Kartupeļi
Kādreiz domāja, ka pasaule stāv uz trim vaļiem, bet Latvijā šī teorija nedarbotos. Mēs būtu valsts, kas savu stāvokli Visumā noturētu uz kartupeļu maisa. Ēdam tos ļoti, tomēr cilvēki, kas rūpējas par svaru, iesaka no tupeņiem izvairīties. Saka, ka tas neesot labs dārzenis, saturot daudz cietes un jēgas no tā maz. Meli? Meli! Kartupelim nav jāsacenšas ar graudaugiem vai citiem dārzeņiem. Katrs produkts pilda savu unikālo funkciju. Piemēram, viens liels kartupelis satur piecus gramus šķiedrvielu, 70% no C vitamīna dienas devas, 30% no B6 vitamīna devas, daudz nātrija, magnija, fosfora, mangāna un virkni citu mikroelementu. Kaloriju daudzums simt gramos produkta ir neliels – apmēram 80. Tas tiešām nav daudz, ja vien kartupeli nesabojā ar nepareizu termisko apstrādi. Tad gan var notikt brīnumainas pārvērtības. Biezenis ar pienu un sviestu dos enerģiju 105 kilokaloriju vērtībā, eļļā cepti kartupeļi simts gramos saturēs 150 kcal, bet frī kartupeļi identiskā daudzumā dos jau 250 kilokaloriju, kas ir astotā daļa no dienas normas. Savukārt kartupeļu čipsi pārvēršas par… lieko svaru vairāk nekā 500 kcal izteiksmē. Skaidri var redzēt, ka norakstīt kartupeli tikai tāpēc, ka to mēdz pagatavot neveselīgās formās, nav jēgpilni. Kādus 200–250 gramus vārītu kartupeļu var droši ēst katru dienu un neuztraukties par to, ka būs pārmērīgi. Viena lieta gan jāatceras – kartupelis nav alternatīva citiem dārzeņiem. Tupeni liekam tai pašā kategorijā, kur godam sēž tā saucamās otro ēdienu piedevas – rīsi, griķi un makaroni.
Visu rakstu lasiet žurnāla Sporta Avīze aprīļa numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!