Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ātrākais rakešu sporta veids

Augstus mērķus izvirzījis valsts šī brīža labākais jaunais badmintonists Toms Sala (15), vēloties kļūt par pirmo latvieti, kurš šajā sporta veidā piedalījies olimpiskajās spēlēs. Badmintons ir ātrākā rakešu spēle, tomēr, kā pamanījis jaunais talants, daudzi nemaz nezina, ka tas ir īsts sporta veids, līdz ar to zemā popularitāte ietekmē, piemēram, treniņu zāļu pieejamību. Jaunietis ir apņēmības pilns badmintonu Latvijā padarīt daudz plašāk pazīstamu. Plašāk par sevi stāsta viņš pats!

"2014. gada vasarā pirms skolas gaitu sākšanas vecvecmamma izvilka vecas koka raketes un mēs ar tēti uzspēlējām badmintonu. Kad pienāca septembris un pirmā klase, man vajadzēja izlemt, kur doties trenēties. Atcerējos, kā bija spēlēt badmintonu, un izdomāju, ka vajag pamēģināt to. Pirms tam biju īslaicīgi mēģinājis tekvondo.

Sākot trenēties, man iepatikās badmintona spēles ideja – sitieni, spēles daudzveidība, lielais ātrums. Katru gadu progresēju un badmintonu iemīlu arvien vairāk. Tas ir ātrākais rakešu sporta veids un, protams, sākumā pie tāda ātruma pierast bija grūti. Jābūt ļoti koordinētam, ar ātru reakciju. Ja nokavē milisekundi, varbūt jau esi izspēli zaudējis. 

Šogad sāku trenēties jau astoņas reizes nedēļā, ieskaitot trīs treniņus no rītiem, kas sākas pirms pulksten septiņiem. Protams, nepatīk celties sešos no rīta, bet, ja gribu sasniegt augstu līmeni, tas jādara.

Badmintons ir ļoti grūts mentālajā ziņā, jāspēj tikt pāri zaudējumam izspēlē, zaudējumam spēlē. Mana stiprā puse ir ātrums, bet tikai Latvijā. Šogad sāku braukt uz sacensībām ārzemēs un tur pret vecākiem vai pieredzējušākiem badmintonistiem redzu, ka viss notiek pavisam citā līmenī, ir uz ko tiekties. Šķita, ka esmu samērā ātrs, bet, spēlējot pret pasaules ranga vicelīderi U19 grupā, redzēju, cik ļoti ātrs un tehnisks ir viņš. Mana stiprā puse ir arī laba reakcija. Pie tehnikas vēl jāpiestrādā, bet arī tā ir normālā līmenī. Vēlos iekrāt lielāku starptautisko spēļu praksi pirms nākamā gada Eiropas U17 čempionāta.

Mans līdz šim lielākais sasniegums ir Latvijas čempiona tituls U19 grupā. Tik jaunā vecumā jau esmu arī piedalījies U19 Eiropas un pasaules čempionātos. Vēlos kvalificēties olimpiskajām spēlēm, ko neviens latvietis vēl nav paveicis. Man ir atbilstoša motivācija un uzskatu, ka iespējams ir viss, ja strādā pietiekoši cītīgi! Tā kā šobrīd badmintons Latvijā nav ļoti populārs sporta veids, tas ietekmē sporta zāļu pieejamību, sparingu iespējas pret spēcīgiem vienaudžiem. Cilvēki zina, kas ir badmintons, bet ļoti daudzi nezina, ka tas ir īsts sporta veids, kas turklāt atrodas olimpisko spēļu programmā.

Brīvajā laikā man patīk spēlēt datorspēles – pašlaik uzsvars ir uz NBA, tāpat sanāk uzspēlēt šaušanas spēles. Tomēr primāri izvēlos mierīgas spēles, lai tas neradītu lieku stresu. Tāpat man ļoti patīk basketbols. To visu dzīvi spēlējis mans tētis un jūtu, ka man šī spēle ir gēnos. Ir jautri to uzspēlēt gan ar draugiem, gan vienam pašam, ja kādreiz vajag mazināt stresu."

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze decembra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko bronzas eiforija nesīs jaunatnes hokejam

Bronzas iegūšana 2023. gada pasaules čempionātā bija eiforijas augstākais punkts. Latvijas valstsvienība 27 spēlētāju sastāvā atnesa godalgu un nolika to uz hokeja saimes galda. Uz tā valda haoss –...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā