Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Rūta Kate Lasmane: Sekojot līdzi man un brālim, vecāki iegūs daudz sirmus matus

Parīzes spēlēs Latvijas delegācijas sastāvā būs arī brālis un māsa – olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Kārlis Pauls Lasmanis un savu olimpisko debiju piedzīvojošā trīssoļlēcēja Rūta Kate Lasmane. Kā pavisam īsu brīdi pēc ierašanās Parīzē sarunā ar Sporta Avīzi pauda jaunā sportiste, viņa apzinās, ka pirmajās olimpiskajās spēlēs ļoti nozīmīgu lomu spēlēs uztraukums, tomēr arī zina, ka spēj veikt vienu sekmīgu lēcienu, kas garantētu vietu finālā.

Vieglatlētu atlase uz olimpiskajām spēlēm noslēdzās jūnija beigās ar nacionālajiem čempionātiem. Pirms Latvijas meistarsacīkstēm Valmierā aprēķini liecināja, ka Rūtai Katei, lai savāktu pietiekami daudz punktus, kas dotu ceļazīmi uz Parīzi, nepieciešams aizlēkt aptuveni 14,15 metrus tālu. Viņa iespēja vien 13,74 metrus un likās, ka kvalificēties nav izdevies. Tomēr vairākas trīssoļlēcējas Parīzē nevar piedalīties traumu dēļ, kas ceļazīmi deva latvietei, kura sākotnēji palika otrā aiz svītras.

“Bija iespējams Valmierā izlēkt nepieciešamo rezultātu, tomēr, sākoties āra sezonai, es saslimu un nācās mēnesi izlaist, kas vieglatlētikā nav maznozīmīgi - ja, atrodoties labākajā formā, tev tiek liegts mēnesi trenēties, tas atstāj sekas. Tāpēc Latvijas čempionātā nenostartēju kā gribējās un kā vajadzēja, tomēr paldies, ka zvaigznes sastājās man labvēlīgi. Pēc starta biju sabēdājusies, jo cerēju un gatavojos uz labāku rezultātu, man tas arī bija pa spēkam. Vienkārši, lai rezultāts būtu tāds, kāds ir vēlams, jāsaliekas pilnīgi visam,” stāsta Rūta Kate Lasmane.

23 gadus vecā sportiste šosezon ziemas sezonā ASV koledžu jeb NCAA čempionātā aizlēca 14,47 metrus tālu, sasniedzot Latvijas visu laiku labāko rezultātu telpās. Tomēr tā kā kopš šī gada vieglatlētikas lēkšanas disciplīnās un lodes grūšanā nepastāv atšķirība - rekordi sasniegti telpās vai brīvā dabā -, Latvijas rekords ir 14,76 metri, ko 1997. gadā stadionā Šefildā sasniedza Gundega Sproģe. Zīmīgi, ka šajā čempionātā Lasmanei otrs tālākais mēģinājums bija 14,24 un arī tik tālu viņa citās sacensībās karjerā nav spējusi aizlidot.

“Parīzē tikt finālā būtu lieliski. Rezultāti ir ļoti augstvērtīgi, šeit tiekas pasaules labākie sportisti. NCAA telpu čempionātā es uz vienu lēcienu spēju izdarīt to, kam pati pat, ieraugot rezultātu, sākumā neticēju. Līdz ar to zinu, ka man iekšā ir, es varu to paveikt. Tomēr šīs ir manas pirmās olimpiskās spēles un liels pārbaudījums būs tikt galā ar nerviem. Cenšos šo mirkli neuztvert par tik lielu un satraucošu, tāpēc teikšu, ka esmu vienkārši patīkami satraukta,” stāsta trīssoļlēcēja, prognozējot, ka 14,47 metri noteikti dotu vietu olimpisko spēļu finālā.

Un viņai ir taisnība. Pirms trim gadiem Tokijā, lai iekļūtu fināla divpadsmitniekā, kvalifikācijā vajadzēja aizlēkt 14,21 metru tālu, 2016. gadā Riodežaneiro pietika ar 14,08 metriem, bet vēl četrus gadus pirms tam Londonā - 14,16 metriem.

Uzreiz, kad noskaidrojās, ka olimpiskās spēles tomēr ir sasniegtas, Rūta Kate Lasmane devās uz ASV, kur Teksasas Tehnoloģiskajā universitātē jeb Texas Tech gatavojās sava trenera Kīta Herstona vadībā. Tur viņa pavadīja nepilnas trīs nedēļas un Parīzē ceturtdien ieradās pa taisno no Ziemeļamerikas. “Tas, ka treneris varēja man dienu dienā būt blakus un pielabot nianses, šoreiz bija ļoti svarīgi. Mums iznāca salabot dažas tehniskās lietiņas un par to esmu ļoti priecīga. Šķiet, ka šajā mazajā laika periodā man izdevās salikt pareizos akcentus. Negribas kaut ko pirms laika teikt, bet man liekas, ka būs… es jūtos labi,” pārsteidzīgas prognozes Rūta Kate Lasmane nevēlas izteikt.

Brīdī, kad Parīzes sportistu ciematā Sporta Avīze sarunājās ar Rūtu Kati, viņa pat tur vēl nebija satikusi savu brāli, vien no balkona pasveicinājusi, viņam ar 3x3 izlasi dodoties uz treniņu. “Bija diezgan garš ceļš no ASV, tāpēc uzreiz pēc ierašanās ir nogurums, tomēr sajūtu, ka šeit, Olimpiskajā ciematā, ir maģiska atmosfēra. To visu pagaidām vēl grūti aptvert – būtu tik daudz emociju, ko uzņemt, bet man tam vēl nav enerģija. Piektdien pamodīšos ar jaunu spēku un viss taps skaidrāks,” secināja olimpiskā debitante. “Pirms trim gadiem, kad brālis atbrauca no Olimpiādes ar zeltu, mūsu ģimeni intervēja un tieši tika pateikts, ka tad jau satiksieties nākamajā Olimpiādē. Sirreāla sajūta, ka tas ir piepildījies, mēs šeit esam kopā. Lieliski.”

Lasmaņu ģimenē tagad ir jau trīs olimpieši, jo 1992. un 1996. gadā akadēmiskajā airēšanā startēja Kārļa un Rūtas tētis Uģis. Savukārt, ja ieskaita arī attālākus radus, 2012. gadā Londonā tālumā lēca Rūtas māsīca Lauma Grīva.

“Ļoti gribu klātienē redzēt 3x3 izlases spēles un būt ar viņiem. Mammai asaras bira jau, kad braucu uz ASV, vecākiem šajās nedēļās būs daudz sirmu matu,” teica Rūta, atzīstot, ka vecāki olimpiskās spēles klātienē neapmeklēs. “Pēc spēlēm vēl izbaudīsim laiku kopā, pirms es atkal došos uz ASV,” uzsver sportiste, kurai rudenī Teksasā sāksies ceturtais studiju gads.

Savu olimpisko debiju ar trīssoļlēkšanas kvalifikāciju Rūta Kate Lasmane piedzīvos tieši pēc nedēļas 2. augustā. Tikmēr 3x3 basketbola izlase pirmo no septiņām pamatturnīra spēlēm aizvadīs otrdien, spēkojoties ar pēdējos gados strauji progresējušo Lietuvu.

Reportāžām no Parīzes olimpiskajām spēlēm sekojiet līdzi Sporta Avīzes sociālajos tīklos (arī stāstu sadaļā), bet jūlija žurnālu, kurā plaši tika apskatīta Latvijas olimpiskā komanda, meklējiet labākajās preses tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi