Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Plūmju diena

Skaistā saulainā jūlija svētdienas rītā pienāk brīdis, kad ir skaidrs, ka ar plūmēm kaut kas jādara - zari pilni un zemu noliekušies. Putniem par nelaimi, plūmes nolasām. Tās lietošu trīs dažādos veidos - cepšu svētdienas kūku, gatavošu plūmju mērci kā piedevu gaļai un sieram un, protams, vārīšu ievārījumu. Vispirms plūmes ir jānomazgā un jāiztīra kauliņi, kas, atklāti sakot, ir diezgan liela ķēpa - mazs ass nazis ļaus katru plūmi atvērt un kauliņu burtiski izgriezt, atstājot plūmi pēc iespējas netraumētu.

Ķeramies klāt kūkai - mūsu mājās ir iecienītas kūkas, kur izmantotie augļi vai ogas ir labi sagaršojami. Tāpēc šoreiz pavisam vienkārša recepte - sagatavoju smilšu mīklu (recepti atradīsit internetā), izklāju plānā kārtā formā, ieberot cepampupiņas, cep apm. 175 C līdz pusgatavībai. Tad liek pildījumu - šoreiz biezpiena masu, kam, protams, klāt ir olas un krējumsiers, virsū skaisti izkārto plūmju pusītes. Derēs arī kondensētā piena pildījums (internetā atradīsit proporcijas). Cep, kamēr gatavs. Man garšo plūmju skābums, kas kontrastē ar diezgan saldo pildījumu, tāpēc ar cukuru virskārtai neaizraujos.

Pusdienām paredzētajai grilētajai cūkgaļai labi klāt derēs plūmju mērce. Ļaujiet vaļu fantāzijai! Es katlā bēršu nedaudz cukura, krustnagliņas, smalki sakapātu ķiploku un čili, sagatavošu kaut ko līdzīgu karamelei, kam klāt likšu iztīrītās plūmes un vārīšu vismaz 30 minūtes uz lēnas uguns. Pagaršojiet, pievienojiet sāli. Šāda mērce vislabāk sanāk no zilajām plūmēm, tomēr arī agrās plūmes dod ļoti labu saldenu garšu. Ja pie pusdienu galda sēdīsies veģetārietis, folijā ietītu un uz grila sagatavotu Camembert šāda mērce lieliski papildinās. Klāt rukolas salāti ar vieglu eļļas un balzametiķa mērci!

Un visbeidzot ievārījums. Es nosacīti ievārījumus dalu divās kategorijās - tīrie, kur, izņemot šajā gadījumā plūmes un cukuru, nekā cita nav, un improvizācijas ievārījumi, kur tiek kombinēts sastāvs gan augļu, gan garšvielu ziņā. Vispirms tīrais ievārījums - es dodu priekšroku parastam, nevis ievārījuma cukuram, proporcija - kilograms plūmju un apmēram 700 gr cukura. Plūmju ievārījumu gluži tāpat kā zemeņu ievārījumu var vārīt divos veidos - uzberot cukuru, noturot augļus, līdz atdalās sula, tad vairākkārt sakarsējot līdz vārīšanās temperatūrai - plūmju gabaliņi paliks sajūtami ievārījumā, kas būs samērā šķidras konsistences. Otra versija - visu vārīt uzreiz kopā vismaz 45 min. uz lēnas uguns, tad veidosies biezs un marmelādveidīgs ievārījums, ko ziemā tik labi var smērēt uz grauzdētas baltmaizes ar Philadelphia krējumsieru. Improvizācijas ievārījumā (kad pusgatavs, dalu mazākās porcijās un turpinu vārīšanu atsevišķos traukos) šogad liku klāt timiānu, valriekstus, kanēli - katrā burciņā kaut kas mazliet cits. Pamēģiniet daļu plūmju vārīt ar Muscovado cukuru, smaržīgajiem pipariem un citrona sulu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?