Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Swedbank: Latvijas ekonomika simtgadē uz visiem simts

Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums liecina, ka Latvijas ekonomika simtgadē aug uz visiem simts. Trešajā ceturksnī gada laikā IKP audzis par 4,8% (pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem). No vēl straujākas izaugsmes gada laikā atturēja jūlijā un septembrī piešķirtās papildu brīvdienas.

Izaugsmes temps būvniecībā joprojām mērāms divciparu skaitļos, proti, pievienotā vērtība trešajā ceturksnī gada laikā augusi par 10%. Tādējādi būvniecība saglabājas viena no straujāk augošajām nozarēm un nozīmīgs Latvijas ekonomikas virzītājspēks. Tomēr būvniecības sprints noplacis, salīdzinot ar gada pirmo pusi, kad būvniecības izaugsme pārsniedza 30%.

Arī apstrādes rūpniecība un mazumtirdzniecība zaudējušas duku, bet turpina augt. Apstrādes rūpniecībā pievienotās vērtības kāpuma tempu negatīvi ietekmē lēnāka izaugsme galvenajos Latvijas eksporta tirgos (izaugsme Eiropas Savienībā palēninājās trešajā ceturksnī), augstie darbaspēka un jaudas resursu ierobežojumi, kā arī trauslais noskaņojums, valdot protekcionisma vēsmām.

Sagaidām, ka mīnusi būs atgriezušies finanšu pakalpojumu pievienotajā vērtībā, kā arī nākamgad finanšu sektors caur nerezidentu plūsmu mazināšanu negatīvi ietekmēs ekonomikas izaugsmi. Tomēr pagaidām šo negatīvo ietekmi vairāk nekā kompensē izaugsme citās nozarēs.

Ja virknē nozaru izaugsme bremzējas, jautājums – kas tad nodrošinājis straujo ekonomikas izaugsmi trešajā ceturksnī? Viena no nozarēm noteikti ir transports.

Transports un uzglabāšana veido aptuveni desmito daļu no Latvijas ekonomikas, līdz ar to pozitīvām vēsmām šajā nozarē ir potenciāls būtiski ietekmēt kopējo izaugsmi. Pieejamā informācija liecina, ka trešais ceturksnis padevies īpaši veiksmīgs ostās un dzelzceļā.

Šī gada trijos ceturkšņos Latvijas ekonomika pārsteigusi un augusi līdzīgā ātrumā kā pērn, taču tik strauji ilgstoši augt nevar. Tāpēc sagaidām, ka turpmākajos ceturkšņos ekonomikas izaugsme palēnināsies no šī brīža augstumiem, bet arvien būs laba. Tomēr negatīvo risku pārpilnībai, piemēram, nerimstošajiem politiskajiem un starptautiskās tirdzniecības saspīlējumiem, ir potenciāls pasliktināt uzņēmēju un iedzīvotāju noskaņojumu, tādējādi sabremzējot izaugsmi vēl vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses