Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Citadele pārskaita valstij 3,5 miljonus latu kā papildu kompensāciju par saņemto valsts atbalstu

Banka Citadele 18.jūlijā Latvijas Valsts kasei pārskaitījusi 3,5 miljonus latu kā papildu kompensāciju par savulaik saņemto valsts atbalstu, informēja bankā.

Citadele pagājušo gadu noslēdza ar 3,5 miljonu latu peļņu, un šāda summa ieskaitīta arī valsts budžetā.

"Tas, ka savulaik banka saņēma valsts atbalstu, paredz tai arī vairākus morālus un juridiskus pienākumus gan pret valsti, gan valsts budžetu un visiem Latvijas nodokļu maksātājiem," sacīja bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

"Pateicoties Citadeles sekmīgai attīstībai un tam, ka banka strādā ar peļņu, valstij ir iespēja saņemt papildu kompensāciju un budžeta ieņēmumus," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Eiropas Komisijas noteiktās saistības paredz: ja bankai kapitāla pietiekamības rādītājs pārsniedz 12% un bankas grupas kapitāla pietiekamības rādītājs pārsniedz 8%, bankai jāmaksā Latvijas valstij papildu atlīdzība par valsts atbalsta saņemšanu. Pēc 2011.gada 31.decembra datiem bankas Citadele kapitāla pietiekamības rādītājs bija 13,3%, bet Citadeles grupas - 11%, pārsniedzot Eiropas Komisijas noteikto kapitāla pietiekamības līmeni.

Kā ziņots, 2011.gadu banka Citadele noslēdza ar 3,5 miljonu latu peļņu. Citadele līdz šā gada februārim pirms termiņa Latvijas valstij atmaksāja arī visus valsts termiņnoguldījumus par kopējo summu 203,7 miljonu eiro jeb 143,1 miljona latu apmērā. Procentmaksājumos par valsts termiņnoguldījumiem Citadele valstij samaksājusi vēl 14,7 miljonus eiro jeb 10,2 miljonus latu.

Citadele turpina maksāt procentmaksājumus arī par bankas akcionāru - Privatizācijas aģentūras un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas - subordinēto aizdevumu. No 2010.gada augusta līdz šā gada jūlijam Privatizācijas aģentūrai samaksāti 12,4 miljoni eiro jeb 8,7 miljoni latu.

No kopējā savulaik Latvijas valsts sniegtā atbalsta bankā "Citadele", neskaitot valsts atbalsta daļu uzņēmumā Reverta, Privatizācijas aģentūras subordinētais aizdevums ir 64,3 miljonu eiro jeb 44,7 miljonu latu apmērā, un Latvijas valsts daļa bankas Citadele kapitālā ir 77,2 miljonu latu jeb 109,8 miljonu eiro apmērā. Šos abus ieguldījumus valsts var atgūt, pārdodot Citadeles akcijas.

Šā gada pirmajā ceturksnī banka Citadele uzrādīja ievērojami labākus bankas finanšu rādītājus nekā iepriekšējā gada pirmajā ceturksnī, sasniedzot 1,02 miljonu latu peļņu, bet bankas grupa - 2,28 miljonu latu peļņu. Bankas klientu noguldījumu portfelis šā gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par 3% jeb 31,4 miljoniem latu.

Šā gada sākumā Citadele arī dzēsa emitētos vērtspapīrus ar nominālvērtību 20,6 miljoni latu. Pēc vērtspapīru dzēšanas un Latvijas valsts noguldījumu atmaksas Citadele kļuvusi par klasisku, noguldījumu finansētu banku, ievērojami samazinot atkarību no valsts atbalsta un starptautiskiem finanšu tirgiem.

Citadele ir Latvijas vietējā banka, kas piedāvā banku, finanšu un kapitāla pārvaldības pakalpojumus. Citadele grupa ir pārstāvēta gan vietējā Latvijas tirgū, gan desmit citās valstīs. Banka Citadele ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes.

75% mīnus vienas bankas Citadele akcijas īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Kā ziņots, 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo Parex banku un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi. Vēlāk banka tika sadalīta, no tās atdalot vērtīgos aktīvus un izveidojot AS Citadele banka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses