Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 31. decembris
Silvestrs, Silvis, Kalvis

Ugunskura zupas talciniekiem

Pēc kārtīgas pavasara talkošanas nekas nav gardāks kā kopīgiem spēkiem pagatavota sātīga, lielā katlā vārīta, karsti kūpoša un smaržīga talkas zupa. Restorāna Ostas skati šefpavārs Ingmārs Ladigs piedāvā trīs receptes trim atšķirīgām garšas gaumēm un dzīves uzskatiem - veģetāro, zivju un gaļas zupu.

Par recepšu atlasi Ingmārs teic - izvēlējies tās zupas, kas garšo pašam un par kurām pārliecināts, ka tās viegli un arī diezgan ātri var pagatavot uz ugunskura. Kad esi nostrādājies un izsalcis, ilgi gaidīt negribas. Visilgāk vārāmā ir cāļa zupa - apmēram 40 minūtes. Par to, cik daudz buljona vai cita šķidruma katrai zupai pievienot, Ingmārs teic: «Zupa ir bīdāms jēdziens. Ja gribas šķidrāku, varat liet klāt vēl vairāk ūdens vai buljona.» Ja gribas biezāku, var pievienot vairāk dārzeņu vai zaļumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cāļa zupa ar citronu 7. Beigās pievieno zaļumus u

Sastāvdaļas 10 personām: 1 cālis (apmēram 1,6 kg), 1-2 sīpoli, 2 burkāni, 5 kartupeļi, 2 saujas nevārītu rīsu, 1/2 čili pāksts (pēc vēlēšanās), zaļumi (pētersīļi, timiāns u. c.), sāls, pipari pēc garšas, 4 citroni, 5 olas
1. Iekur ugunskuru.
2. Vidēji lielos gabalos sagriež burkānus, sīpolus, kartupeļus.
3. Virs ugunskura iekar lielu katlu. Ielej olīveļļu un ieliek sviestu, uzkarsē. Gabalos sagriež cāli un ieliek taukvielās, lai tas apcepas.
4. Katlā liek dārzeņus un rīsus, visu īsu brīdi apcep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni.
5. Pielej ūdeni (apmēram divus litrus), un visu lēnām vāra, kamēr gaļa, rīsi un dārzeņi mīksti (apmēram pusstundu). Pievieno gabaliņos sakapātu čili, sāli, piparus pēc garšas.
6. Atsevišķi sakuļ olas, tām piespiež sulu no četriem citroniem. Samaisa un ātri iemaisa zupā.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 10 personām: 1/2 kg zivs (der lasis, forele u. c.) filejas, 2-3 l zivju buljona no atlikušajām zivs daļām, 2 sīpoli, 5 kartupeļi, 250 ml eļļas, 100 g sviesta, 1/2 selerijas saknes, 500 ml saldā krējuma, 300 ml skābā krējuma, sāls, pipari pēc garšas, krietna bļodiņa zaļumu - lociņi, zaķskābenes u. c.
1. Jau iepriekš mājās iztīra un sadala zivi - filejas atstāj zupai, bet atlikušās daļas ar asakām ieliek marlītē, marlīti sasien, liek ūdenī un novāra buljonu. To izkāš (lai pārliecinātos, ka neviena asaka nav palikusi), atdzesē, ielej traukā un ņem līdzi uz talkas vietu talcinieku zupas vārīšanai.
2. Iekur ugunskuru.
3. Vidēji lielos gabalos sagriež selerijas sakni, sīpolus, kartupeļus.
4. Virs ugunskura iekar lielu katlu (grāpi). Ielej olīveļļu un ieliek sviestu, uzkarsē. Tad iemet taukvielās dārzeņus un īstu brīdi apcep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni.
5. Pielej līdzpaņemto buljonu un sautē, līdz dārzeņi mīksti. Pieliek sāli un piparus pēc garšas.
6. Pievieno zivs fileju, 15 minūtes pavāra, pievieno lociņus un zaķskābenes, saldo un skābo krējumu. Samaisa un pasniedz izsalkušajiem talciniekiem.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 10 personām: 4 kg tomātu, 2 sīpoli, 1 selerijas sakne vai 4-5 selerijas kāti, 1 glāze (250 ml) olīveļļas, 100 g sviesta, 2 l tomātu sulas, 1 tējk. kaltēta majorāna, 1 tējk. kaltēta timiāna, 1 galviņa ķioloka, 1/2 kg svaigu pavasara zaļumu (nātres, gārsas, pieneņu lapas, spināti, piparmētras u. c.), 250 ml skābā krējuma, sāls, pipari pēc garšas
1. Iekur ugunskuru.
2. Vidēji lielos gabalos sagriež selerijas sakni vai kātus un sīpolus. Tomātus pārgriež četrās daļās.
3. Virs ugunskura iekar lielu katlu (grāpi). Ielej olīveļļu un ieliek sviestu, uzkarsē. Tad iemet taukvielās dārzeņus un īstu brīdi apcep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Pievieno tomātus, un, vēl kādu brīdi maisot, visus dārzeņus apcep.
4. Pielej tomātu sulu un uz lēnas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti.
5. Pievieno sakapātu ķiploku, majorānu un timiānu, sāli, piparus pēc garšas. Izmaisa.
6. Pašās beigās zupai dāsni pievieno sakapātus pavasara zaļumus un skābo krējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikins U-20 izlasei izmaksā pusdienas restorānā

Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins svētdien apmaksājis pusdienas restorānā Latvijas U-20 izlasei, kas pašlaik piedalās pasaules junioru čempionātā Kanādas galvaspilsētā Otavā, pirmdien LTV ra...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?