Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Bukarts: Uz Čehiju nedevos pēc naudas, bet pēc iespējas

Latvijas hokeja valstsvienības kandidāts Roberts Bukarts, kurš šosezon izcēlās ar rezultatīvu sniegumu Čehijas čempionātā, uz šo līgu devās nevis pelnīt naudu, bet pēc iespējas sevi pierādīt, sarunā ar aģentūru LETA izteicās uzbrucējs.

Jau ziņots, ka Bukarts šo sezonu sāka Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas komandā Rīgas "Dinamo", taču nespēja pārliecināt trenerus par savu lietderību, tāpēc līgumsaistības ar viņu pērn oktobra sākumā tika pārtrauktas. Bukarts šosezon piedalījās septiņās KHL spēlēs, kuru laikā izcēlās ar diviem vārtu guvumiem un neitrālu lietderības koeficientu.

Bukarts novembra sākumā pievienojās Čehijas čempionāta komandai "Zlin", kas tobrīd pēc 14 aizvadītām spēlēm turnīra tabulā bija pēdējā vietā. Sezonas turpinājumā, rezultatīvi spēlējot latviešu uzbrucējam, "Zlin" sniegums uzlabojās un komanda regulāro čempionātu noslēdza septītajā vietā starp 14 klubiem.

Bukarts regulārajā čempionātā guva 19 vārtus, kas bija labākais rādītājs komandā. Uzbrucējs sakrāja 31 rezultativitātes punktu, kas bija otrs labākais sniegums komandā pēc Petra Holīka, turklāt latvietis aizvadīja tikai 36 mačus, bet čehu uzbrucējs piedalījās visās 52 regulārā čempionāta spēlēs.

Bukarts aizvadīto sezonu Čehijā vērtē ar plusa zīmi. "Komandā bija ļoti pozitīva atmosfēra. Izbaudīju katru dienu, ko pavadīju tur. Kad atbraucu, komanda bija pēdējā vietā. Skaidrs, ka sākuma uzdevums bija tikt ārā no izkrišanas zonas. To mēs izdarījām, un beigās pietrūka tikai divu punktu līdz sestajai vietai, kas garantētu vietu uzreiz ceturtdaļfinālā," pastāstīja hokejists.

Čehijas čempionāta astotdaļfinālā "Zlin" ar 3-2 pieveica Triņecas "Ocelari", taču ceturtdaļfinālā ar 1-4 piekāpās Prāgas "Sparta" hokejistiem, kuri regulāro čempionātu noslēdza otrajā vietā. Bukarts izslēgšanas mačos desmit spēlēs guva divus vārtus un veica piecas rezultatīvas piespēles.

"Pārāk daudz spēku iztērējām astotdaļfinālā pret Triņecas komandu. Sākās traumatisms. Bija ļoti intensīvs grafiks -16 dienās desmit spēles, no kurām trijās bija pagarinājums. Divas spēles nospēlējām trīs maiņās. Patērējām pārāk daudz spēku, lai kaut ko varētu likt pretī "Sparta" hokejistiem. Ja abas komandas būtu bijušas vienādā situācijā, vienādi daudz spēlējušas, es domāju mēs būtu daudz lielāku pretestību izrādījuši," uzskata Bukarts, kurš februārī uz divām sezonām pagarināja līgumu ar "Zlin" komandu.

"Esmu uzticīgs cilvēks. Es atceros tos cilvēkus, kas man palīdz grūtos brīžos. "Zlin" bija viens no tiem klubiem, kas izrādīja pret mani cieņu un deva iespēju. Gribu viņiem pretī dot visu, ko spēju. Ceru, ka nākamā sezona būs vēl veiksmīgāka. Gribu nospēlēt pilnu nākamo sezonu. Līgums man ir pēc 1+1 sistēmas. Pēc nākamās sezonas varu izvēlēties, vai gribu palikt komandā, vai gribu kaut ko mainīt savā karjerā," sacīja hokejists.

"Pirmkārt, šogad negāju pēc naudas, bet devos pēc iespējas. Klubs izrādīja par mani interesi, tāpēc parakstīju līgumu. Apmierināja gan finansiālā puse, gan mana loma komandā, kas man ir pats svarīgākais," uzsvēra Bukarts.

"Finansiālās saistības tika nokārtotas laikā pēc grafika - 15.datumā alga, 16. prēmijas. Tādā ziņā problēmu nebija, un neesmu dzirdējis, ka līgā citās komandas būtu finansiālas problēmas - atšķirībā no Slovākijas. Čehijas čempionātā spēlē kādi 90 slovāki. Ja agrāk - pirms 7-10 gadiem - līgas bija līdzīgas, tad tagad slovāki cenšas spēlēt Čehijā," piebilda hokejists.

"Skaidrs, ka, tikko ierados, skaitliskajā vairākumā uzreiz netiku spēlēt. Treneris bija konstruktīvs, viņš nemīlēja mainīt maiņas. Var teikt, ka vienā virknējumā nospēlēju visu sezonu. Vairākumā spēlējām ar divām maiņām. Ja mēs nopelnījām vairākumu, tad otri to sāka, tāpat arī otrādi. Tas deva pārliecību, ka tiksi spēlēt vairākumā, jo ne vienmēr pieci pret pieci padodas un sanāk. Mūsu maiņa bija iemetusi vārtus 13 spēlēs pēc kārtas, pretinieki arī analizē un skatās. Sezonas otrajā daļā ļoti varēja just, ka pret mums cenšas laist virknējumus ar speciālu uzdevumu mūs noturēt," atklāja Bukarts.

"Mēs bijām aizsardzības komanda. Mums ir ļoti labs vārtsargs. Ja mēs vienu vai divas ripas iebakstām, tad ar trim gūtiem vārtiem mums spēle jau jāuzvar, jo mēs nemetām ne četrus, ne piecus vai sešus. Bija uzdevums, ja divus vārtus iemetam, tie ir divi punkti turnīra tabulā, ja dabūjam trešo, tad tā spēle jāuzvar. Bieži sēdējām aizsardzībā, ja izvirzījāmies vadībā ar 2:0 vai 3:1. Pretinieki to arī saprata un centās mūs neitralizēt," norādīja uzbrucējs.

Sarunas laikā garām gāja Latvijas izlases vārtsargs Edgars Masaļskis, kurš jokoja, aicinot Bukartu uz jautājumiem atbildēt čehu valodā. Bukarts atzina, ka šosezon patiesi nedaudz jau paspēja apgūt čehu valodu. "Nav tā, ka tā valoda būtu baigi sarežģīta. Daudzi vārdi saistīti arī ar krievu valodu. Kad treneris runā pirms spēlēm, daudz ko var saprast. Protams, daudz kur vienkārši ir hokeja valoda. Sadzīviskā līmenī varu ar visiem sveicināties, aiziet uz restorānu un pasūtīt ēdienu, ieiet veikalā un pateikt - man vajag šo. Sarunvalodā varu visu mierīgi saprast un pastāstīt. Nākamgad būs vairāk brīvā laika un mēģināšu tur dabūt kādus čehu valodas kursus, lai to apgūtu jau labākā līmenī."

Bukarts uzskata, ka Čehijas čempionāta līmenis daudz neatpaliek no Eiropas vadošajām līgām. "Ne izlašu, ne vadošo klubu čempionātu līmenī "jefiņu" nav. Čehijas čempionāts ir interesants un spēcīgs, jo katra komanda var uzvarēt jebkuru. Nav kā KHL, kur ir vadošās un otrā plāna komandas. Protams, ka KHL, Somijas un Zviedrijas čempionāti kotējas augstāk. Noteikti arī Šveices čempionāts ir augstāk, kur ir labs dzīves līmenis, bet naudas un arī pārējā ziņā Čehijas līga ir turpat."

Jau ziņots, ka Roberta brālis Rihards Bukarts, kurš šosezon spēlēja Rietumu hokeja līgā (WHL), vienojies par līgumu ar Amerikas Hokeja līgas (AHL) komandu Portlendas "Pirates", līdz ar to pagaidām nepievienosies Latvijas izlasei.

"Man tas nav nekāds pārsteigums. Tāds bija viņa mērķis. Uzdevums bija tikt pēc iespējas tālāk ar komandu junioru līgā, tiklīdz beidzās sezona, mēģināt ielēkt profesionālajā hokejā. Jau zināju, ka tāda iespēja pastāvēs. Pāris dienu laikā 5-6 klubi izrādīja interesi. Es apmēram zināju, ap ko lietas grozās. Esmu ļoti priecīgs par brāli. Ceru, ka viņš izbaudīs jaunu posmu savā karjerā," pastāstīja Bukarts.

Jau vēstīts, ka vairāki Latvijas izlases hokejisti publiski kritizējuši apstākļus valstsvienībā. Aizsargs Oskars Bārtulis, kurš atkal nespēlēs pasaules čempionātā, situāciju izlasē raksturoja ar vārdu "bardaks", savukārt Kaspars Daugaviņš izlases spēlētājus tēlaini nodēvēja par "bomžiem", kuriem visu laiku esot jāpārceļas no vienas vietas uz otru.

"Man grūti komentēt šo situāciju, un es arī negribētu komentēt. Cik es saprotu, vecajiem čaļiem ir pretenzijas. Es sevi vēl uzskatu par salīdzinoši jaunu un gribu vēl daudz spēlēt izlasē. Federācija sakustina spēlētājus, spēlētāji sakustina federāciju. Domāju, ka būs nonākuši pie kopsaucēja. Galvenais, lai ir viss inventārs un visi var trenēties un lai presē nav nekādu baumu. Lai nav ne par ko citu jādomā kā tikai par hokeja spēlēšanu. Veidojas jauna komanda un spēlēt griboša," norādīja Bukarts.

Pašlaik 25 gadus vecais Bukarts savas karjeras laikā Latvijas izlases rindās piedalījies trīs pasaules čempionātos, valstsvienībā aizvadījis 61 spēli, guvis 19 vārtus un veicis 11 rezultatīvas piespēles. Uzbrucējs pārstāvējis arī Latvijas U-18 un U-20 jauniešu izlases.

Pirms pārcelšanās uz Čehiju kopš 2009./10.gada sezonas Bukarts spēlēja Rīgas "Dinamo" kluba sistēmā. KHL regulārajā čempionātā uzbrucējs aizvadījis 206 spēles, guvis 25 vārtus un veicis 25 rezultatīvas piespēles. Gagarina kausa izcīņā Bukarts piedalījies 19 mačos, kuros izcēlies ar diviem precīziem metieniem un trim rezultatīvām piespēlēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi