Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Noslēpumainais pircējs

Business Software Alliance (BSA), veicot akciju "Noslēpumainais pircējs" atklāj, ka 52% datorprogrammu pārdevēju veicina nelegālas programmatūras lietošanu. Akcijas tika veikta šī gada aprīlī un maijā ar mērķi gūt priekšstatu par faktisko situāciju attiecībā uz legālas un nelegālas programmatūras piedāvājumu Latvijas datorveikalos. Kā liecina pētījuma dati, vairāk kā pusei aptaujāto veikalu darbinieku ir pozitīva attieksme pret nelegālas programmatūras lietošanu un 29% ir gatavi palīdzēt pircējiem iegūt lietošanā nelegālas datorprogrammas.

Kas ir "Noslēpumainais pircējs?"

Tipisks Latvijas "John Doe", jeb parasts pircējs, kas ieiet datorveikalā un interesējas par iespēju iegādāties datoru ar lētu programmatūru personīgām vajadzībām. Divu mēnešu laikā tika apmeklēti 126 datorveikali visā Latvijā. Noslēpumainais pircējs vēlējās noskaidrot pārdevēju attieksmi pret licencētas un nelegālas programmatūras iegūšanas un izmantošanas iespējām. 

Ko izdevās noskaidrot?

Rezultāti liecina, ka tikai 38% aptaujāto veikalu darbinieku ir negatīva attieksme pret nelegālas programmatūras lietošanu, un viņi šādu iespēju potenciālajiem pircējiem nepiedāvā. Savukārt, 29% pārdevējam bija pozitīva attieksme pret nelegālas programmatūras lietošanu, un tika piedāvāti risinājumi, kā iegādāties datoru ar nelegālu programmatūru. Kopumā pozitīvu attieksmi pret nelegālas programmatūras lietošanu pauda 52% pārdevēju un vairāk kā puse no šiem 52% arī bija gatavi palīdzēt pircējam iegūt lietošanā nelegālu programmatūru. Aptuveni pusē gadījumu pārdevēji bija gatavi instalēt (par maksu vai bez maksas) nelegālas programmas, savukārt otra puse atbalstīja domu izmantot nelegālu programmatūru, taču bez konkrēta praktiska risinājuma klientam, norādot, ka šo programmatūru var instalēt pats klients un to var izdarīt mājas apstākļos vai tamlīdzīgi.

Šādu piedāvājumu mazāk bija Rīgā, kur 56% aptaujāto pārdevēju bija negatīva attieksme pret nelegālas programmatūras lietošanu, savukārt reģionos aina bija savādāka - Zemgalē 44%, Vidzemē 28%, Latgalē 17% un interesanti, ka Kurzemē tikai 12% ir negatīva attieksme pret nelegālas programmatūras lietošanu. 

Salīdzinām sevi ar pārējām Baltijas valstīm

Līdzīgs BSA pētījums tika veikts arī Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā pozitīva attieksme pret nelegālu programmatūru un gatavība to praktiski piedāvāt bija tikai 3% aptaujāto, kamēr Lietuvā situācija ir līdzīga Latvijai – 28% aptaujāto (Latvijā – 29%). 

Ko mēs no tā varam secināt?

Krīzes laikā esam spēruši lielu soli atpakaļ gan nodokļu, gan legālas programmatūras attieksmē. Iemesli ir zināmi un  saprotami. Nauda joprojām turās rīdziniekiem un šeit jāpiemin ne tikai pircēji, bet tieši pārdevēji, kuriem alga ļauj nemeklēt vajadzību piepelnīties par 5 vai 10 latiem instalējot pircēja datoru haltūras veidā. Pārsteidz, ka Latgalē ir zemāka nelegālās programmatūras tolerance, nekā Kurzemē. 

Viss ir cilvēciski un iemesli nav tālu jāmeklē. Tūkstošiem cilvēku ir palikuši bez darba un tie, kas nav aizbraukuši lasīt zemenes, cenšas kaut ko no mājām datorā darīt, nopelnot vismaz kādu naudu. Dzīves nepieciešamība pabarot sevi un ģimeni ir saprotama, taču domāju, ka lielu daļu no augstākminētajiem procentiem sastāda principi un nevēlēšanās maksāt par to, ko var kaut vai nelegāli, bet dabūt. Jeb kādēļ maksāt, ja var nemaksāt.. Un tomēr. Japānā pēc zemestrīces marodierisma gadījumu skaits ir tuvu nullei. Mājām un veikaliem sabrūkot, mantas ir izkaisītas visās malās, taču cilvēki svešas mantas neņem! Kādi esam mēs? Kas to ietekmē? 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko