Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vēlēšanās grib gāzt Ušakovu

Pēdējo divu pašvaldības vēlēšanu pieredze liecina, ka ievērojama daļa labējo partiju vēlētāju paliek bez savas pārstāvniecības Rīgas domē. Tāpēc Vienotība aicināja koalīcijas partnerus - Zaļo un Zemnieku savienību un Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK - sākt sarunas par kopīga saraksta veidošanu Rīgas domes vēlēšanās, Dienai iniciatīvu pamatoja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Viņš pieļāva - ja šāda vienošanās tiktu panākta, varētu runāt par sadarbību ar citām labējām partijām. Tām varētu būt arī potenciālie saraksta līderi. Kā tādu viņš redz, piemēram, Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Bondaru.

Latvisko partiju sašķeltība un tas, ka šiem spēkiem grūti atrast spēcīgas pirmās personas Rīgas domes vēlēšanās, pēc A. Kampara domām, ir novedis pie pašreizējās politiskās situācijas Rīgā. Jau otro sasaukumu pašvaldībā valda Saskaņa un tās sabiedrotie no partijas Gods kalpot Rīgai (iepriekšējā sasaukumā - LPP/LC). Valdības koalīcijas partiju populārākie politiķi strādā Saeimā, valdībā vai Eiropas Parlamentā, tāpēc tām pirms vēlēšanām bijušas zināmas grūtības atrast cilvēkus, kuri gribētu būt komandas vadībā, jo neviens nevēlas atstāt vietu augstākajā varā un startēt pašvaldību vēlēšanās. Partiju izvairīgās atbildes uz jautājumu, kurš šoreiz varētu būt to mēra kandidāts, liecina, ka šīs vēlēšanas nebūs izņēmums.

Ar premjera vārdu

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai sacīja - ZZS jau ir paziņojusi, ka Rīgas domes vēlēšanās startēs atsevišķi. Atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām, kad ZZS pieteica divas - Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP) - komandas, šoreiz tai būs viens saraksts. LZS 2013. gada vēlēšanās ieguva 1,88% balsu, LZP - 3,99%, kas kopā būtu vairāk nekā iekļūšanai domē nepieciešamie pieci procenti. Līdzīgi latvisko partiju vēlētāju balsis tika pazaudētas un sadalītas starp vēlēšanu veiksminiekiem arī 2009. gadā, kad domē neiekļuva Tautas partija, LSDSP, Visu Latvijai!, ZZS un arī Sabiedrība citai politikai, kurai pietrūka pavisam nedaudz.

Jau vairākus sasaukumus reģionu pašvaldībās plaši pārstāvētajiem zaļajiem zemniekiem nav izdevies iekļūt Rīgas domē. Uz vaicāto, kas liek domāt, ka šoreiz būs citādi, A. Brigmanis atbildēja: «Tagad mēs startēsim kā premjera partija.» Jāatgādina, ka drīz pēc stāšanās amatā premjers Māris Kučinskis (ZZS) Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē paziņoja, ka «ir pilnīgi nepieciešama sadarbība starp valdību un Rīgas pašvaldību». LPS domes sēdē toreiz līdzās LPS vadībai sēdēja premjers, vairāki viņa valdības ministri un arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa), kuram todien bija arī divpusēja tikšanās ar valdības vadītāju. Kopš valdībā pie varas ir vieni politiskie spēki, bet Rīgas domē - citi, tas bija pamanāms pavērsiens. ZZS sev izšķirīgos balsojumos ir spējusi vienoties ar Saskaņu par atbalstu arī Saeimā.

Uz vaicāto, vai ZZS būtu gatava parakstīt pirms vēlēšanām vienošanos ar citām labējām partijām, ka tā neies kopā ar Saskaņu Rīgas domē, A. Brigmanis atbildēja, ka neredzot pamatu tādam rakstiskam līgumam. Viņaprāt, tas esot provokatīvs uzstādījums, jo ZZS jau esot pateikusi, ka būs koalīcijā ar labējām partijām. Tāpat A. Brigmanis uzskata, ka katrai sevi cienošai partijai ir jāspēj startēt vēlēšanās atsevišķi, «kopīgu sarakstu parasti grib tie, kuri vēlas kādam pieslieties, jo nejūtas pārliecināti par sevi».

Ameriku rosīšanās nebiedē

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) ir atvērtāka Vienotības piedāvājumam, jo pati vairākkārt agrāk ir izteikusi līdzīgu priekšlikumu. Rīgas domes frakcijas vadītājs Dainis Locis (NA), paužot personīgo viedokli, kas daļēji saskan ar valdes sēdē izteiktajām kolēģu domām, Dienai sacīja - NA uzskata, ka ir jābūt plašam labējo partiju sarakstam, kura veidotāji spēj atrast līderi, kas ir gatavs šos politiskos spēkus vienot. Ja par šādu sarakstu nevar vienoties, pirms vēlēšanām labējām partijām būtu labi parakstīt vienošanos, ka tās neies kopā ar Saskaņu, ja tās saraksts neiegūst vairākumu. Savukārt mēra kandidātu deleģētu partija, kurai ir visvairāk mandātu.

Vienotības Rīgas domes frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte uzskata, ka vispirms par sadarbību būtu jāvienojas Vienotībai un Nacionālajai apvienībai, kuras ir vienīgās tagad domē pārstāvētās labējās partijas. Pēc tam varētu kopīgi lemt, vai aicināt vēl kādu politisko spēku. ZZS lēmumu startēt atsevišķi S. Ēlerte vērtē kā «apzinātu vai neapzinātu spēlēšanu par labu Saskaņai», kura arī 2013. gada vēlēšanās bija ieguvēja no tā, ka labējo partiju balsis bija sašķaidītas. A. Kampars savukārt teica: «Var saprast ZZS vīzdegunību, bet arī viņiem nav spilgta līdera Rīgā, un attiecībā uz ZZS es vēl nemestu plinti krūmos.»

Latvijas Reģionu apvienības vadītājs M. Bondars, paužot personīgo viedokli, atbalsta nepieciešamību vienoties par vairāku partiju kopīgu sarakstu Rīgā, «ja ir vēlme sastādīt nopietnu konkurenci tagad pie varas esošajiem». Taču viņš vairāk domā par labēji centriskiem spēkiem - ZZS, Vienotību, LRA un arī Latvijas attīstībai -, uzskatot, ka Nacionālajai apvienībai ir savs stabils vēlētājs un tā var startēt atsevišķi. Uz jautājumu, vai viņš piekristu kļūt par apvienotā saraksta mēra kandidātu, M. Bondars nebija gatavs atbildēt.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) uz rosīšanos labējo partiju spārnā raugās mierīgi. «Tā ir drusku ārišķīga sabiedrisko attiecību akcija ar mērķi nogāzt Ušakovu un Ameriku, bet tas ir nedaudz par seklu,» sacīja A. Ameriks, kurš sagaida no konkurentiem programmatisku piedāvājumu. Uz vaicāto, vai ar kādu labējo partiju tagad valdošie varētu sadarboties nākamajā domē, A. Ameriks atbildēja, ka «par Rīgas problemātiku mums jau tagad ir normāla sadarbība ar Nacionālo apvienību». Ar Vienotību esot citādi, jo tā esot kašķīga. Tāpat ar Askoldu Kļaviņu, kurš varētu būt viens no ZZS saraksta līderiem, A. Amerikam esot laba sadarbības pieredze, kad politiķis līdz ievēlēšanai Saeimā vadīja pašvaldības Vides pārvaldi. Vicemērs vēl piebilda, ka viņa vadītā partija Gods kalpot Rīgai arī piederot pie latviskajiem politiskajiem spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?