Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valstij iedzīvotāji vairāk jāinformē

Jau vairākus gadus Latvijas ekonomikā vērojama izaugsme. Tomēr ne visa sabiedrība šo izaugsmi izjūt vienādi. Labklājības ministrijas informācija par jaunajiem pensionāriem piešķirto pensiju lielumu ir satraucoša un liek jautāt, vai pensiju sistēma funkcionē atbilstoši mērķiem?

Pensiju sistēma Latvijā ir samērā jauna. To veidojot, tika vērtēta sistēmas spēja darboties ilgtermiņā, paredzot tradicionālo solidāro principu pakāpeniski atšķaidīt ar individuālo, kas Latvijā ir pensiju 2. līmenis. Šī pieeja vērtējama pozitīvi, jo sabiedrības novecošana rada lielu slogu strādājošajiem. Proti, nodrošināt pensiju būs ievērojami vieglāk, ja uz vienu pensionāru ir trīs strādājošie, nekā tad, ja uz vienu pensionāru ir divi vai mazāk strādājošo. Pensiju 2. līmeņa ieviešana šo spiedienu mazina, jo katrs strādājošais dzīves laikā uzkrāj daļu no pensijas pats savā pensiju kontā. Arī starptautiski Latvijas pensiju sistēma novērtēta pozitīvi. Nesen vācu Allianz Global Investors pētījumā mūsu pensiju sistēma ierindota augstajā devītajā vietā pasaulē, līdzās ASV, Lielbritānijai un Skandināvijas valstīm.

Tomēr problēma slēpjas tajā, ka sistēmas ilgtspēja tiek nodrošināta uz zemu pensiju izmaksu rēķina un neparedz adekvātu valsts pensijas lielumu cilvēkam, kurš dodas pensijā. Ja vērtē vēsturiski, tad vidējā pensija Latvijā bijusi vidēji 1/3 apmērā no vidējās algas valstī attiecīgajā brīdī. Ekonomikai attīstoties, likumsakarīgi pieaug arī ienākumi, un, lai gan Latvijas pensiju sistēma it kā paredzējusi instrumentu, kā kompensēt algu pieaugumu - indeksāciju -, tomēr dzīvē indeksēts tiek ievērojami mazāk par algu pieaugumu, kas arī rada arvien lielāku ienākumu nevienlīdzību.

Pensiju izmaksu galvenais izaicinātājs ir pensionāru skaita pieaugums. Šim izaicinājumam kā risinājumu izmanto pensionēšanās vecuma sliekšņa palielināšanu, ko novērojam arī Latvijā.

Tomēr būtiskāk par citiem faktoriem mazās pensijas ietekmē zemie ienākumi, no kuriem iedzīvotāji veic sociālās iemaksas. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ēnu ekonomikas īpatsvars bija visai iespaidīgs un lielākajai daļai sabiedrības pensiju uzkrājums praktiski neveidojās, ko arī šobrīd jūt iedzīvotāji, kuri dodas pensijā. Ēnu ekonomika ir nozīmīgākais iemesls, kādēļ saņemtā pensija ir ievērojami zemāka par cerēto. Tāpēc ēnu ekonomikas mazinošām aktivitātēm var būt ticības stiprināšana pensiju sistēmai. Šobrīd ticība pensiju sistēmai ir katastrofāli zema un nemudina maksāt nodokļus, jo iedzīvotāji netic, ka no tā vecumdienās būs kāda jēga. Pārliecību, ka daļa no algas tiek novirzīta pensiju uzkrājumā, atbildīgās valsts institūcijas var vairot, piemēram, padarot vienkāršāku līdzi sekošanu pensiju uzkrājumam, līdzīgi kā bankas atspoguļo konta stāvokli tās klientiem. Ja ikreiz, ienākot savā internetbankā, pensiju uzkrājums būtu redzams tāpat kā konta atlikums, katru mēnesi varētu novērtēt tā pieaugumu, kas veidojas no algas (vai arī neveidojas, ja alga tiek saņemta aploksnē), ticība pārtikušām vecumdienām un nodokļu maksāšanas jēgai palielinātos.

* Swedbank Finanšu institūta vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?