Vai zināt, kā garšo Latvijas dzintara deserts ar egļu skuju konfekti un pūpolu ziedputekšņu pulveri? «Gribējās parādīt, ka dzintaru var imitēt pat ēdienā. Tas arī sasaucas ar Rīga 2014 vadmotīvu,» teic šī deserta autors, restorāna Kaļķu vārti šefpavārs Raimonds Zommers.
Viņš nav vienīgais, kas no 5. līdz 11. maijam sava restorāna apmeklētājiem gatavs piedāvāt šādus kulināros brīnumus no vietējiem produktiem un par īpaši draudzīgu cenu. Līdz pat svētdienai Latvijas galvaspilsētā norisinās pavasara Rīgas restorānu nedēļa, ko rīko Rīgas Tūrisma attīstības birojs sadarbībā ar Pavāru klubu. Šāds pasākums notiek jau piekto reizi, un šoreiz tajā pieteicies rekordliels restorānu skaits - 36. Starp tiem ir Tam labam būs augt, Ambiente, Bergs, Burkāns, Čarlstons, C.U.T., Elements, Fazenda, KID, Kilimanjaro, Le Dome, Ostas skati, Valtera restorāns un citi.
Visas nedēļas garumā tie ikvienam gardēdim piedāvā īpašu trīs ēdienu maltīti, kurā iekļauti pavasarīgi Latvijas produkti un kura būs baudāma par restorāniem neierasti demokrātisku cenu - 15 vai 20 eiro par visiem trim īpašajiem ēdieniem kopā. Tas tāpēc, lai restorānā pabūt atļautos arī tie, kas to tik bieži nedara. Tiesa, nākot baudīt Rīgas restorānu nedēļas piedāvājumu, galdiņš jārezervē iepriekš. Pilns projekta dalībnieku saraksts un ēdienkartes atrodamas www.LiveRiga.com/RRN. Savukārt nākamā Rīgas restorānu nedēļa šogad gaidāma rudenī - no 13. līdz 19. oktobrim.
«Uzskatu, ka kopš atmodas laika šis ir visgrandiozākais projekts ēdināšanas servisa un restorānu jomā. Augam, un no restorānu puses ir arvien lielāka atsaucība. Ikviens cenšas sevi parādīt no labākās puses,» par Rīgas restorānu nedēļu, kurā pats ir regulārs un aktīvs dalībnieks, saka Raimonds Zommers no Kaļķu vārtiem. Viņš stāsta, ka arī ciemiņu pieplūdums restorānos šī projekta laikā ir ievērojams - Kalķu vārti iepriekšējā Rīgas restorānu nedēļā ziemā papildus parastajai viesu plūsmai pabarojuši vēl 400 cilvēku. «Viesi šajā nedēļā iegūst pavāru redzējumu, kā būtu jāgaršo mūsdienu Latvijas virtuvei. Murķeļi, sparģeļi, zaķskābenes utt. - gribas domāt, ka tas viss nāk no citām valstīm, taču tas atrodams un ir izmantojams arī Latvijā. Kopīgi lēnām rakstām mūsdienu Latvijas virtuves vēsturi. Tāpat kā nebraucam vairs tikai ar žiguļiem, par latviešu virtuvi vairs nevar uzskatīt tikai tradicionālās putras un pelēkos zirņus,» R. Zommers saka. Rīgas restorānu nedēļai tapusī ēdienkarte ir īpašs piedāvājums, taču arī ikdienā katrs ēdiens esot ar individuālu raksturu, jo «cilvēki pie mums vairs nenāk ēst, viņi nāk baudīt, mēģina izprast to, kas ir uz šķīvja. Un tas ir tas, kā dēļ pavāram vispār ir vērts censties».