Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Google nav jāmaksā 1,1 miljarda eiro nodokļu parāds Francijā

Google nav jāmaksā Francijas valsts pieprasīts nodokļu parāds 1,115 miljardu eiro apmērā, jo interneta milža Īrijas meitsabiedrība nav apliekama ar nodokļiem Francijā, trešdien nolēma Francijas tiesa.

"Francijas kompānija Google Ireland Limited (GIL) nav apliekama ar nodokļiem Francijā par periodu no 2005. līdz 2010.gadam," teikts tiesas lēmumā.

Google 2015.gadā samaksāja Francijā uzņēmuma ienākuma nodokli tikai 6,7 miljonu eiro apmērā, jo tās Eiropas meitsabiedrības ienākumi bija reģistrēti zemo nodokļu valstī Īrijā. Šādu iespēju ir izmantojuši arī citi multinacionālie uzņēmumi.

Grupa nodarbina Francijā 700 cilvēkus, bet reklāmas kontrakti tās interneta pārlūkam vai videofailu apmaiņas vietnei YouTube ir parakstīti ar Īrijas meitsabiedrību.

Francijas pieprasītais nodokļu parāds bija tikai viena no vairākām juridiskām problēmām, ar kurām Kalifornijas štatā bāzētā Google ir saskārusies Eiropas Savienībā (ES).

ES aizvien agresīvāk vēršas pret ASV tehnoloģiju gigantiem – ne vien Google, bet arī Amazon, Facebook un Apple.

Eiropas Komisija (EK) 27.jūnijā par konkurences pārkāpumiem saistībā ar tiešsaistes iepirkšanās pakalpojumu noteica Google rekordlielu sodu - 2,42 miljardus eiro.

Eiropas Savienības (ES) konkurences uzraugs paziņoja, ka Google "ir ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli tiešsaistes meklētāju tirgū, sniedzot nelikumīgas priekšrocības citam Google produktam - savam iepirkumu salīdzināšanas pakalpojumam".

EK noteica 90 dienas, kuru laikā Google var izbeigt konkurenci kropļojošo praksi, vai arī tai draud sods līdz 5% no māteskompānijas Alphabet vidējā globālā apgrozījuma.

Francijas prezidents Emanuels Makrons savas vēlēšanu kampaņas laikā solīja skarbu attieksmi pret ASV interneta kompānijām, uzskatot to zemās nodokļu likmes par iemeslu neapmierinātībai ar globalizāciju un par netaisnīgām attiecībā uz Eiropas firmām.

Francijas Ekonomikas un finanšu ministrija trešdien paziņoja, ka apsver iespēju divu mēnešu laikā pārsūdzēt Google labvēlīgo tiesas lēmumu.

"Ir laiks Eiropai saņemties un aizstāvēt savas intereses, liekot Google, Amazon un Facebook samaksāt nodokļus, kurus tās ir parādā Eiropas nodokļu maksātājiem," svētdien paziņoja ekonomikas ministrs Bruno Lemērs.

Francijas pieprasītā summa ievērojami pārsniedza to, ko Google piekritusi samaksāt Itālijā un Lielbritānijā par nodokļu optimizāciju ar Īrijas meitsabiedrību.

Google maijā piekrita samaksāt Itālijai 306 miljonus eiro. Pērn tā vienojās ar Lielbritāniju samaksāt 130 miljonus britu mārciņu (170 miljonus eiro) par 10 gadu ilgu darbību, lai gan britu opozīcijas parlamentārieši kritizēja šo summu kā pārāk mazu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko