Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Viss pašu zemītē audzēts

Arvien biežāk, gatavojot maltītes, lūkojamies pēc pašmājās ražotā. Tad tomāts smaržo citādi, tad ābols sulīgāks, kartupeļi miltaināki, ogas - mūsu saulītē sānus izsildījušas un graudi - Latvijas zemē spēku ņēmuši. Restorāna Ostas skati šefpavārs Ingmārs Ladigs ir savas zemes patriots un priecājas, ka pašu mājās izaugušais ceļams galdā jebkurā gadalaikā.

Ingmārs saka: «Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtam - simtgade. Man kā pavāram prieks tāpēc, ka, pateicoties priekuliešu pūlēm, mums pieejamas pašmāju laukaugu šķirnes, ko allaž labprāt ceļu galdā savā restorānā - kartupeļi, kailgraudu mieži, dažādi zirņi. Šie mūsu produkti ir garšas bagāti latvisku ēdienu pagatavošanai. Kad institūta viesiem un darbiniekiem jubilejas reizē devu nobaudīt no tiem gatavoto, izskanēja vēlme uzzināt receptes. Uzrakstīju tās un nododu arī Dienas lasītāju vērtēšanai.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mīkstais zefīrs ar vasaras ogām un ogu mērci 4. K

Četrām porcijām vajadzēs: 8 olu baltumus, 400 g cukura sīrupa (var iegādāties lielveikalā), 125 g želatīna plākšņu, 4 ābolus, 400 g upeņu, 400 g jāņogu, 150 g cukura, vasaras ogas dekoram.
1. Želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī, cukura sīrupu uzkarsē līdz 126 grādiem.
2. Olu baltumus sakuļ stingrās putās, izmērcēto želatīnu pievieno cukura sīrupam un pielej saputotam olas baltumam. Maisa vēl kādu laiku, līdz veidojas viendabīga masa. To liek formiņās un novieto ledusskapī, lai zefīrs sastingst.
3. Ābolus un ogas izspiež caur sulu spiedi (iegūst biezas konsistences mērci), pievieno cukuru un nedaudz pakarsē (lai cukurs izkūst).

Kailgraudu miežu salāti ar rupjmaizes grauzdiņiem,

Četrām porcijām vajadzēs: 400 g kailgraudu miežu, 250 g bazilika pesto mērci (var aizstāt ar citu pieejamu pesto mērci), 300 g pilnpiena biezpiena, 12 plānas rupjmaizes šķēles (grauzdiņiem), 2 selerijas kātus, 4 tomātus, 8 redīsus, 2 gurķus, 1 buntīti bazilika, piparmētras, 200 g svaigu salātu lapu, 4 tējk. rapšu eļļas.
1. Kailgraudu miežus nomazgā un iemērc aukstā ūdenī (var uz nakti, ja jāvāra nākamajā dienā).
2. Pēc mērcēšanas nomaina ūdeni (nomazgā) un liek vārīties - apmēram 40 minūšu, līdz graudi kļūst mīksti. Kad gatavi, tos nokāš un karstiem pievieno bazilika pesto, samaisa un noliek istabas temperatūrā, lai ievelkas garša.
3. Dārzeņus smalki sagriež, biezpienu sajauc ar selerijas kātiem un zaļumiem. Cepeškrāsnī sagatavo rupjmaizes grauzdiņus.
4. Visas sastāvdaļās sajauc salātu bļodā, pievieno salātu lapas, pārlej ar rapšu eļļu un pasniedz.

Bez nosaukuma

Četrām porcijām vajadzēs: 1 kg kartupeļu (miltainus, der šķirne Imanta un citas), 150 g sviesta, 700 g puravu (balto daļu), 400 g selerijas sakņu, 200 g saldā krējuma, sāli, piparus, 1,5 l buljona (vistas vai liellopa), 300 g cūkgaļas cauraudža, 2 tējk. ķirbja eļļas, 4 tējk. dažādu sēklu maisījuma (ķirbju, saulespuķu, sezama), svaigus mazos zaļumus (dilles, pētersīļus, kreses).
1. Kartupeļus nomizo, sagriež vienādos gabaliņos, puravu balto daļu pārgriež uz pusēm un kārtīgi izmazgā.
2. Seleriju saknes nomizo un sagriež vienādos gabalos, uzkarsē katliņu, liek seleriju saknes, tad puravus, kādu laiku silda, tad pievieno sviestu un viegli apcep, pievieno kartupeļus un buljonu, vāra, līdz visi dārzeņi mīksti. Pievieno garšvielas un saldo krējumu, nedaudz pavāra.
2. Tad zupu liek virtuves kombainā un samaļ, līdz veidojas krēmzupa. Pievieno sāli un piparus. Zupu atdzesē.
3. Bekonu sacep uz pannas, līdz kraukšķīgs, nosusina uz virtuves dvieļa.
4. Atdzesētu zupu lej porciju traukos, liek virsū kraukšķinātu bekonu, sēklu maisījumu un ķirbju eļļu, pārkaisa ar zaļumiem. Šo zupu bauda aukstu, bet var pasniegt arī siltu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?