Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pelēkās kandidatūru neizskata

Notikumi ap nākamā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora izvēli iezīmē pretrunas ne tikai starp Vienotību un Zaļo un Zemnieku savienību, kuras, iespējams, cīnās par ietekmi šajā nozīmīgajā iestādē. Tie atklāj viedokļu dažādību arī Zaļo un Zemnieku savienības dalīborganizāciju attiecībās. ZZS dibinātājas - Latvijas Zemnieku savienības - biedri, kuri pārstāv Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP), izteikuši šaubas par finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) izraudzīto VID vadītāja amata kandidāti Ingu Koļegovu, pieļaujot, ka VID vadību labāk būtu uzticēt VID ģenerāldirektores vietniecei Dacei Pelēkajai, kura pilda vadītājas pienākumus.

Kad 27. jūnijā beidzās Ināras Pētersones pilnvaras VID ģenerāldirektores amatā un šos pienākumus sāka veikt D. Pelēkā, viņa medijiem paziņoja, ka neplāno pieteikties konkursā uz VID vadītāja amatu. Minētais konkurss beidzās bez rezultātiem, un finanšu ministre šim postenim izraudzījās Valsts vides dienesta ģenerāldirektori I. Koļegovu. Pret viņas kandidatūru iebilst valdībā pārstāvētā Vienotība, tā izraisot sakāpinātas emocijas koalīcijas partneru starpā. Taču premjera M. Kučinska izteikumi par iespējamiem politiskajiem kuratoriem, kas bija vērsti Vienotības virzienā, ir aizvainojuši arī VID darbiniekus, kā ceturtdien intervijā Latvijas Radio atklāja D. Pelēkā. Viņa sacīja: «Mūs nomāc un satrauc publiskie paziņojumi, ka VID pilda kādus politiskos pasūtījumus, un vēlme ievilkt VID politiskajās spēlēs.» VID veicot kontroles pasākumus, pamatojoties uz riska analīzi. D. Pelēkā arī nepiekrīt premjeram, ka VID nevarot ilgi strādāt bez vadības; ar to viņš pamato nepieciešamību pēc iespējas drīzāk iecelt ģenerāldirektoru. «Ja ir nepieciešams, mēs varam ilgstoši strādāt pagaidu vadītāja režīmā, ja tiek izsludināts konkurss un ir iespēja atrast vadītāju, kuram ir stratēģiskais redzējums, kurš spēj vadīt kolektīvu un kuram ir zināšanas gan nodokļu, gan muitas jomā,» intervijā Latvijas Radio sacīja D. Pelēkā.

Jaunu konkursu pieprasa Vienotība, kuras vadība arī D. Pelēko uzskata par piemērotu kandidāti. Viņa ceturtdien jau atzina - redzot, kas notiek ar VID kolektīvu, kurš ir satraukts, viņa varētu arī apsvērt iespēju kandidēt uz ģenerāldirektora amatu. Līdz šim viņa šādu piedāvājumu neesot saņēmusi ne no finanšu ministres, ne premjera. Finanšu ministres padomnieks Arno Pjatkins Dienai skaidroja, ka «šobrīd citi kandidāti netiek izskatīti». Kad bez rezultāta beidzās konkurss uz vadošo posteni VID, ministre meklējusi cilvēku valsts pārvaldē ārpus VID, jo esot svarīgi, lai tā ģenerāldirektors būtu ar svaigu, neieinteresētu skatījumu no malas, kas līdzētu sekmīgāk īstenot pārmaiņas.

Līdzko sākās I. Koļegovas kandidatūras apspriešana, diskusijā iesaistījās arī LOSP, kuras biedriem bija šaubas par ministres izdarīto izvēli. Uz jautājumu, vai lauksaimniekiem D. Pelēkā būtu pieņemamāka, LOSP priekšsēdētājs Edgars Treibergs Dienai atbildēja apstiprinoši, jo lauksaimnieku organizācijas ar D. Pelēko vairākkārt esot tikušās un viņa atstājusi profesionāla cilvēka iespaidu. Par to viņš informējis arī ZZS līderi Augustu Brigmani. Jāatgādina, ka valdības veidošanas laikā Latvijas Zemnieku savienībā jau notika strīdi, vai premjera amatu vajadzētu atdot Liepājas partijas pārstāvim M. Kučinskim, ja LZS ir savs kandidāts - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš no piedāvājuma toreiz atteicās. Arī finanšu ministre D. Reizniece-Ozola pārstāv reģionālo partiju - Latvijai un Ventspilij.

ZZS frakcijas vadītājam A. Brigmanim neesot nekas iebilstams pret D. Pelēko, taču viņa neesot pieteikusies konkursā. Uz vaicāto, kāpēc partijas pārstāvji valdībā viņu nav uzrunājuši, ZZS līderis atbildēja, ka šis jautājums neesot jāadresē viņam. A. Brigmanis redz divus notikumu tālākās attīstības variantus - ja par I. Koļegovu atklājas informācija, kas patiešām negatīvi ietekmē viņas reputāciju, kandidāte pati atsakās pretendēt uz posteni vai premjers viņu vairs nevirza tālāk. Ja tādas informācijas nav, valdība nākamajā otrdienā par I. Koļegovu balso atkārtoti. Visticamāk, viņa arī varētu kļūt par VID vadītāju ar ZZS un Nacionālās apvienības ministru balsīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?