Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ES viesabonēšanas regula uzliek pienākumus operatoriem

Jaunais Eiropas Savienības (ES) regulējums jeb princips “Viesabonē kā mājās”, kas stājās spēkā pirms nepilnām divām nedēļām, ne vien nodrošina lietotājiem plašākas iespējas mobilo sakaru lietošanā ceļojot Eiropā*, bet arī uzliek telekomunikāciju operatoriem zināmus pienākumus un tiesības, tāpēc BITE aicina mobilo sakaru lietotājus pievērst uzmanību dažām būtiskām niansēm.

Plašākas iespējas, ko nodrošina mobilo sakaru viesabonēšana, BITES klienti var izmantot jau gandrīz gadu – kopš pērnā gada septembra, kad BITE kā pirmais mobilo sakaru operators Latvijā sāka piedāvāt saviem klientiem internetu Eiropā bez papildu maksas. Tagad, izpildot jaunā regulējuma prasības, viesabonēšanā bez papildu maksas tiek nodrošināti arī neierobežoti zvani un SMS atbilstoši tarifu plānā noteiktajam. Viesabonēšanas pakalpojumu lietošanas pamatprincipi ir iestrādāti uzņēmuma Godīgas lietošanas politikā.

“Par to, ka viesabonēšanas pakalpojumi mūsu klientu vidū ir pieprasīti, liecina BITES dati - interneta patēriņš un zvanu īpatsvars, atrodoties viesabonēšanā Eiropā, šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājies vairāk nekā divas reizes,” uzsver BITE mārketinga vadītāja Diāna Šmite.

#1 Nodrošina iespēju lietot mobilo sakaru pakalpojumus Eiropā tāpat kā mājās bez papildu maksas

No šā gada 15.jūnija Eiropas valstu mobilo sakaru lietotāji, neatkarīgi no izmantotā tarifu plāna, ceļojot Eiropā turpina saņemt pakalpojumus pēc tādiem pašiem principiem kā mājās. Proti, ja mītnes valstī lietotājam ir pieslēgums, kas nodrošina neierobežotus zvanus, īsziņas un internetu, viņš noteiktu šo pakalpojumu apjomu, ko paredz izvēlētais tarifu plāns, var izmantot arī uzturoties Eiropas valstīs. Uz viesabonēšanas pakalpojumiem papildu maksa var tikt attiecināta tikai gadījumos, kad iekšzemes tarifu plāns paredz papildu maksu par pakalpojumiem, kas nav iekļauti tarifu plānā.

Piemēram, BITE piedāvā vairākus vietējos pēcapmaksas tarifu plānus, kuros ir ietverti tādi pamata pakalpojumi kā zvani un īsziņas, bet internets nav iekļauts vai arī ir iekļauts neliels interneta apjoms. “Klientiem, kuri lieto lokālo plānu “BITE Vietējais 100MB”, izmantojot mobilo sakaru pakalpojumus atrodoties Eiropā vai zvanot un sūtot īsziņas uz Eiropu, izvēloties alternatīvo viesabonēšanas pakalpojumu paku, par izmantotajiem pakalpojumiem būs jāpiemaksā atbilstoši BITES noteiktajam tarifam,” atgādināja Šmite.

#2 Aptver gan Eiropas Savienības, gan Eiropas Ekonomiskās zonas valstis

Kopumā mobilo sakaru pakalpojumi viesabonēšanā bez papildu maksas tagad ir pieejami 35 valstīs. Proti, ES valstīs – Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Franču Gviānā, Gibraltārā, Grieķijā, Gvadelupā, Horvātijā, Igaunijā, Itālijā, Īriju, Kiprā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Martinikā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Reinjonā, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā, kā arī EEZ valstīs - Islandē, Lihtenšteinā un Norvēģijā.

#3 Attiecas uz periodisku atrašanos ārpus mītnes valsts

Viena no būtiskākajām niansēm – jaunais regulējums attiecas uz periodisku atrašanos viesabonēšanā, kas raksturīga, piemēram, atpūtas braucieniem, īstermiņa mācību braucieniem, komandējumiem u.tml. Tas nosaka, ka uzturēšanās laikam un mobilo pakalpojumu patēriņam mītnes valstī ir jābūt lielākam par 50% salīdzinājumā ar mobilo pakalpojumu patēriņu un atrašanos Eiropā. Lai to konstatētu, mobilo sakaru operators var pārbaudīt klienta viesabonēšanas laiku un patēriņu pēdējo 4 mēnešu periodā. Ja klienta uzturēšanas laiks ārpus mītnes valsts, kā arī mobilo sakaru pakalpojumu patēriņš pēdējo šajā periodā ir lielāks par 50% salīdzinājumā ar mobilo pakalpojumu patēriņu un atrašanos mītnes valstī, mobilo sakaru operators ir tiesīgs piemērot viņam par pakalpojumiem papildmaksu tik ilgi, kamēr klients “nesabalansēs” savu mobilo sakaru lietojumu atbilstoši iepriekš minētajai proporcijai.

“BITES tarifu plāni viesabonēšanā par tādām cenām kā mājās ir spēkā tik ilgi, kamēr mobilo sakaru lietotājs savā mītnes valstī pavada vairāk laika nekā viesabonēšanā, kā arī lieto mobilo sakaru pakalpojumus vairāk nekā viesabonēšanā. Ja klients uzturas lielākoties Eiropā, kā arī viņa mobilo sakaru lietojums ārvalstīs pārsniedz šo pakalpojumu lietojumu mītnes valstī, operatoram ir tiesības lūgt klientam apliecinājumu, ka viņam joprojām ir pastāvīga saikne ar Latviju,” skaidroja Šmite, piebilstot, ka gadījumā, ja pastāvīgās uzturēšanās valsti ir plānots mainīt, ir jāraugās attiecīgās valsts vietējo mobilo sakaru operatoru piedāvājumu virzienā.

#4 Neattiecas uz starptautiskajiem zvaniem

Mobilā operatora pārstāve arī atgādināja, ka, lai arī jaunais regulējums neattiecas uz starptautiskajiem zvaniem, jo šajā situācijā lietotājs neatrodas viesabonēšanā, BITE saviem klientiem piedāvā iespēju veikt šādus zvanus gan Eiropas tarifu plānu, gan arī lokālā tarifu plāna “BITE Vietējais 100MB” ietvaros.

“Starptautiskie zvani ir aktuāli daudziem BITES klientiem – jaunākās klientu aptaujas dati liecina, ka šis pakalpojums ir ļoti nozīmīgs 55% BITES klientu, tāpēc iekļāvām pamata tarifu plānos 50 līdz 500 starptautisko zvanu minūtes,” sacīja Šmite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko