kapitāla pārvaldīšanā - gandrīz 700 jaunu klientu. Lietuvā AB Citadele bankas gada pirmajā ceturksnī piesaistīja vairāk nekā 1700 jaunu klientu.

Kā informēja bankā, labus rezultātus gada pirmajā ceturksnī uzrādīja arī meitassabiedrības. Citadele Life tirgus daļu uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā pēc kopējo parakstīto prēmiju apjoma palielināja no 9,7% 2011.gada 31.decembrī līdz 12% šā gada 31.martā.

2011.gadā banka Citadele sāka strādāt ar peļņu ātrāk, nekā paredzēja bankas restrukturizācijas plāns - jau pirmajā gada pusē.

Bankas peļņa 2011.gada noslēgumā pēc nodokļu nomaksas bija 3,54 miljoni latu, bet koncerna peļņa - 1,89 miljoni latu. Labāki finanšu rezultāti tika sasniegti, pateicoties būtiskam pieaugumam neto procentu ieņēmumos, kā arī stingrai izmaksu kontrolei, skaidro banka.

2011.gadā Citadele turpināja būt piesardzīga, vērtējot aktīvu kvalitāti, kā rezultātā bankas izveidotie neto uzkrājumi bija astoņi miljoni latu, bet koncerna uzkrājumi - 8,8 miljoni latu.

Ņemot vērā gada laikā gūto peļņu, kā arī kredītportfeļa samazināšanos un piesardzīgi veikto likviditātes pārvaldību, kapitāla pietiekamības rādītāji, salīdzinot ar 2010.gadu, pērn uzlabojās - bankai no 12,2% uz 13,3%, koncernam no 10% uz 11%. Bankas likviditātes rādītājs visu gadu bija augstāks par 60%, 2011.gada beigās sasniedzot 72%.

2011.gada 31.decembrī bankas Citadele kopējie aktīvi bija 1,4 miljardi latu, koncerna kopējie aktīvi - 1,6 miljardi latu, liecina bankas pagājušā gada pārskats.

Bankas kredītu portfelis pērn gada beigās bija 626 miljoni latu, koncerna - 717 miljoni latu. Bankas kapitāla un rezervju apjoms pērn gada beigās bija 85 miljoni latu, bet koncernam šis rādītājs bija 81 miljons latu.

Kopējais noguldījumu apjoms bankā 2011.gada beigās sasniedza 1,1 miljardu latu, koncernam šis rādītājs bija 1,3 miljardi latu.

Citadele ir Latvijas vietējā banka, kas piedāvā banku, finanšu un kapitāla pārvaldības pakalpojumus. Citadele grupa ir pārstāvēta gan vietējā Latvijas tirgū, gan 10 citās valstīs. Banka Citadele ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes. Citadeles vīzija ir kļūt par vērtīgāko vietējo finanšu grupu Baltijas valstīs.

75% mīnus vienas bankas Citadele akcijas īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo Parex banku un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi. Vēlāk banka tika sadalīta, no tās atdalot vērtīgos aktīvus un izveidojot AS Citadele banka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses