Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Pār Latviju sēnes valda!

Kad feisbukā ieraugu safotografētos baraviku kalnus, mans organizatores talants sāk strādāt kā HES slūžas - gluži kā sēnes mežā, paši no sevis atrodas kompanjoni, ja nepietiek vietas vienā mašīnā, atrodas arī otrā un trešā, un pat miglā tītā rīta stunda nevienam nešķiet par agru, jo, raugi - līdz pusdienlaikam sēnes mežā pazūd kā nebijušas.

To cepurītes kārdinoši lūkojas no citu sēņotāju groziņiem, un, ja paveiksies, otrreiz tās varēs ieraudzīt jau sarindotas uz tirgus galdiem vai naskāko saimnieču gatavotajās ziemas krājumu burciņās. Vispār jau laikam maz ir latviešu ģimeņu, kuras nedēļas nogalēs nevāra sēņu zupu un negatavo gardu sēņu mērci. Brīvdienās visi makdonaldi var iet bekot! Pār visu zemi sēnes valda! Ak, jā - arī brūklenes nedrīkst atstāt mežā! Restorāna Ostas skati atraktīvais šefpavārs Ingmārs Ladigs iesaka receptes, kas mūsu ierasto sēņu ēdienkarti padarīs vēl gardāku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Brūklenes, ceptas rupjmaizē ar brūkleņu krējumu un

4 personām: 12 plānas rupjmaizes šķēles, 200 g brūkleņu, 200 g ābolu mīkstuma, 150 g cukura, 30 g kanēļa, 2 olas, 200 g saldā krējuma. Krēmam: 150 g brūkleņu, 50 g cukura, 60 g skābā krējuma, rudens avenes, mellenes un citas ogas, svaigas piparmētras dekoram.
1. Rupjmaizi apkaisa ar cukuru un kanēli.
2. Notīrītus un mazos kubiņos sagrieztus ābolus un brūklenes silda katliņā, līdz veidojas viendabīga masa. Piejauc klāt saldo krējumu un olu, pieliek cukuru, liek uz rupjmaizes šķēlēm formiņā un cep cepeškrāsnī 180 grādos 15 minūtes.

Bez nosaukuma

4 personām: 400 g kailgraudu miežu, 2 sīpolus, 150 g sviesta, 150 g baltvīna, baziliku, koriandru, garšvielas, 1 kg ķirbja, 10 vidēja lieluma baraviku, 200 g saldā krējuma, buljonu (dārzeņu, teļa gaļas vai vistas), 4 timiāna zariņus, zaļumus dekorēšanai.
1. Kailgraudu miežus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties.
2. Baraviku kātiņus smalki sagriež un liek katliņā cepties sviestā, pārlej ar baltvīnu, iztvaicē alkoholu, liek klāt kailgraudu miežus, pārlej ar buljonu un vāra uz lēnas uguns 45 minūtes, līdz graudi mīksti (ja vārīšanās laikā iztvaiko buljons, vēl pielej klāt).
3. Masai jābūt biezas biezputras konsistencē, bet lai nav ne sausa, ne par šķidru. Tad pievieno sakapātu baziliku un koriandru, garšvielas, var pierīvēt arī muskatriekstu.
3. Ķirbi sagriež plānās šķēlēs.
4. Uzvāra ūdeni, pievieno nedaudz garšvielu, sāli, cukuru, etiķi. Plāni sagrieztas ķirbja šķēles pa vienai liek karstā marinādē uz divām minūtēm, tad atdzesē.
5. Katrā šķēlē liek kailgraudu miežu putru un satin.
6. Cep cepeškrāsnī 160 grādos 10 minūtes.
7. Pasniedzot pārlej ar baraviku mērci.
8. Baraviku mērci gatavo šādi: baraviku cepurītes sagriež, apcep sviestā, pievieno timiāna zariņus, buljonu un pavāra uz lēnas uguns 30 minūtes, tad pievieno saldo krējumu, garšvielas, ja vēlas, pirms pasniegšanas masu var izberzt caur sietu.

Bez nosaukuma

4 personām: 10 vidēja lieluma baraviku, 1 lauru lapu, 2 smaržīgos piparus, 2 ēd. k. etiķa, sāli, cukuru, 4 paipalu olas, 8 šķēlītes kūpināta cūkgaļas cauraudža, 4 vidēji lielus tomātus, 1 ēd. k. želatīna, 1 bazilika buntīti, 2 tasītes (kafijas) svaigu zaļumu salātu, 100 g olīveļļas, 1 ēd. k. brūkleņu.
1. Cūkgaļas cauraudzi sacep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz kļūst kraukšķīgs, nosusina uz virtuves salvetes.
2. Tomātiem noņem miziņu, liek katliņā kopā ar baziliku un lēnām vāra, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno sāli un piparus, izkāš caur virtuves sietu, pievieno uzbriedinātu želatīnu un lej formās. Liek ledusskapī, līdz masa sastingst.
3. Baravikas nomazgā un sagriež plānās šķēlītēs. Uzvāra marinādi, 0,5 l ūdens pievienojot divas ēdamkarotes etiķa, lauru lapu, smaržīgos piparus, tējkaroti sāls un ēdamkaroti cukura. Kad marināde ievilkusies, to karstu pārlej sēnēm un atstāj stundu, lai ievelkas garša.
4. Paipalu olas divas minūtes vāra ūdenī bez čaumalas.
5. Sēņu atgriezumus pasilda katliņā ar olīveļļu (bet nevāra), līdz jūtams sēņu aromāts.
6. Ēdienu pasniedz uz šķīvja - no marinādes izņemtas baravikas, sacepto bekonu, tomātu želeju, svaigus zaļumus, paipalu olas, svaigas brūklenes un visu pārlej ar sēņu izvilkumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?