Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Piektdiena, 8. novembris
Agra, Aleksandra

Rudens prieki burkās un saldētavā

Rudenī es kļūstu tramīga. Visa ir tik daudz - ogas, augļu, dārzeņu! Viss ir tik krāsains, svaigs un rosinošs! Šoreiz par to, kā es saglabāju brīvdabā pieejamos augus un ogas - to, ko katrs var salasīt mežā, upmalā vai nopirkt tirgū.

Vispirms jau garšaugi - joprojām var lasīt un kaltēt piparmētras, kas ir atrodamas faktiski katras upes krastos. Es tās attīru no kātiņiem, vienu daļu salieku ledus kubiņu formās un sasaldēju (lieliski der kā piedeva citronūdenim vai gurķūdenim - uzreiz ziemā atsauc atmiņā svaigo vasaras smaržu), bet otru daļu vienkārši izkaltēju. Pēc tam vai nu atstāju to lietošanai tējai, vai saberžu pulverī, ko pievienoju ēdienam - gan gaļas mērcēm, gan kūkām, kēksiem un citiem saldēdieniem. Tie, kas vēl nav sagādājuši ziemai tagad tik populāro ugunspuķes tēju, noteikti vēl var to izdarīt. Novāc tikai lapas, atrodiet internetā, kā veic šo lapu fermentāciju. Sākumā šķitīs, ka ļoti sarežģīti, lai gan patiesībā šo katrs var paveikt pat dzīvoklī, un izbaudiet tēju. Ja tēja garšos, jo tā ir diezgan salda, nākamajā gadā varēsit šo darbu paveikt ātrāk - vislabāk jūlija beigās. Vēl var pagūt savākt arī brūkleņu lapas tējai un noteikti raudeni. Tikai atgādinu, ka neko nevajag kaltēt uz radiatoriem vai tiešā saulē.

Ogu saglabāšanā ziemai tagad visbiežāk, protams, izmanto saldētavas. Bet tikpat labi ziemā noder arī kāds ievārījums. Nu, piemēram, pīlādžogas es attīru, nomazgāju un, ja nav bijušas vēl salnas, ielieku uz diennakti saldētavā, lai mazinātu sūrumu. Tad vai nu tvaicē sulu un ar cukuru gatavo želeju, vai pievieno, piemēram, ābolu ievārījumam (izcila garša!). Es lieku klāt arī citronu un ingveru. Ja nav laika un noskaņojuma, atstāj pīlādžus saldētavā un gatavo tad, kad patiešām to gribas vai vajag, piemēram, saaukstēšanās gadījumā. Savukārt irbene, kas gan noteikti esot jālasa pēc salnām, lai izslēgtu indīgo vielu klātbūtni ogās, ir mans šī gada atklājums. Es jau tagad ogas esmu apstrādājusi, salnas aizvietojot ar saldētavu. Želeja izdevās gan skaista, gan garšīga. Vēl neaizmirstiet par melno plūškoku. Biju stingri nolēmusi šogad kaltēt ziemai plūškoka ziedus - kas izdevās, lai gan ne visai vienkārši, jo ziediem kaltēšanas procesā ir ļoti specifiska smarža. Savukārt ogas nopirku tirgū. Mājās var pagatavot sulu - uzkarsē ogas mazā daudzumā ūdens, caur marli notecina vai izberž caur sietu. Šo šķidrumu, kas ir ļoti vērtīgs un izcils antioksidants, var pildīt burkās, lai gan sulas garša ir ļoti īpatnēja. Tāpēc es pievienoju cukuru un pagatavoju želeju. Iznāca garšīgi. Esiet uzmanīgi gatavojot, sula ļoti krāso, pat no rokām to ir grūti nomazgāt. Vēl man ir plānā rudens skaistās avenes - tās gan ienāks saldētavā no zināmas bioloģiskās saimniecības.

Sagatavojot šos brīvdabā pieejamos augus, ir iespēja noķert rudeni aiz astes. Ejiet brīvā dabā un apvienojiet lietderīgo ar patīkamo! Šogad ir pīlādžu gads. Un varbūt visur vēl putni nav apēduši aronijas un korintes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?